Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Grøn venturefond vokser men har fået ridser i lakken

Carsten Steno

fredag 12. november 2021 kl. 15:00

ESG

Nordic Alpha Partners satser på grøn hard-tech. 2020 er gået godt og der er flere spændende selskaber i porteføljen, men en børsnotering og en udskudt notering har givet turbulens. Fagredaktør Carsten Steno har talt med Laurits Bach Sørensen fra NAP, der sidste år leverede flot regnskabsmæssig performance, viser Økonomisk Ugebrevs opgørelse.

I disse tider vil mange investorer gerne have virksomheder baseret på grøn teknologi i deres porteføljer. Men grønne løsninger handler ofte om investeringstung kompleks industri med betydelige teknologiske og politiske risici. Det tager lang tid at skalere løsningerne op. Og undervejs kan forudsætningerne for de oprindelige investeringer ændre sig dramatisk. Men verden har ikke megen tid, for den globale opvarmning holder ikke pause.

Derfor kræver det også en særlig tilgang at udvikle den slags virksomheder hurtigt. Den tilgang mener Nordic Alpha Partners, NAP, der er rykket markant ind på Økonomisk Ugebrev performance-liste over venturefonde, at have fundet. Ifølge partner Laurits Bach Sørensen fra Nordic Alpha Partners handler det om at effektuere en værdiskabelsesmodel, hvor en venture/kapitalfond går ind i en lovende grøn teknologi-virksomhed tidligt – ofte et år før man reelt investerer.

I den periode får de typisk ingeniørprægede virksomheder adgang til NAPs selvudviklede Value Creation Model og forretningsmæssig sparring, så som test af nye forretningsmodeller før investering. Ikke bare fra en partner i fonden – men fra to partnere, hvor den ene alene er fokuseret på strategiudvikling samt den efterfølgende eksekvering – bl.a. ved at trække ressourcer ind med fagekspertise fra NAPs netværk.

”Nogen spørger om vi ikke giver for meget gratis væk, når vi samarbejder med en virksomhed i et helt år, inden vi investerer. Men når vi når til term sheet, kan vi ofte komme ind på bedre betingelser end vores konkurrenter. Fordi stifterne har lært os at kende og foretrækker at samarbejde med os, selvom de på den korte bane måske kunne få flere penge ved at gå sammen med andre, der arbejder mere traditionelt”, forklarer Laurits Bach Sørensen.

”Det afgørende for, om vi bruger tid på en virksomhed, er, om den har evnet at sælge sin teknologi i markedet. Men det behøver ikke være til mange kunder – bare dem, der har købt teknologien er repræsentative for de kunder virksomheden gerne vil have. Så kan vores value creation model komme i spil til at accelerere væksten”, siger Laurits Bach Sørensen. 

Nordic Alpha, der kun investerer i det, de selv kalder hard-tech – industri med en grøn profil, er stiftet i 2017 med ATP, Vækstfonden og en række markante private investorer i ejerkredsen – bl.a. Christian Clausen, tidligere CEO i Nordea og Jim Hagemann Snabe, formand for både Siemens og APM og tidligere CEO i den store tyske ERP-leverandør, SAP. De to sidste udgør samtidig et advisory board for NAP.

NAP har i dag lavet ti investeringer, og noget tyder på, at NAP modellen virker. NAP er i dag ledende investor i en række meget lovende grønne teknologiselskaber så som Viferion, der arbejder med trådløs opladning af strøm til robotter og gaffeltrucks, en teknologi som bl.a. bliver benyttet af syv af verdens største bilproducenter. Men NAP har også fået nogle ridser i lakken på det seneste.

Ridser i lakken
I NAPs 2020 regnskab er der opnået et overskud på 238 mio. kr. – heraf skyldes en væsentlig del opskrivning af aktiverne i porteføljeselskaberne, særlig Green Hydrogen Systems. Dette selskab sendte NAP på børsen i juni 2021 til en markedsværdi på omkring tre mia. kr. Her købte flere store institutionelle investorer aktier for at få del i den værdiskabelse, som Green Hydrogens Systems katalysator-strategi til fremstilling af grøn brint på vindmøllestrøm var forventet at skulle give.

En kraftig nedjustering blot tre måneder efter børsnoteringen, grundet udskudte ordrer, reducerede dog aktiekursen fra 37 dkk til 26 dkk. Siden har kursen rettet sig og ramte forleden en lukkekurs på 40,25 dkk per aktier.

Tilsvarende har NAP udskudt en børsintroduktion af Re Match, der har udviklet en teknologi til genanvendelse af boldbaner baseret på kunstgræs.  Teknologien er afprøvet med over 110.000 tons kunstgræsbaner recyclet og kommercielle aktiviteter i ni lande. Et prospekt er udarbejdet og målet var en kapitaltilførsel via First North på 260 mio. kr.

Men børsnoteringen er pt. stillet i bero grundet turbulens.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Erhvervsinvest i modvind

tirsdag 30. maj 2023

Fuld fart på Erhvervsinvest

tirsdag 28. marts 2023

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank