Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Biotech-investeringer redder dansk venturemarked

Peder Bjerge

onsdag 07. juni 2023 kl. 11:25

Stor frustration over rodet EIFO-udbud af fonde

I en analyse fra den statslige eksport- og Investeringsfond EIFO ser det danske venturemarked ud til at have klaret sig bedre end udenlandske, når det gælder kapitalrejsninger Q1. Men den reelle udvikling ser noget mere mat ud, hvis man renser for få store kapitalrunder i biotech-startups, skriver fagredaktør Peder Bjerge.

Umiddelbart ser tallene imponerende ud. På trods af en global krise ser det danske venturemarkeds første kvartal ud til at vise en vækst på 26 pct., målt i forhold til samme kvartal sidste år, når der gælder tilførsel af ny investorkapital. I forhold til sidste kvartal 2022 er der ført 33 pct. mere ny kapital ind i danske startups. Hele 2,7 mia. kr. blevet kanaliseret ind i 36 startups.  

Både det amerikanske marked og det europæiske venturemarked viser ellers tocifrede minusvækstrater. I første kvartal 2023 dykkede tilførslen af ny kapital til amerikanske startups med hele 55 pct., mens det europæiske dykkede 65 pct. 

At det danske startup- og venturemarked har klaret sig overraskende godt i en international sammenligning, skal dog tolkes med forsigtighed, vurderer Jimmy Fussing Nielsen, partner og medstifter af ventureselskabet Heartcore Capital og næstformand i brancheforeningen Aktive Ejere.

”Vi har set nogle få meget store investeringer, som fylder meget i det samlede regnskab. Eksempelvis investeringen på næsten 1 mia. kr. i biotech-selskabet Hemab er med til at forklare noget af stigningen af kapitaltilførsler i første kvartal. Tallene viser, at biotech-sektoren har klaret sig godt. Men det ikke nødvendigvis er tilfældet for resten af markedet,” siger han. 

Fratrækkes førstekvartalstallene fra EIFO for de tre største kapitalrunder i biotech-startups, forsvinder der hele 1,429 mia. kr.

Korrigerer man også for to andre meget store kapitaltilførsler, nemlig i fintech-selskabet Lunar på 245 mio. kr. og den grønne startup Agreena på 342,5 mio. kr., ser første kvartal endnu mindre prangende ud.

Korrigeret for disse store kapitaltilførsler ligner omfanget af kapitaltilførsler i Danmark mere det generelle internationale billede. Her har nedturen har ramt venturemarkedet hårdt, og mange ventureselskaber har måttet notere nedskrivninger på deres porteføljeselskaber, bl.a. fordi der er solgt nye aktier til rabatpris.

Søren Lemonius, managing general partner og medstifter af Sunstone Life Science Ventures, har specialiseret sig i at investere i biotech- og life science-startups. Han påpeger, at de ofte er mere robuste under kriser, fordi der er tale om længere investerings- og udviklingsforløb, ofte op mod 12 år. Det er med til at forskyde en mulig nedtur indenfor disse markedssegmenter.

”Når finansieringsmarkedet er presset under en krise, har det ikke samme fodaftryk på den type selskaber, siger han.”

Søren Lemonius forklarer, at Sunstone Life Science Ventures rejste penge til den nuværende fond under opturen i 2021. De midler skal investeres i startups, uanset den økonomisk krise. Omkring den positive udvikling i dansk venture, siger han:

”Vi skal være opmærksomme på, at der er meget få datapunkter i et enkelt kvartal, enkelte meget store transaktioner plus muligheden for overløb fra det foregående kvartal. Men når de forbehold er taget, mener jeg, at det er en rigtig observation, at vores del af venturemarkedet er mindre ramt end tech generelt.”

Peder Bjerge

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Erhvervsinvest i modvind

tirsdag 30. maj 2023

Fuld fart på Erhvervsinvest

tirsdag 28. marts 2023

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank