Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Behov for ny partnertype i danske kapitalfonde

Carsten Steno

tirsdag 05. september 2023 kl. 17:25

Peter Arndrup Poulsen

De fleste partnere i danske kapitalfonde har finansiel baggrund – og det er en af forklaringerne på, at de fleste danske kapitalfonde halter efter internationale kapitalfonde. Der er mangel på partnere med industrierfaring, såkaldte operational managers, skriver fagredaktør Carsten Steno. 

I danske kapitalfonde har de fleste partnere en finansiel baggrund, mens viden og industriel erfaring med konkret virksomhedsudvikling og drift er en mangelvare. Sådan lyder budskabet fra Anette Eberhard, CEO i kapitalforvalteren Institutional Investment Partners, IIP. 

En af de få danske fonde med en operational manager er Blue Equity. Fonden tilknyttede i 2020 Peter Arndrup Poulsen som partner og director of operations. Peter Arndrup Poulsen, 61 år, er oprindeligt forstuddannet og skovrider, men har i sin erhvervskarriere været adm. direktør i virksomhederne Troldtekt, (akustiklofter), Scancom (havemøbler), Brdr. Hartmann (æggebakker), og Tvilum Scanbirk (Møbler). 

I alle fire virksomheder har han forestået en succesfyldt turnaround. Han har desuden arbejdet for Grundfos-arvingen Niels Due Jensen og trimmet hans kontorvirksomhed Duba B8 til en fusion med en anden kontormøbelvirksomhed, Holmris, som i dag er ejet af kapitalfonden BwB. Inden han blev tilknyttet Blue Equity, drev han en overgang konsulentvirksomhed. 

Fra værksted til industri

Peter Arndrup Poulsen fortæller til ØU Finans, at han i kraft af sin erfaring er typen, der kan gå ind ad bagdøren i en virksomhed og se, om den er ordentligt drevet. Om maskinernes opstilling er tidssvarende, om organisationsdiagrammet afspejler en moderne funktionel virksomhed, og om ledelsen har en god relation til medarbejderne. Disse egenskaber har givet ham en særlig rolle i Blue Equity, hvor de øvrige kapitalfondspartnere primært har en finansiel eller juridisk baggrund.

Hans opgave er først og fremmest at støtte porteføljevirksomhederne i deres udvikling, hvor de ofte går fra at være en ”værksteds-virksomhed” til at blive en topmoderne industrivirksomhed. Den proces kræver store investeringer og organisationsomlægninger, hvor ledelsen har brug for støtte. Han går særligt ind, hvis der opstår problemer. 

”De virksomheder, vi går ind i, har alle entusiastiske ledere. De er som oftest dygtigere end jeg. Men i nogle virksomheder arbejder ledelsen simpelthen for hårdt. I takt med at virksomheden bliver større, vokser ledelsesopgaven også. Men det er ikke altid, lederne kan se, at opgaven ikke kan løses blot ved at tage lørdag og søndag formiddag i brug. Her er det min opgave at støtte ledelsen i at uddelegere, måske få ledelsen udvidet og få professionaliseret processer og rapportering. Mange ejerledere er vant til at kunne flytte lidt rundt på tingene og gemme penge til dårlige tider. Men det kan vi ikke have som kapitalfond, hvor alt skal være dokumenteret, når vi skal sælge igen.”

Videre siger Peter Arndrup Poulsen: ”At få rapporteringen professionaliseret kan være en hård proces for mange ejerledere, fordi den ikke umiddelbart giver noget på bundlinjen. Her vi må vi indimellem indsætte en ny finansdirektør. I nogle situationer bliver jeg hidkaldt, fordi jeg kender ejerledere rigtig godt og med en vis mildhed og forståelse for deres følelser kan forklare dem, hvad der er nødvendigt. Vi er ikke altid enige om tempoet, men vi finder som regel en vej.” 

Mangel på kompetencer

Det er Peter Arndrup Poulsens erfaring, at problemer i virksomheder sjældent har rod i eksterne forhold som dårlige markeder, leverandørsvigt, eller banker, der ikke vil samarbejde. Selvom det oftest er det, der står i årsberetningerne. 

”90 pct. af de problemer, der kan være i en virksomhed, skyldes manglende kompetencer og dårligt samarbejde mellem direktion og bestyrelse,” siger han.

Som partner i en kapitalfond har Peter Arndrup Poulsen, i modsætning til i sin direktørtid, mulighed for at få en direkte andel i den værditilvækst, han er med til at skabe.

”Aflønningen i en kapitalfond afspejler i høj grad resultatskabelsen, og det er jo ganske retfærdigt, fordi de andre partnere og jeg i et vist omfang har været med til at udvikle værdien af de virksomheder, som vi arbejder med,” siger han. 

Han mener også, at de fleste danske kapitalfonde arbejder meget seriøst. Selv har han dog også oplevet det modsatte med en amerikansk kapitalfond, der i praksis gik ind og tømte en af de virksomheder, som han var direktør i, for penge (Tvilum Scanbirk). Det endte i en konflikt, som Peter Arndrup Poulsen den dag i dag er glad for, at han tog, selvom han måtte forlade virksomheden. 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank