Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Amerikansk bankkollaps kun begyndelsen på venture-nedtur

Peder Bjerge

mandag 20. marts 2023 kl. 11:40

Bankchefernes hemmelige tabsbuffer

Mens Silicon Valley Banks kollaps rammer USA’s startups og venturemarked hårdt, betyder det mindre for det danske marked. Bankens nedtur skal i stedet ses som en del af den generelle nedtur for venturekapital, vurderer forskere. Forude venter endnu flere konkurser verden over, skriver fagredaktør Peder Bjerge.

Pas på med at overvurdere Silicon Valley Banks (SVB) konkurs. Den er blot endnu en dråbe i den spand af ulykker, som truer venturemarkedet, ikke bare i USA, men også i Europa og Danmark, advarer Serden Ozcan, professor på WHU – Otto Beisheim School of Management, en af de førende tyske handelshøjskoler. 

”Den største trussel mod venture- og startup-markedet er ikke så meget SVB Nordic, men den generelle nedtur og inflationen,” siger han.

Tiderne bliver endnu hårdere

Serden Ozcan peger på, at de amerikanske og britiske regeringer ser ud til at håndtere SVB’s krak, så det ikke spreder sig i bankmarkedet. Samtidig fremhæver han, at de store amerikanske banker ser meget solide ud, mens billedet kan være mere tvivlsomt, når man retter blikket mod de lidt mindre banker, som f.eks. de regionale banker som Western Alliance og First Republic Bank. 

”De fem største banker i USA er solide, men går man længere ned ad ranglisten, er flere af de mindre banker langt mindre robuste. Men det er ikke noget problem – så længe de ikke kommer ud for et run, kan de klare sig gennem stormen, fordi de så ikke vil være tvunget til at sælge ud af deres aktiver alt for billigt, ligesom Silicon Valley Bank,” tilføjer Serden Ozcan.

Når det gælder venture- og startupmarkedet er han til gengæld lige så pessimistisk, som da han i 2021 i Økonomisk Ugebrev påpegede, at der var tale om en økonomisk boble, der blot ventede på at briste.

”Du behøver ikke være bange, hvis du er en normal bankkunde. Men er du en startup eller et ventureselskab, kan du se frem til, at det bliver endnu hårdere tider. Her er SVB Nordic bare et symptom. I sig selv er den uden den store betydning for det danske og nordiske marked. Det reelle problem er de hastigt stigende renter og recession,” understreger Serden Ozcan.

Han peger på de store fyringsrunder, som it-giganter som Meta og andre har gennemført. Samtidig ser man mange iværksættere miste kontrollen med de virksomheder, de har stiftet.  

”De grundlæggende økonomiske tendenser er ikke til fordel for startups. Tag f.eks. og se på, hvad Klarna (svensk fintech-unicorn, red.) og Stripe (irsk fintech, red.) er værdisat til nu. De virksomheder er mindre end det halve værd, og det er nogle af de stærkeste fintechs på markedet. Startups generelt falder voldsomt i værdi, og vi kommer til at se langt flere krakke. Det her er kun begyndelsen,” konkluderer Serden Ozcan.

Ali Mohammadi, lektor på CBS, er enig i Serden Ozcans diagnose. Også han frygter for, hvor udviklingen fører hen.

”Hvis SVB kommer til at give venturemarkedet et andet chok, kan det yderligere forværre situationen, også på det nordiske marked,” siger han

Selv om SVB er meget lille på det nordiske marked, kan efterchokket alligevel ramme det danske og nordiske marked. I de seneste år har stadig flere amerikanske venturefonde investeret i de markeder, fordi startups her var billigere end de hjemlige amerikanske. Den interesse kan aftage som følge af SVB-krakket, påpeger Ali Mohammadi.

Ingen kommentarer

Økonomisk Ugebrev har forsøgt at få kommentarer fra virksomheder som Trustpilot, Leapwork og Siteimprove, der alle har hentet kapital fra SVB. Ingen af de tre virksomheder er vendt tilbage på henvendelserne.

I Danmarks Eksport- og Investeringsfond, tidligere Vækstfonden, som tidligere har arbejdet tæt sammen med SVB bl.a. om kapitaltilførsel til Leapwork, ønsker man fortsat at afvente situationen, før man udtaler sig. Dog har fonden fremsendt en skriftlig kommentar på vegne af investeringsdirektør Erik Balck:

”De amerikanske og britiske myndigheder har reageret hurtigt, og som situationen er lige nu, står virksomhederne ikke til at blive ramt på likviditeten. Men det er klart, at hændelser som denne giver anledning til stor bekymring i det internationale venturemiljø, og også for virksomheder herhjemme. Vi følger situationen tæt og står klar til at yde råd og vejledning om nødvendigt.”

Peder Bjerge

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Erhvervsinvest i modvind

tirsdag 30. maj 2023

Fuld fart på Erhvervsinvest

tirsdag 28. marts 2023

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank