Godt en tredjedel af de ”modne” dansk-baserede venturefonde gav sidste år underskud med Nordic Eye som det absolut største minus på over to mia. kr. Det viser Økonomisk Ugebrevs årlige gennemgang af regnskabsresultater i de 30 største danske venturefonde. Generelt var 2023 et godt aktie-år med stigende værdiansættelser. Men kun nogle få venturefonde har præsteret rigtig gode afkast i 2023. Topscorerne er Heartcore Fund II og de mindre fonde Insero og Spring Nordic. Og bundskraberen er den EIFO-ejede Vækstfonden Growth, som har tabt en kvart milliard på fem år, skriver chefredaktør Morten W. Langer.
Gennemgangen af de 30 største venturefondes 2023-regnskaber viser med al tydelighed, at ventureverdenen for tiden har det vanskeligt. Generelt er risikovilligheden de seneste år aftaget, og prisen på risikovillige penge har været på vej op. Selv på verdens bedste og mest effektive kapitalmarked, det amerikanske, er det toneangivende ventureindeks næsten halveret de seneste år.
Herhjemme har fondenes resultater også været magre. Men med få undtagelser: F.eks. Heartcore Capital Fund II, stiftet i 2011, har over de seneste år leveret overskud på 295 mio. kr. sidste år, og plus 121 mio. kr. året før, og plus 1120 mio. kr. i 2021. Største ejere er EIFO, Dansk Vækstkapital (som reelt også er EIFO) og Industriens Pension.
I regnskabet er åbenheden om afkastresultater overraskende stor i forhold til branchens norm: Det oplyses, at den samlede værdiskabelse er 3,7 gange investorernes indbetalte kapital, og årligt bruttoafkast siden starten er (målt på IRR) imponerende 28,8 pct. Fonden havde ved udgangen af 2023 syv porteføljeselskaber tilbage, mod 16 tilbage i 2019.
Om de resterende porteføljeselskaber oplyses, at (frit oversat) ”Corti Aps: Beliggende i København, Danmark, er i talegenkendelsesbranchen med til at levere en tale til tekst til business intelligence-løsning til virksomheder med store mængder optaget stemme. Ved hjælp af Corti kan disse være i stand til at udtrække business intelligence fra indholdet af samtalerne. Corti havde et meget godt år og lukkede en runde på 60 mio. USD ledet af Atomico og Prosus Ventures med deltagelse af eksisterende investorer.
GetYourGuide AG: Registreret i Zürich, Schweiz, men har sin hovedaktivitet i Berlin, Tyskland. GetYourGuide er en online markedsplads for ture og aktiviteter på destinationen. Efter et par svære år på grund af COVID-19 overgik selskabet forventningerne for 2023, da rejseaktiviteten er kommet sig meget positivt i sidste par år. 2023 har været det bedste år nogensinde for GetYourGuide.
HeyJobs GmbH: Virksomheden ligger i Berlin, Tyskland, og tilbyder en mobil markedsplads for detailhandel og hospitality job. Virksomheden havde et godt år på trods af den tyske økonomi. NaturalCycles AB: Virksomheden ligger i Stockholm, Sverige, og tilbyder en digital præventionstjeneste baseret på kvinders basale kropstemperaturmålinger og proprietære algoritmer til naturligt at planlægge eller forebygge graviditeter på en enkel og effektiv måde. Virksomheden klarede sig rigtig godt i 2023 og opnåede nogle meget vigtige milepæle, herunder lancering og integration med Apple Watch.”
Voksende appetit
Jimmy Fussing, direktør i Heartcore Capital, skrev for nylig på sin LinkedIn-side om situationen for venturemarkedet: ” Et centralt emne er de institutionelle investorers lave eksponering for venturekapital, især i Europa. Der er en misforståelse af risiko, dvs. at for mange investorer fokuserer på kortsigtede udsving i stedet for det enorme langsigtede potentiale i venture-aktivklassen. For at frigøre vækstkapital og virkelig skalere vores startups har vi brug for flere ’fund of funds’ som for eksempel DVK 4. Jeg håber, at vi med mere aktivitet på markedet og en voksende institutionel appetit på venture-aktivklassen virkelig kan skubbe økosystemet fremad.”
En anden hurtigløber blandt de danske venturefonde er byFounders VC Fund I K/S, der kom ud af 2023 med et afkast på 64 mio. kr. fra porteføljeselskaber, efter plusser de foregående år på 157 mio. kr. og 285 mio. kr. Fonden, der er stiftet i 2017, har dels private investorer, som Kaare Danielsen og Michael Mosgaard, og dels Vækstfonden som ejere. Også leadmanager fra byFounders, Eric Lagier Tommy Andersen, er medejere.
Oplysningskvaliteten i regnskaberne er milevidt fra Heartcores succesfond. Det oplyses, at (frit oversat), ”fonden har fra etableringen og frem til 31. december 2023 foretaget 35 investeringer i porteføljeselskaber, hvoraf 23 fortsat er aktive investeringer. Værdistigninger i fondens porteføljeselskaber afhænger dels af deres økonomiske resultater, dels af det aktiemarked, der anvendes til at bestemme kursen på de unoterede aktier. Fondens kommende resultater afhænger således af udviklingen i værdien af fondens investeringer i nuværende porteføljevirksomheder.”
Der oplyses årlige afkast på egenkapitalen, men ikke nøgletal for f.eks. IRR eller investorernes samlede afkast.
På byFounders hjemmeside gives dog en beskrivelse af de enkelte porteføljeselskaber med henvisning til de enkelte selskabers hjemmesider.
Underskud
En af de mindre fonde, der har præsteret flotte afkast, er Insero, der baseret på en aktuel egenkapital på 56 mio. kr. har leveret positive afkast de seneste tre år, på henholdsvis plus 12 mio. kr., seks mio. kr. og fem mio. kr. Insero er ejet af en forening i Horsens. I regnskabet oplyses, at ”Insero A/S ejer datterselskaberne Insero Air Traffic Solutions A/S, Best Green A/S, Best Green Erhverv A/S og TADAA! A/S.”
Det oplyses, at Insero Air Traffic Solutions A/S leverer softwareydelser til lufthavne og baser, som understøtter en effektiv og sikker håndtering af lufttrafik. Virksomheden har fortsat den positive udvikling og leverede i 2023 det bedste resultat i selskabets historie (..) TADAA! A/S udbreder delebiler som underleverandører til flådeejere og delebilsoperatører.
Blandt de venturefonde, som har leveret ringest investeringsresultater de seneste år, er Vækstfonden Growth K/S, stiftet i 2019, der gav et minus sidste år på 44 mio. kr. mod minus 110 mio. kr. og minus 16 mio. kr. de foregående år. Fonden, som i dag ejes 100 pct. af EIFO, oplyser i regnskabet, at investorernes (altså EIFO) har committed indbetaling af i alt 1119 mio. kr., hvor der udestår 230 mio. kr.
Fondens akkumulerede underskud siden starten for fem år siden er 255 mio. kr. En del af de årlige underskud er et management fee på 15 mio. kr. årligt, hvor der er en managementaftale med EIFO. Det oplyses ikke, om dette management fee tilfalder konkrete personer, som hos EIFO har ansvaret for fonden.
I regnskabet for den statslige venturefond oplyses intet om resultaterne, eller om hvilke selskaber der er investeret i. Det oplyses heller ikke, om ledelsen er tilfredse med resultaterne, eller om der er udsigt til bedre resultater fremadrettet.
Morten W. Langer
Læs også denne artikel i temaet om Venture: Nordic Eye: Derfor er værdien af Bellabeat faldet to mia.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.