Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Corporate venture: Konsulent øger overskud på at investere i startups

Peder Bjerge

mandag 27. juni 2022 kl. 7:00

Ligesom en venturefond investerer konsulentvirksomheden Trifork aktivt i startups, ikke kun for at øge afkastet, men mere for at få adgang til nye teknologier og ideer. Internationalt er fænomenet corporate venturekapital i vækst, viser ny analyse, i takt med, at etablerede virksomheder ønsker at accelerere deres digitalisering.

Siden 2015 har konsulentvirksomheden Trifork øget sine investeringer i startups. Sidste år udgjorde afkastet på de tilkøbte startups knap 24,5 mio. kr. ud af et samlet overskud før skat på 273 mio. kr. I dag har Trifork ejerandele i 25 startups, og selskabets ledelse påregner at købe mere op i løbet af 2022.

Umiddelbart synes denne del af forretningen, samlet i datterselskabet Trifork Labs, at ligge uden for koncernens kerneforretning, der bl.a. består i at udvikle og servicere it-systemer inden for tre vertikale forretningsområder, fintech, e-health og smart building. Og så alligevel ikke.

”For os er opkøb af startups en del af vores R&D. Det er der, hvor vi udforsker ny teknologi. Derfor investerer vi i de startups, der udvikler interessante nye teknologier. Vi investerer ikke bare for at få et afkast, men for at gøre os klogere på ny teknologi,” siger Peter Rørsgaard, CMO i Triforks danske afdeling.

Foretrækker at investere i startups
Trifork er et eksempel på en voksende tendens, som er beskrevet i en ny rapport, How can your digital investment strategy reach higher returns, 2022 Digital Investment Index, fra det amerikanske analysefirma CB Insights, der ser nærmere på de forskellige strategier, som etablerede virksomheder anvender for at accelerere digitaliseringen af deres forretninger.

Mens mange selskaber selv investerer i at udvikle de digitale teknologier, der er afgørende for deres konkurrenceevne, satser et stigende antal på at investere sig til det gennem det, der kaldes corporate venture, viser rapporten. 

Hele 45 pct. af de 1500 adspurgte direktører fra globale virksomheder, som deltog i analysen, foretrækker den såkaldte corporate venture capital-model, hvor de skyder penge ind i startups for at få indsigt i de nyeste teknologier. Til sammenligning er det 32 pct. af de adspurgte, som foretrækker helt at opkøbe virksomheder for at få et digitalt forspring.

Lige som de fleste udenlandske selskaber inden for dette segment vælger man som oftest at skille de aktiviteter ud i selvstændige forretningsenheder, hvad også Trifork har valgt at gøre. 

”Men typisk har de startups, vi investerer i, teknologier, som er interessante i den del af vores forretning, hvor vi arbejder for kunder. Her kan vi bringe de deres teknologier i spil. Vi kan f.eks. i et partnerskab med de startups tilbyde vores kunder deres produkter,” siger Peter Rørgaard.

”Lad os som eksempel tage et selskab som Arkyn Studios (sidste kapitalindskud i maj 2022 på i alt 27 mio. kr., hvor Trifork Labs også deltog i runden, red.). Arkyn Studios udvikler software til at kunne implementere løsninger, hvor Apple-produkter kan integreres direkte til og udveksle data med SAP-systemer. Her kan vi, når vi har en kunde, som anvender SAP, bringe Arkyn Studios i spil. Det er til fordel for både Arkyn, vores kunde og os, fordi vi får indblik i de nyeste teknologier på det felt. Det er en meget vigtig return on investment for os,” tilføjer Peter Rørgaard.

Stort afkast
Samtidig med denne strategi har investeringerne også givet et mere end pænt økonomisk overskud, når Trifork bliver købt ud eller på anden måde foretager en exit, fortæller Peter Rørsgaard.

”Et rigtigt godt eksempel havde vi sidste år med Humio, der blev solgt for godt 2,5 mia. kr. til en amerikansk Crowdstrike. Det var tidligere ansatte i Trifork, som havde etableret selskabet sammen med Trifork. Vi havde en betydelig del af selskabet, så vi havde en god gevinst på salget, samtidig med, at vi blev klogere på den teknologi, Humio havde udviklet,” siger han.

Gevinsten for Trifork var ifølge diverse overskrifter et trecifret millionbeløb i kr. Peter Rørsgaard peger på, at siden 2016 har Trifork Lab haft et plus på 81 mio. euro (knap 603 mio. kr.) på sine investeringer.

”Alene i 2021 steg den realiserede gevinst på vores investeringer med næsten 60 mio. euro (knap 447 mio. kr., red.),” siger Peter Rørsgaard.

Han oplyser, at Trifork, trods de usikre økonomiske udsigter, regner med at investere yderligere i startups.

Peder Bjerge

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Erhvervsinvest i modvind

tirsdag 30. maj 2023

Fuld fart på Erhvervsinvest

tirsdag 28. marts 2023

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank