Investeringsplatformen for kvinder, Female Invest, er uden sammenligning den hidtil mest succesfulde globale dansk-baserede webtjeneste inden for fintech med 65.000 betalende brugere. Deres mission er at lære kvinder at investere. De tre danske stiftere har hidtil hentet 82 mio. kr. fra professionelle investorer. Men kassen er antageligt ved at være tom, og nu forsøger de at hente flere penge hos medlemmerne, som opfordres til at købe aktier. I skrigende udsalgsgult skrives: ”Antallet af aktier er begrænset, og vi forventer, at de hurtigt bliver solgt.” Men indtil videre kniber det gevaldigt med gennemsigtigheden: Hvordan går det egentlig med forretningen? Hvad er det, de sælger? Fra Female Invest siger Anna-Sophie Hartvigsen, at de detaljerede oplysninger om værdiansættelse og kapitalrejsningen kommer senere.
Der er ingen tvivl om, at de tre stiftere af Female Invest, Anna-Sophie Hartvigsen, Camilla Cloetta Falkenberg og Emma Due Bitz-Gundersen, har været utroligt dygtige til at markedsføre deres iværksætterprojekt, som grundlæggende går ud på at lære kvinder om investering og privatøkonomi, så de kan blive privatøkonomisk uafhængige. Med lidt andre ord: De vil lære kvinder at tjene penge på aktieinvesteringer.
Ideen er super-god, og der er også en fængende markedsføringshistorie: Selskabet og ejerne har gennem de seneste år fået massiv positiv omtale i de store og førende globale medier, som Financial Times og Wall Street Journal.
Modhager i god historie
De har også formået at tiltrække millioner i kapital fra danske og udenlandske professionelle investorer, og de fremstår i dag som rollemodeller for unge kvindelige iværksættere, der ellers ofte har svært ved at trænge igennem i det mandsdominerede finansielle venturemiljø. De har i den grad bevist, at tre unge kvinder godt kan løfte en god idé op til en global forretning.
Men der er også modhager i deres seneste historie: I deres salgsmateriale op til den kommende crowdfunding, hvor de tilbyder deres medlemmer at blive aktionærer i firmaet, giver de ikke mange oplysninger om den økonomiske side af forretningen.
Hvis medlemmerne i Female Invest skulle tage stilling til en investering i selskabet, ligesom de vurderer normale aktieinvesteringer, ville et godt råd nok være, at man skulle holde sig fra investeringen eller kræve at få væsentligt mere at vide, inden man tilkendegav interesse. På spørgsmål fra Økonomisk Ugebrev skriver Anna-Sophie Hartvigsen, at oplysninger om værdiansættelse og beløbet kommer i juni, når crowdfundingen skal finde sted. Men markedsføringskanonerne kører allerede på fuldt blus.
Det er muligt, at det er tænkt sådan, at medlemmerne lige denne gang ikke skal investere med tanke på økonomisk overskud, men fordi at man som medlem og investor gerne vil støtte en ”god idé” i arbejdet for kvinders økonomiske frigørelse og opnåelse af økonomisk uafhængighed. Men det burde så være fremhævet.
Sparsomme oplysninger
I denne analyse forsøger vi at tegne et økonomisk billede af Female Invest ud fra de oplysninger, som bliver givet på selskabets hjemmeside, i regnskaber og på de sociale medier. Hovedkonklusionen er, at der ikke gives fyldestgørende oplysninger om selskabets økonomiske stilling. Kører selskabet med underskud eller overskud? Hvor meget er der i kassen? Hvad er burn-rate? Hvornår forventes en cashpositiv drift?
Det oplyses heller ikke, hvorfor ejerskabet af holdingselskabet ligger i det amerikanske skattely Delaware. Hvem har den reelle ejerkontrol over selskabet? Hvorfor præsenteres ikke regnskabstal for 2023? Tal, som ville give betydeligt større klarhed om selskabets situation. På nuværende tidspunkt er regnskabstallene uden tvivl kendt af selskabet selv.
Anna-Sophie Hartvigsen oplyser, at Female Invest er ejet af et amerikansk selskab på grund af krav fra en investor, Y Combinator, verdens største accelerator-virksomhed.
