Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Danske kapitalfonde er sjældent konkurrencedygtige

Carsten Steno

torsdag 25. maj 2023 kl. 11:15

Kapitalfonde i hårdt udskilningsløb om ny kapital

Historisk har politikerne og skiftende erhvervsministre gerne set, at pensionskasser investerer mere gennem danske kapital- og venturefonde. Men der er gode grunde til, at kun sker i begrænset omfang. Bl.a. har de danske investorer svært ved at levere konkurrencedygtige afkast, skriver fagredaktør Carsten Steno.

I mere end 25 år har erhvervsministre i skiftende regeringer opfordret landets pensionskasser til at investere en større del af den opsparing, de forvalter, i danske kapital- og venturefonde. Men både ATP og arbejdsmarkedspensionskasserne har vægret sig og peget på, at deres første forpligtelse er at sikre medlemmerne det bedst mulige investeringsafkast. Derfor investerer de kun i danske fonde, hvis disse kan matche markedet på afkast – og det har de fleste af dem svært ved.

Det er ikke sådan, at pensionskasserne slet ikke investerer i danske kapital- og venturefonde. F.eks. Axcel, Polaris, Via og Catacap har flere danske pensionskasser blandt deres investorer. Men danske investeringer i danske kapital- venturefonde fylder ikke meget hos pensionskasserne, der forvalter næsten 5000 mia. kr.

Investerer i USA

Anette Eberhard, CEO og managing partner i Institutional Investment Partners Denmark, IIP, der står for pension-kasssen PKA ́s investeringer i unoterede aktier, peger på, at det er de færreste danske kapital- og venturefonde, der kan leve op til de afkast, der f.eks. opnås ved at investere i amerikanske kapital- og venturefonde.

IIP har godt 90 mia. kr. under forvaltning og har i sine tre første fonde fra 2012, 2015 og 2018 opnået en internal rate of return (IRR) på i gennemsnit godt 20 pct. I forhold til det anerkendte aktieindeks MSCI har afkastet ligget mellem 5 og 20 pct. over.

”Vi investerer meget i USA, hvor markedet er mere modent og dermed mere veludviklet. Vi investerer også i Europa og i Danmark, når vi finder fonde, der lever op til vores krav. Men vi har ikke en særlig forpligtelse til at investere i Danmark. Vil man have det gode afkast, må man gå derhen, hvor det findes,” siger Anette Eberhard.

Når investeringerne ikke i højere grad sker i Danmark, peger Anette Eberhard på en række forhold:
1) Danske kapitalfonde er relativt små – pensionskasser kan ikke forpligte sig for mindre end 350 til 500 mio. kr., hvis det skal give mening at sætte gang i investeringsprocessen.

2) Danske fonde er meget generalistfonde på tværs af brancher, som gennemgående giver mindre afkast end fokuserede fonde.

3) Danske fonde er forholdsvis unge – “vi går kun undtagelsesvis ind de første fonde, hvor der ikke er hentet erfaringer. Det er en unødig risiko at tage.”

4) Det er forholdsvis få danske fonde, der kan leve op til det internationale gennemsnit og til de afkast, man får i specielt USA.

5) Danske fonde er – med få undtagelser – ikke fokuserede på brancher. Dermed bliver det generelt vanskeligere at vurdere, om den forretningsmodel, som de enkelte teams/partnere arbejder med, er repeterbar.

6) Danske fonde har få ”operational managers”, som vi kender det fra USA. Her har flere managers i kapitalfonde tidligere direktører ansat i teamet – typisk direktører, der har haft succes i den specifikke branche, som den enkelte manager fokuserer på.

Svært for et lille land

Peter Juhl Nielsen, director i teamet for investering i unoterede aktier i Industriens Pension, er langt hen ad vejen enig i Anette Eberhards pointer. Han peger på, at det er svært i et lille land som Danmark at tilvejebringe helt den samme operationelle erfaring og kapacitet, som man kan opnå i USA ved at tilknytte direktører med en god track record. Årsagen er, at fondene skal være relativt store for at kunne understøtte operationelle ressourcer, og så bliver de typisk for store til udelukkende at fokusere på danske virksomheder.

Peter Juhl Nielsen tilføjer, at Industriens Pension faktisk er en smule overvægtet på unoterede, danske aktier. Igennem tiden har der været flere danske kapitalfonde, som har måttet opgive at leve op til pensionskassernes afkastkrav. Aktuelt forsøger kapitalfonden Maj Invest Private Equity foreløbig forgæves at rejse en ny fond.

Carsten Steno

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Erhvervsinvest i modvind

tirsdag 30. maj 2023

Fuld fart på Erhvervsinvest

tirsdag 28. marts 2023

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank