Mens nyinvesteringer i bankernes traditionelle investeringsfonde er faldende, er de alternative investeringsfonde vokset eksplosivt i antal de seneste år. De tiltrækker især velpolstrede detailinvestorer og professionelle investorer, som kan indskyde mindst 750.000 kr. Henrik Frydenborg Hansen fra Finansforum beskriver her udviklingen, der rummer nye afkastmuligheder, men også flere risici.
Efter aktiemarkederne de seneste år har været temmelig negative, har stadig flere semiprofessionelle investorer droppet de traditionelle investeringsforeninger og i stedet investeret i alternative investeringsfonde, AIF’er, typisk i ejendomme eller alternativ energi. Men det kan vise sig at være dyrekøbt, at investorerne er søgt over mod alternativerne, da risikoen har vist sig at være markant større end forventet.
For det første afspejler Ørsteds milliardstore nedskrivninger på vindmølleprojekter, at vind slet ikke er den stabile forretning, som tidligere. Bl.a. er diskonteringsrenterne steget markant, og elpriserne er i forhold til sidste år styrtdykket.
Tager markedsandele
For det andet er der markant stigende risiko for nedskrivninger på ejendomsinvesteringer. Finanstilsynet skriver i en ny analyse af væksten i AIF-fonde, at man hæfter sig ved, at det stigende renteniveau kan reducere værdien af ejendomsfonde, og at et skift i diskonteringsrenten over 20 år, fra 3,5 pct. til 5,0 pct. kan skære 25 pct. af værdien af ejendommen. AIF’erne tager ikke desto mindre markedsandele fra de traditionelle investeringsforeninger. Nye tal fra Finanstilsynet viser, at den samlede formue i investeringsforeninger sidste år dykkede fra knap 2900 mia. kr. til 2688 mia. kr. Formuefaldet skyldes både kursfald på værdipapirer på grund af negative værdipapirmarkedet og udtræk fra investorerne investerings- og kapitalforeningerne.
Samtidig kom der betydeligt flere nye AIF’ere, hvor mindsteinvesteringen typisk er 750.000 kr. På kun ét år er antallet af AIF’ere øget 59 pct., til 1011. Og der er nu næsten lige så mange AIF’ere som investerings- og kapitalforeninger.
Svagheden sidste år på det generelle aktiemarked har tydeligvis fået de semiprofessionelle private investorer til at søge mod alternative investeringsfonde, der typisk ikke er noteret på børsen. Til gengæld kan de investere i alternative aktivklasser, såsom ejendomme, private equity, vindmøller og solceller. Formuen i AIF’erne steg 27 pct., til 318 mia. kr., hvilket kan henføres til, at disse fonde i langt højere grad investerer i andre typer af aktiver end finansielle værdipapirer Også antallet af forvaltere af AIF´er er steget markant. Den ene type forvaltere med ”tilladelse” er steget fra 43 til 47 i perioden 2018-2022, og den anden type AIF-forvaltere med ”registrerede” fonde er steget fra 142 til 237.
AIF´er kan nøjes med registrering hos Finanstilsynet, bl.a. hvis forvalteren samlet har mindre end 100 mio. euro i AIF’er og/eller markedsfører andele i AIF’erne til detailinvestorer (defineret som investorer, der investerer for et beløb mindre end 100.000 euro). Forskellen til forvaltere med “tilladelse” er, at der ikke tilsyn med de registrerede fonde, og der gælder ingen investorbeskyttende regler for disse forvaltere.
Store på ejendomme
Omtrent halvdelen af alle AIF-fonde har ejendomme og private equity som primær strategi, og disse strategier udgør knap to tredjedele nye AIF’er. Blandt nye AIF’er har mere end hver tredje ejendomme som primær strategi, og der er knap 300 fonde med en formue på 86 mia. kr.
Peter Lundgreen, direktør i Lundgreens Capital, som udbyder flere AIF’er siger: ”I Europa er det min forventning, at efterspørgslen efter alternative investeringer fra formuende investorer fortsat vil stige. Udsigten til mange år med lav BNP-vækst lægge en dæmper på det europæiske aktiemarked. Europa har mange små og mellemstore virksomheder, og her passer alternative investeringsfonde godt ind, da en AIF nemt kan opbygges en portefølje med 10 til 15 investeringer.”
Peter Lundgreen vurderer også, at alternative investeringer vil komme til at fylde mere i individuelle porteføljer hos danske privatinvestorer. ”De er allerede ved at åbne op for en anderledes og højere risikoprofil. Blandt alternative investeringer i unoterede aktier er der en klar overvægt i det segment, man betegner som private equity.”
Henrik Frydenborg Hansen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.