Omkring økonomien starter vi med at kigge på det seneste tilgængelige regnskab for det danske Female Invest ApS, som er 100 pct. ejet af et amerikansk holdingselskab, Female Invest Inc. De seneste regnskaber for det operative danske Female Invest ApS har store underskud. I 2022 var underskuddet 23 mio. kr., mod minus 15 mio. kr. i 2021. Ultimo 2022 var egenkapitalen negativ med hele 33 mio. kr. Det var finansieret igennem 27 mio. kr. i lån hos moderselskabet (Female Invest Inc.) og andre 5 mio. kr. i lån hos ”other credit institutions”.
Selskabets revisorer tager i regnskabet derfor også forbehold for going concern, da aktiekapitalen er tabt.
I regnskabsnoten skriver ledelsens bl.a. (oversat), at ”Den samlede kapital rejst i Female Invest Inc. og Female Invest ApS i 2023 udgør i alt 30,6 mDKK. Moderselskabet Female Invest Inc. har en likviditetsreserve på 21 mDKK pr. juni 2023, dette beløb er udelukkende beregnet til drift af Female Invest ApS. Female Invest Inc. har givet en støtteerklæring til Female Invest ApS.”
Videre hedder det: “Det er ledelsens opfattelse, at dette kan dække et fremadrettet likviditetsbehov, og at selskabet i tilfælde af svag vækst kan bremse udviklingsog/eller markedsføringsomkostninger. På den baggrund har ledelsen konkluderet, at virksomheden er en going concern og (har) den nødvendige likviditet til at finansiere fremtidig vækst.”
Få hårde tal
Med andre ord var der 21 mio. kr. i moderselskabet midt i 2023, men intet tyder på, at der er tilført penge siden da. Det store spørgsmål er nu, om pengekassen er ved at være tom, og de professionelle investorer er ved at blive mere tilbageholdende. Det vil selvfølgelig i høj grad afhænge af selskabets aktuelle økonomiske situation, herunder om der er plus eller minus på driften.
Umiddelbart oplyses på hjemmesiden og de sociale medier ingen konkrete tal om omsætning, bundlinje og den aktuelle cash-situation.
Men der sættes helt klart ord på, hvordan de tre stiftere selv ser situationen. På selskabets hjemmeside skriver de: ”WE WANT TO MAKE IT CLEAR. We’re not crowdfunding because we need the money. We’ve already raised that from institutional investors (and it took weeks of negotiation to reserve shares for our community). We’re crowdfunding, because we want our community to get real ownership in our journey. As an investor, you will get the exact same terms as the institutional investors.”
Så medlemmerne, som nu tilbydes at tegne aktier, får altså serveret et budskab om, at selskabet bestemt ikke har brug for crowdfunding-pengene, men der gives altså heller ikke konkrete oplysninger om basale regnskabstal, den finansielle stilling eller eventuelle nye penge.
ØU: Hvornår forventer i en cash-neutral drift?
ASH: ”Det har vi endnu ikke besluttet. Vi har stærke tal og vokser hurtigt på omsætning og medlemmer. Eksempelvis er vi allerede vækstet 50 %+ år til dato. De penge, vi rejser, bruger vi på at investere i vækst og produkt. Hvis vi stoppede med at investere, kunne vi sagtens dække vores faste udgifter med den omsætning, vi har. Men lige nu investerer vi i vækst.”
Vi har forsøgt at grave ned i forretningen og forstå de få summariske regnskabstal, som oplyses.
Følgende oplyses i dag omkring crowdfundingen: “With a total Gross ARR of USD 7M, a compound annual growth rate of 240%, and paying members in 120+ countries, we have built a global movement and shattered glass ceilings that did not seem possible. We are a YC-backed company with more than USD 12M in funding from prominent investors. As part of our Series A, we are now inviting our beloved community to join us for the next chapter.”
65.000 medlemmer
Det oplyses altså, at Female Invest har en ARR (annual recurring revenue), som er et estimat for den fremtidige omsætning, hvor der ikke er taget hensyn til medlemsrabatter ved indmeldelse og senere, på 7 mio. dollars, eller ca. 48 mio. kr.
