Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

13 nye venturefonde klar med vækstpenge efter krisen

Carsten Steno

tirsdag 07. marts 2023 kl. 11:40

Lukning af statslige venturefonde efterlader hul for iværksættere

Lige nu er mange vækstvirksomheder hårdt ramte af kapitalmangel. Til gengæld står en lang række nye venturefonde parate med friske penge, når markedsmiljøet lysner. De nye venturefonde er kommet til de seneste år, skriver fagredaktør Carsten Steno.

Et hårdt udskilningsløb blandt danske vækstvirksomheder er i fuld gang. De, der ikke har en hurtig og kort vej til overskud, har meget svært ved at rejse nye penge. Flere af dem må forvente konkurs eller dvale. Men den gode nyhed er, at der stadig er kapital til vækstvirksomheder, som har solid forretningsmodel.

Inden for de seneste to år er der kommet hele 13 nye ventureselskaber i Danmark, som opererer indenfor feltet pre-seed og seed. (se nederst). De holder krudtet tørt, mens de venter på, at værdiansættelserne falder til et niveau, der tager højde for de nye makroøkonomiske betingelser. 

Mere kapital

Tilgangen af nye venturefonde stemmer fint med data fra analysehuset Pitchbook. Det peger på, at der trods uro i markedet er sket en betydelig fundraising i 2022. 

”Den høje fundraising-aktivitet, kombineret med tiltagende tilbageholdenhed hos investorerne, har bevirket, at mængden af kapital, der ligger i fondene og skal ud og arbejde, er steget – både i USA og Europa,” konstaterer Pitchbook.

”Det, der sker i branchen nu, er grundlæggende sundt,” siger Tommy Andersen, en af venturesektorens veteraner, der sammen med Eric Lagier står bag venturefonden byFounders, som investerer i pre-seed- og seed-virksomheder.

”For halvandet år siden kunne du rejse kapital til selv halvsløje virksomheder. Nu er vi kommet ind i et miljø, hvor penge har en pris. Lige nu er venturesektoren ramt. Men den skal nok komme igen,” siger Tommy Andersen. 

Et eksempel er virksomheden Monta, der laver software til ladestandere. Østerbro-virksomheden har netop rejst 45 mio. euro i sin anden kapitalrunde. 

Den nuværende krise i venturebranchen skal ses på baggrund af en historisk periode, hvor alt gik ventureselskabernes vej. Renterne var i nul, inflationen var ikke noget problem, aktiemarkederne steg, og der var fred i Europa.

Nu er det hele pludselig vendt rundt. Det munder ud i faldende værdiansættelser på vækstvirksomheder. Og dem, der har behov for kapital, må ud i downrunder, hvor de eksisterende aktionærer bliver udvandet. Tilsvarende holder bankerne sig tilbage og de hidtidige investorer i vækstvirksomheder koncentrerer sig om at holde den eksisterende portefølje kørende. 

”På ganske kort tid er det hele forandret. Vækstvirksomhederne må skære til, sikre sig cashflow og slå ind på en hurtig vej til profitabilitet. Ellers har de ingen fremtid. Det tager tid at omstille sig – det kan ofte ikke gøres på seks måneder. Det ved investorerne godt. Men de, der ikke inden for et par år har udsigt til overskud, får ikke nye penge,” forklarer Tommy Andersen.

Simple Feast, en leverandør af måltidskasser med vegetarisk mad, er et eksempel på de virksomheder, der ikke har overlevet udskilningsløbet. Selskabet gik i fjor konkurs med en gæld på 153 mio. kr. Trods store investeringer fra Vækstfonden og andre var det ikke muligt at skabe overskud. Selskabet slog aldrig igennem i Californien, som det ellers var planen.  

Noget at det, der har stor betydning fremover er, at afkastkravene er steget i takt med rentestigninger og inflationen. 

Investorer, der skyder penge i venture, stilles et afkast på typisk 8 pct., den såkaldte hurdle rate, i udsigt. Det overskydende afkast deles, så også fondenes stiftere får andel i det. 

”Men hvis du kan sikre dig 5 pct. i rente ved likvide investeringer, hvorfor så tage en større risiko for at opnå 8 pct.,” siger Tommy Andersen, der noterer sig, at de faldende værdiansættelser på startups netop også giver mulighed for at skabe ekstraordinære ventureafkast de kommende år.

Tommy Andersen ser med fortrøstning på venturebranchens fremtid, når vi er kommet igennem 2023, og tilpasningen til de nye vilkår et sket. Så kommer investeringerne igen. ”Den innovation, som sker i vækstvirksomhederne, er der mere brug for end nogensinde,” siger han.

Carsten Steno

Nye danske ventureselskaber indenfor de seneste to år

2xN Venture, Founderment, People Ventures, Climentum Capital, Sound Bioventures, Ugly Duckling Ventures, Up­fin, VÅR Ventures, Kompas VC, Alfa Ventures, Noon Ven­tures og Planetary Impact Ventures.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Erhvervsinvest i modvind

tirsdag 30. maj 2023

Fuld fart på Erhvervsinvest

tirsdag 28. marts 2023

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank