Den statslige investeringsfond vil rejse op mod 10 mia. til en ny fond til investering i danske vækstvirksomheder, typisk c- og d-runder, og altså dér, hvor successelskaber typisk ryger til udlandet. Men danske pensionskasser vender tommelfingeren nedad. Herhjemme bliver det også svært at finde et kvalificeret partnerteam til at sparre med de danske vækstselskaber, skriver fagredaktør Carsten Steno.
EIFO – Danmarks Eksport og Investeringsfond – forsøger at rejse ny vækstkapital i milliardklassen for at få ejerskabet bag mellemstore, perspektivrige vækstvirksomheder til blive længere i Danmark, end de gør i dag. Målet er er bygge bro over det, der kaldes ”udvandringens dal”.
Her søger danske potentielle unicorns – vækstvirksomheder med en værdi på over 1 mia. dollars – for det meste til USA for at hente yderligere kapital, hvorefter de flytter hovedkvarteret og andre aktiviteter over Atlanten eller til London.
I planen er det målet enten at etablere en ny growthfond på hele 10 mia. kr. med et stærkt dansk islæt. Eller alternativt at få en af de eksisterende europæiske growth-fonde til at etablere en station med et lokalt team i Danmark. Modydelsen skal være at få betydelige investeringer fra EIFO og andre danske institutionelle investorer.
Et konkurrencepræget marked
Men skal man tro danske pensionskasser, som ØU Finans har talt med, bliver det op ad bakke for EIFO at løse opgaven. Pensionskasserne investerer i forvejen i amerikanske og europæiske growth-fonde. De peger på, at der er tale om et meget konkurrencepræget marked, hvor de udenlandske fonde kan tilbyde højt specialiserede investeringsteams med en stærk track record.
Hvis EIFO går efter en 10 mia. kr. stor fond, der kan foretage serie c-, d- og f- investeringer på op til 500 mio. kr. stykket, ser de betydelige hurdler.
For det første skal en ny dansk growth-fond kunne tilbyde noget ganske særligt, og hvad skulle det være?
For det andet skal sådan en ny fond være i stand til at rekruttere et erfarent team af partnere, som har en bevist track rekord, når det gælder growth-investeringer. Den type partnere har mange andre steder at gå hen.
For det tredje skal en growth-fond med et stort dansk islæt kunne tilbyde meget attraktive vilkår for at træde ud, hvis noget går galt. Det går ud over rentabiliteten.
Pensionskassernes investeringsfolk tvivler også på, at dygtige danske vækstvirksomheder vil vælge en dansk-præget fond. De kan lige så godt vælge en amerikansk fond, der vil blåstemple dem på vejen til en international børsnotering.
Også den anden løsning, hvor EIFO og nogle pensionskasser slår sig sammen med en eksisterende europæisk growth-fond, er de skeptiske overfor. De europæiske fonde er i forvejen aktive i Danmark uden at have et kontor her.
Forstår godt skepsis
Investeringsdirektør Erik Balck Sørensen i EIFO ved godt, at den opgave, EIFO har sat ham på, er svær.
”Den hurtigste løsning vil være at teame op med en europæisk growth-fond, der så åbner en station med et team i Danmark. Dermed sikrer vi, at vi får et erfarent team. Men også det vil kræve, at EIFO finder andre danske investorer at gå sammen med. Ellers kan vi ikke overbevise en europæisk fond om, at den skal have fokus på Danmark,” siger Erik Balck Sørensen.
I denne løsning vil der dog samtidig være færre danske investeringer, end hvis der etableres en fond fra bunden af med en formue på 10 mia. kr.
”Men det er ikke tilfældigt, at vi har meldt tallet 10 mia. kr. ud. Det er store beløb, der skal til, hvis vi i højere grad skal sikre, at danske vækst-virksomheder i længere tid end i dag fastholder en betydelig aktivitet i Danmark,” fastslår EIFO´s investerings-direktør, der ikke vil sætte en tidsfrist for, hvornår EIFO skal være i mål med sine planer.
Til gengæld udfordrer Erik Balck Sørensen pensionskassernes skepsis.
”Der er godt 50 vækstvirksomheder i Danmark, som har brug for growth-kapital. Blandt dem er der nogle få, som har som målsætning at ekspandere i USA. De skal selvfølgelig gå efter en amerikansk fond. Men en stor del af de 50 virksomheder vil helst fastholde en stærk dansk forankring.”
”De peger på, at der er masser at talent i Danmark, ligesom de selv bor og lever her. Derfor vil de gerne samarbejde med en dansk/nordisk/europæisk fond, der ikke i samme grad presser dem til at flytte aktiviteter udenfor Europa,” slutter Erik Balck Sørensen.
Carsten Steno
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.