Som regel er den faktiske omsætning i vækstvirksomheder markant lavere end ARR, så vi estimerer en omsætning på ca. 35-40 mio. kr. sidste år. Med de oplyste 65.000 betalende medlemmer svarer det til en medlemsrabat på godt 500-600 kr. Aktuelt sælges nye medlemskaber til halv pris på 429 kr. årligt.
Da Female Invest i høj grad er en marketingmaskine med meget høje omkostninger til markedsføring, er det vores skøn, at det koster alene 25-30 mio. kr. årligt at holde denne del af forretningen i gang. Hertil kommer aflønning af 37 ansatte til ca. 20 mio. kr. årligt.
Derfor har Female Invest næppe endnu nået økonomisk break even på det løbende drifts-cashflow, hvilket også bekræftes af Anne Sofie Hermansen. Hvis det var tilfældet, ville ledelsen vel med stor sikkerhed også have oplyst dette i det foreløbige informationsmateriale.
Ifølge stifternes seneste opslag er der frem til september 2023 hentet i alt 12 mio. dollar, svarende til ca. 80 mio. kr. Hovedparten af den nye kapital er hentet ind i det amerikanske holdingselskab, Female Invest Inc., hvor der ikke er offentlige regnskaber.
Den samlede kapitaltilførsel på ca. 80 mio. kr. modsvarer godt underskuddet frem til udgangen af 2022 på 33 mio. kr., samt et underskud i første halvår af 2023 på ca. 10-15 mio. kr. og en oplyst cashposition på ca. 21 mio. kr. medio 2023.
Bunden af kassen
Det tyder altså ikke på, at der er hentet nye penge det seneste år. Derfor giver det god nok mening, at stifterne for tiden lægger op til næste kapitalrejsning. Det er ikke oplyst, hvor meget der stiles efter i samlet ny kapital. Med samme cashburn det seneste år som tidligere, vil pengekassen alt andet lige snart være tom.
Det oplyses også, at nye investorer i den kommende crownfunding-runde køber sig ind til samme pris, som de professionelle investorer tidligere har købt sig ind til. Umiddelbart har denne oplysning begrænset brugbarhed. Ifølge Anne Sofie Hartvigsen skal også professionelle investorer tegne mere kapital i denne runde.
Seneste kapitalrejsning i det danske selskab skete ifølge CVR-registeret den 3. februar 2021 til en samlet markedsværdi af selskabet på 28 mio. kr. Det var dog før markedsføringskanonerne for alvor blev ladet med tung ammunition. I 2020 var det stort set ingen kapital og begrænset omsætningsvækst, ifølge regnskaberne.
Det ser ud til, at det store ryk af nye medlemmer kom efter, at holdingselskabet blev etableret i USA – og det fulde ejerskab af Female Invest flyttet dertil. Det skete i august 2021, hvor ejerskabet blev flyttet til den amerikanske skattely-stat Delaware, som er kendt for en liberal erhvervslovgivning med skatteregler, som gør det let at minimere skat via såkaldte loophole-regler. Female Invest inc. holder til i et firma, der sørger for postboks-adresser til amerikanske og udenlandske firmaer.
Uoplyste ejerandele
Placeringen af holdingselskabet i Delaware giver umiddelbart mindre indsigt i ejerforholdene bag selskabet. Ifølge CVR-register har to ud af de tre stiftere en ejerandel på tilsammen 51 pct. af selskabet, hvor den seneste ejerregistrering er fra 23. november 2021. Da der er hentet rigtigt mange millioner i 2022 og 2023, er det nok mest sandsynligt, at stifternes ejerandele er blevet massivt udvandet ved de store kapitalforhøjelser.
Spørgsmålet er derfor, hvor meget de tre stiftere ejer og kontrollerer i dag, og hvor meget kontrol store aktionærer i realiteten har.
Female Invest får sikkert held til at skaffe mange penge hos medlemmerne. De oplyser på de sociale medier, at de har fået positive forhåndstilkendegivelser fra 7000 medlemmer. Hvis de tegner for hver 5000 kr., svarer det til et kapitalindskud på 35 mio. kr. Spørgsmålet er, om medlemmerne investerer med hjertet eller med hjernen.
Morten W. Langer