Venturefonden Nordic Eye under ledelse af den kulørte finansmand Peter Warnøe har været i orkanens øje med Berlingskes afdækning af den ikke helt sammenhængende historie om Bellabeats succes. Men hvor meget er Bellabeat egentlig værd? 28 mia. kr. eller de 4 mia. kr., som Bellabeat handles til på OTC-børsen?
Berlingskes artikler om Bellabeat startede med at dokumentere, at Nordic Eye i en intern orientering til de mange private investorvelhavere i Nordic Eye fortalte, at det 20 procent-ejede porteføljeselskab Bellabeat var 28 mia. kr. værd.
Et beløb, som Peter Warnøe tidligere har oplyst til fagmediet KapitalWatch.
Til dette medie oplyste han også i foråret 2023, at man var i gang med en kapitalrejsning, der skulle underbygge en opdateret værdiansættelse af Bellabeat, antageligt for en indikation på værdiansættelse ved en såkaldte pre-IPO op til en egentlig børsnotering af selskabet. De 28 mia. kr. var efter det oplyste en foreløbig værdiansættelse, baseret på værdisætningen på sammenlignelige selskaber i starten af året.
Flere kapitaltilførsler
At Bellabeats markedsværdi over de seneste år er forøget markant, kan der næppe sås tvivl om. Ifølge en oversigt over Bellabeats såkaldte fundingstory havde selskabet en markedsværdi i april 2019 på 195 mio. dollar, og det var den værdiansættelse, AOL Venture skød nye penge ind til. Det svarede til en aktiepris på 13 dollar.
I februar 2021 skød Nordic Eye sammen med andre investorer, i en såkaldt serie B-1-runde, 50 mio. dollar ind til kurs 30, svarende til en markedsværdi på knap 6 mia. kr. Sidste år i september blev tilført yderligere 22 mio. dollar, nu til kurs 36, svarende til en markedsværdi på knap 8 mia. kr.
Det er herefter, at det bliver lidt tåget, hvordan Nordic Eye et halvt år senere opgør markedsværdien til 28 mia. kr. Altså mere end det tredobbelte af prisen for ny-udstedte aktier i efteråret 2022. En sandsynlig forklaring på en stor del af dette spænd er, at der normalt vil være kæmpestor forskel på, hvad venturefonde vil betale for den type vækstvirksomheder i et ekstremt konkurrencepræget marked, og den pris, man vil forsøge at sælge aktier til ved en børsnotering, hvor mange retail-investorer antageligt må forventes at købe ind på historien.
Efter det oplyste havde Bellabeat en omsætning sidste år på 529 mio. dollar, svarende til ca. 4 mia. kr. I starten af året handlede medtech-apps til ca. seks gange omsætningen, hvilket svarer til 24 mia. kr. Analysefirmaet, der står bag estimatet, påpeger dog, at værdiansættelserne hen over 2023 er faldet meget.
Nordic Eye har oplyst, at der skulle have været endnu en finansieringsrunde i foråret, som skulle bekræfte den høje værdiansættelse ved en pre-IPO. Det glippede af en eller anden grund.
Der kan være mange forklaringer på, at den seneste kapitalrejsning glippede. For det første opstod der netop i marts-april 2023 turbulens på de finansielle markeder i kølvandet på den amerikanske regionalbank-krise. Og de europæiske og amerikanske centralbanker havde travlt med at øge de korte renter, som gjorde al ny finansiering mere besværlig og dyrere. Investorerne blev simpelthen mere tilbageholdende.
Venturefonde mister markedsværdi
For det andet har netop denne udvikling betydet, at værdiansættelsen på de fleste venturefond-ejede porteføljeselskaber er generelt faldet markant i værdi. Over de seneste år er aktiekursen på børsnoterede amerikanske venturefonde halveret i værdi, og det skyldes i bund og grund værdifald på venturefondens porteføljeselskaber. Se graf for S&P/TSX Venture Indeks.
For det tredje er kursen på Bellabeat-aktier på OTC-børsen Notice.co halveret fra 30 dollar til 15 dollar. Det skal sammenholdes med, at den seneste kapitalrejsning i efteråret skete til 34 dollar. Kursdannelsen på en illikvid OTC-børs skal tages med forbehold. Men det svarer til en værdisætning på ca. 4 mia. kr.
Nordic Eye oplyser til Økonomisk Ugebrev, at ledelsen arbejder på at gennemføre den planlagte kapitalrejsning i 2024, og det må forventes at danne grundlag for en senere børsnotering. Medmindre overskudsudviklingen i Bellabeat har været helt fantastisk de seneste år, må det forventes, at de vanskeligere markedsvilkår for mindre vækstselskaber vil tvinge ledelsen for Bellabeat, som foruden Peter Warnøe bl.a. tæller Maj Invest-direktør Jeppe Christiansen, til at skære i den værdiansættelse, som i foråret blev skønnet som realistisk.
Morten W. Langer