Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Catacap stopper pengejagt før planlagt – andre jager forgæves

Carsten Steno

tirsdag 14. maj 2024 kl. 17:40

Catacap stopper pengejagt før planlagt – andre jager forgæves

Fundraising-miljøet for mindre kapitalfonde er vanskeligt, men Catacap adskiller sig positivt: Fonden har valgt at køre videre med en mindre fond og investere hurtigere. Imens fortsætter Erhvervsinvest og Maj Invest flere års pengejagt uden at kunne lukke nye fonde, skriver fagredaktør Carsten Steno.

2023 har været et svært år for de mindre og mellemstore danske buyout-fonde at rejse kapital i.

Pensionskasserne har generelt holdt sig tilbage med nye investeringer i kapitalfonde, og dertil har afkastresultaterne i flere af fondene været en pose blandede bolsjer, som har gjort det sværere at overbevise investorerne om at stille nye penge til rådighed.

Derfor har flere af de mindre og mellemstore fonde også måttet spørge sig selv, om de fortsat skulle bruge kræfter på at holde fonde åbne og rejse ny kapital. Alternativt kan de søge investorernes accept af at lukke en fond med et mindre kapitaltilsagn end først tilsigtet.

Stor arbejdsbelastning

Mens fonde som Erhvervsinvest og Maj Invest Private Equity længe har været i gang med at jagte penge til nye fonde – foreløbigt forgæves – har en anden af de mindre danske buyout-fonde valgt at lukke sin seneste fond efter 12 måneders pengejagt med et mindre kapitaltilsagn end planlagt.

Fonden Catacap har lukket sin seneste fond 3 med et tilsagn på lidt over 200 mio. euro. ”Vi gik efter en lidt større fond. Men vi har vurderet, at det er bedre at lukke den tredje fond efter 12 måneder i stedet for at fortsætte med at forsøge at rejse nye penge i et svært marked. For en mindre fond som vores er det en stor belastning både at skulle investere, følge og støtte porteføljevirksomheder og rejse penge samtidig,” siger Vilhelm Hahn-Petersen, founding partner i Catacap, der ellers i det svære marked har kunnet henvise til, at Catacaps fond 1 har givet investorernes indskud mere end tre gange igen.

”Vi har vurderet, at vi stedet kan investere de penge, vi har fået tilsagn om, noget hurtigere i det nuværende marked og så gå til markedet igen om tre-fire år og rejse nye penge. Det har givet os mere arbejdsro.”

Wilhelm Hahn-Petersen peger også på, at muligheden for at involvere investorerne i co-investeringer gør det muligt at arbejde med en mindre fondstørrelse: ”Hvis der kommer en sag, som bliver for stor for os at løfte alene, har vi muligheden for at spørge vores investorer, om de vil være med direkte. Og det er de ofte meget interesserede i, bl.a. fordi de så kommer billigere ind i investeringen.”

I Catacap 2, som er den største igangværende fond med seks aktive investeringer, viser regnskabet et nettotab på 180 mio. kr., når opskrivninger og nedskrivninger er gjort op. Det skal sammenholdes med 2022, hvor der var et nettoplus på godt 200 mio. kr.

I Catacaps portefølje er der to virksomheder, TP Aerospace og Aerfin, som betjener eftermarkedet i flyindustrien med service, reservedele og genbrugskomponenter.

”Her er der udsigt til solid vækst i flere år frem – bl.a. fordi der mangler flykapacitet, hvorfor luftfartsselskaberne holder flyene i luften længere end planlagt.”

Til gengæld har Catacap to virksomheder – Nordmark og Dafa – hvor især førstnævnte har lidt under problemerne i vindmølleindustrien. De to virksomheder har i 2023 brugt kræfter på at positionere sig til det opsving, som ventes i sektoren i de kommende år.

Stærkt dealflow

Rekom, den europæiske barkoncern, har været et problembarn i 2023. Efter at have oplevet et post-covid-boom med et positivt ebitda i 2022 på hele 503 mio. kr., er koncernen i 2023 kommet ud med et noget ringere resultat.

”De unge har brugt færre penge på at gå i byen på grund af inflationskrisen. I lyset af den udvikling, som er fortsat i 24, har vi restruktureret Rekom i Storbritannien, hvor de tilknyttede barer nu overgår til franchise-drift, mens vi har lukket omkring 30 enheder i Norden, som ikke havde udsigt til at give overskud.”

Catacap har ikke opkøbt virksomheder siden foråret 2023. Når Catacap alligevel forventer at kunne investere hurtigere fra sin nye fond, er det fordi, dealflowet er stærkt.

”Vi har skåret ned på vores pipeline for at koncentrere kræfterne om de cases, som vi særligt tror på. I den sammenhæng bliver det vigtigt, at købers og sælgers prisforventninger mødes under hensyntagen til de makrovilkår, vi har nu, med generelt mindre lånefinansiering og højere renter,” slutter Vilhelm Hahn-Petersen.

Carsten Steno

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank