Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Axcels nye fond kan blive et højrisiko-sats

Carsten Steno

torsdag 01. september 2022 kl. 9:00

Axcels nye fond kan blive et højrisiko-sats

Fonden har inden for de seneste tre år opkøbt hele 13 virksomheder i et marked, hvor multiplerne har været historisk høje. Nu falder de generelle værdiansættelser, særligt på softwareselskaber, som Axcel har investeret tungt i. Det bekymrer dog ikke Axcel, skriver fagredaktør Carsten Steno. 

Den danske kapitalfond Axcel har haft travlt i de seneste år. Fem selskaber er solgt, men endnu flere er købt.  I Axcels seneste fond, Axcel VI på 6,5 mia. kr., er der siden starten af 2020 købt hele 13 selskaber, og fonden er tæt på at være fuldt investeret. 

Syv af selskaberne arbejder med software eller it-service. De er købt i en tid, hvor priserne på softwareselskaber efter at have toppet i starten af 2021 er faldet ca. 40 pct. i værdi, målt på Nasdaq US Small Cap Software Index. 

Nyt konjunkturbillede

To af Axcels tilkøbte softwareselskaber er ifølge forlydender i markedet købt til priser, der afspejler en værdiansættelse på tilsammen knap 7 mia. kr. Resten af de opkøbte selskaber beskæftiger sig primært med service (tandlæger, dyrlæger) og logistik.

Axcel har tidligere oplyst, at fonden i 2021 – det hidtil bedste år – har tjent 3 mia. kr. på virksomhedssalg, der i flere tilfælde er sket efter en relativt kort ejerperiode i Axcel-regi. Flere af de solgte virksomheder har arbejdet med software.

Nu er konjunkturbilledet dog et helt andet, med stærkt stigende renter, kapitalknaphed, voldsom inflation og stor geopolitisk usikkerhed. I lyset af en forestående mulig recession kan Axcels intense opkøbstogt derfor fremstå ret risikobetonet.

”I et længere perspektiv kan virksomheder købt under en højkonjunktur miste værdi under en efterfølgende lavkonjunktur. Især hvis den bliver af lang varighed. Det afgørende for en kapitalfond i den forbindelse er, hvornår de skal sælge. Hvis lavkonjunkturen bliver af kort varighed, som vi har set siden årtusindeskiftet, betyder det mindre for salgsprisen. Aktiemarkedets udvikling har også betydning for salgspriserne, men man skal huske, at kapitalfonde køber virksomheder billigere end værdisætningen på aktiemarkedet,” siger Robert Spliid, ekstern lektor på CBS og forfatter til en bog om kapitalfonde. 

I den periode, hvor Axcel har købt virksomheder op til sin fond VI, er aktieindekset for small cap software-virksomheder dykket markant, og aktiemarkedets værdiansættelser afspejler sig som regel i de værdiansættelser, som de samme unoterede aktier handles til.

Først når fondene er lukket og gjort endeligt op, kan man få et overblik over deres rentabilitet. 

Hidtil har Axcels seneste fonde været en givtig investering for investorerne. Selv er managing partner i Axcel, Christian Schmidt- Jacobsen, da heller ikke nervøs for udviklingen. 

”Vi har måske været lidt hurtigere i de seneste fonde med opkøb end andre danske kapitalfonde. Men set i forhold til, hvordan udenlandske kapitalfonde arbejder, er det meget normalt, at en fond er mere eller mindre færdiginvesteret i løbet af tre til fire år. Det sætter investorerne i øvrigt stor pris på,” siger Christian Schmidt-Jacobsen.

Selvom Axcel har købt 13 virksomheder til fond VI, er fonden ikke færdiginvesteret. ”Vi er langt med investeringen af Axcel VI, men har stadig penge til opkøb, hvis der viser sig gode muligheder,” siger Christian Schmidt- Jacobsen.

Mindre – og billigere

Han medgiver, at de gennemsnitlige multipler for børsnoterede software-virksomheder er faldet betydeligt.

”Men vi opkøber slet ikke virksomheder til så høje priser, som du ser i det børsnoterede marked. De virksomheder, vi køber, er målt med internationale alen mindre, og har derfor også lavere multipler. Vores ekspertise er jo at udvikle dem – bl.a. via opkøb af mindre selskaber, hvor multiplerne kan være endnu mere favorable,” siger Christian Schmidt-Jacobsen, der påpeger, at Axcel på det seneste har solgt en række virksomheder fra fond V til særdeles gode priser.

”Vi føler os overbeviste om, at vi med den portefølje, vi har nu, kan weather the storm, hvis den skulle komme. De fleste af virksomhederne er ikke specielt konjunkturfølsomme, og vi er ikke meget eksponerede til forbruger-segmentet. Samtidig er vi meget påpasselige med ikke at gældsætte vores virksomheder for meget, især i de sektorer, hvor der er mere konjunkturfølsomhed.”

Han tilføjer, at Axcel altid agerer som aktiv investor. ”Vi er tætte på virksomhederne og klar til at rebe sejlene, hvis der bliver brug for det.”

Carsten Steno

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank