Dansk Ejerkapital blev i den seneste udgave af ØU Finans kåret som årets næstbedste kapitalfond, kun overgået af Polaris. Kåringen indikerer, at fonden har en meget stærk forretningsmode. Ledelsen har sat ekstra fokus på lidt større virksomheder og fravælger turnarounds og entreprenørvirksomheder, skriver fagredaktør Carsten Steno.
Industri Udvikling, der for nogle år siden skiftede navn til Dansk Ejerkapital, ligger i Økonomisk Ugebrevs rating af kapitalfonde helt i top. Dansk Ejerkapital investerer i virksomheder som mindretalsaktionær og har igennem sin 30-årige historie investeret i 150 selskaber.
Dansk Ejerkapitals fond IV, som nu er ved at være lukket, har ifølge managing partner Dan Højgaard Jensen udsigt til at levere et afkast, som målt på IRR – Internal Rate of Return – lander på netto 25 pct, hvilket er højere end hos de fleste andre fonde.
Ny fond på vej
Det samme afkast er ambitionen for Dansk Ejerkapitals fond V på 600 mio. kr., som der for tiden investeres ud fra. Som følge af fortsat høj investeringsaktivitet er Dansk Ejerkapital også i gang med at rejse en ny fond, som bliver lidt større end fond V, formentlig på omkring 700-800 mio. kr.
Dan Højgaard Jensen overtog ledelsen af det daværende Industri Udvikling i 2017 fra grundlæggeren Lars Blavnsfeldt. Fonden var ved stiftelsen ejet af Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD), og konceptet om at investere som minoritetsaktionær opstod bl.a., fordi LD lovgivningsmæssigt var afskåret fra at være majoritetsejer.
Den ”ulempe” valgte man så at gøre til sin fordel. Konceptet har vist sig at være populært hos mange ejerledere, der tøver med at afgive hele indflydelsen til en ekstern investor.
Selvom konceptet grundlæggende er det samme, er der under den nye ledelse alligevel sket en del ændringer. For det første går Dansk Ejerkapitalkapital ikke længere ind i turnaround-cases. De er for tidskrævende og risikofyldte.
Der investeres heller ikke i entreprenørvirksomheder, som Industri Udvikling har haft en del dårlige erfaringer med i tidens løb. Men ellers omfatter porteføljen af pt. 25 virksomheder alt fra industri til service, detailhandel og online.
For det andet har Dansk Ejerkapitalkapital i de senere år fokuseret på lidt større virksomheder end tidligere. Typisk går Dansk Ejerkapital ind i virksomheder, som har en driftsindtjening på mellem 10 og 50 mio. kr. og har oparbejdet en solid markedsposition.
”Vi går efter virksomheder med et godt vækstpotentiale og et bredt funderet ledelsesteam. Ofte er det virksomheder, som står foran f.eks. en større investering i en fabrik eller et nyt marked og ønsker vækstkapital. Men det kan også være virksomheder, hvor der skal ske et generationsskifte eller et management-buy-out eller -buy-in”, fortæller Dan Højgaard Jensen.
En af hemmelighederne bag de gode resultater i Dansk Ejerkapital er, at kapitalfonden gennem årene har skabt et bredt netværk blandt ejerledere, banker, revisionshuse, advokatfirmaer og virksomhedsmæglere.
”Hele vores deal-flow kommer fra vores netværk. Vi er aldrig opsøgende selv. Vi kigger på de sager, som vi får anbefalet af folk, vi i forvejen kender, og som har samarbejdet med os. Det er en stor styrke,” forklarer Dan Højgaard Jensen.
Med undtagelse af Dansk Vækstkapital er investorerne ikke som oprindeligt pensionskasser, men derimod familiekontorer og velhavende enkeltpersoner, eller ejerledere, som tidligere har samarbejdet med Dansk Ejerkapital.
Nye konkurrenter
Dansk Ejerkapitalkapital opkøbte i 2023 syv virksomheder og solgte to. Dan Højgaard Jensen forudser også travlhed i indeværende år og forventer at udbygge investeringsteamet med en eller to yderligere medarbejdere.
”Vi får mange henvendelser løbende – virksomheder, der går godt og ønsker vækstfinansiering. Derfor etablerer vi også den næste fond nu. På exit-siden er tiderne lidt mere besværlige end før på grund af den geopolitiske uro og det stigende renteniveau. Men har man en god case, er det absolut stadig muligt at exitte til andre fonde eller strategiske købere.”
Dansk Ejerkapital har også haft den fordel, at der hidtil ikke har været så mange konkurrenter i det segment af virksomheder, som fonden interesserer sig for.
”I dag har vi ikke længere markedet for os selv. Familiekontorer er dem, vi oftest møder som konkurrenter, men vores deal flow er så stort, at vi fortsat kan vokse i det segment, som vi har specialiseret os i,” slutter Dan Højgaard Jensen.
Carsten Steno
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.