Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Fintech-startups ramt af mistillid til finanssektoren

Peder Bjerge

onsdag 29. marts 2023 kl. 11:25

Fintech-startups ramt af mistillid til finanssektoren

De ellers så feterede fintech-startups, der før krisen kunne hente enorme millionbeløb fra investorerne, står nu i en helt anden virkelighed. Ikke alene har krisen ramt venturemarkedet hårdt. Grønne teknologier og AI har fortrængt fintech som investorernes førstevalg, skriver fagredaktør Peder Bjerge i denne status for venturemarkedet.

Fintech-startups bliver i den grad påvirket af den ulmende, internationale bankkrise, som indtil videre er inddæmmet af centralbankernes og myndigheders resolutte indgriben. Under overfladen er der fortsat stor usikkerhed om, hvad der ligger foran den finansielle sektor. 

Lektor Ali Mohammadi, der på CBS bl.a. forsker i venturemarkedet, peger på, at fintech også er ramt af en øget mistillid til den finansielle sektor.

”Efter den finansielle krise ramte, faldt tilliden til den finansielle sektor mærkbart. Det gav en masse luft til alle mulige nye tiltag som f.eks. de forskellige kryptovalutaer. Da vi senere så dem falde drastisk, var det med til at øge mistilliden til det finansielle marked. Det har helt klart også haft en afsmittende effekt på fintech,” siger Ali Mohammedi.

Han understreger dog, at det er for tidligt at afskrive både fintech og kryptovaluta sammen med blockchain: Vi har før set markedet vende tommelfingeren nedad for nye teknologier, for så siden at tage dem til nåde igen.

Foreløbig er den danske fintech-startup Uniify en undtagelse: Den arbejder med sikring af kundedata, ikke kun til finanssektoren, men også det brede erhvervsliv. Ventureselskabet People Ventures skød i februar sammen en hollandsk og en amerikansk venturefond 22 mio. kr. ind i Uniify. 

Fra den danske venturefond siger general partner Christian Tost, at de som investorer ser et stort markedspotentiale i fintech-startuppen, og derfor er man her gået mod strømmen ved at komme med penge.

Situationen på venturemarkedet inden for fintech står i skarp kontrast til årene forinden. Christian Tost fremhæver, at sidste år viste de danske fintechs som f.eks. Pleo og Lunar værdisætninger 200 gange deres omsætning. ”Det var helt out of this world. Det er det de færreste fintechs, der kan leve op til. Og i dag er de selskaber heller ikke det værd.”

Christian Tost påpeger, at Pleo blev sat til at være mere værd end Jyske Bank, hvad der ikke gav mening: ”Men sådan var markedet jo dengang. Værdisætningen i 2021 og 2022 har vi aldrig set før, og vi kommer nok aldrig tilbage til den igen. Nu er det en ny virkelighed. Jeg har aldrig oplevet noget lignende.” 

I dag konkurrerer ventureinvestorerne ikke længere om at komme først, når det gælder nye investeringer i fintech. Det giver bedre tid til overvejelse, når der forhandles aftaler på plads med startups som Uniify. 

Ifølge Christian Tost er fintech trængt i baggrunden af den meget omtale, som AI (kunstig intelligens) får netop nu. I løbet af forsommeren sidste år fik den dansk AI-startup Veo f.eks. tilført mere en halv mia. kr. 

Siden dengang har kun et selskab, Hemab, en biotech-startup, overgået dette. Det var i sidste måned med en tilførsel på 940 mio. kr. I samme måned har fintechen Lunar dog formået at hente 245 mio. kr., hvad der understreger Christian Tosts pointe om, at man dog ikke helt bør afskrive investorernes interesse for fintech-startups.

”Jeg tror også, at fintech lider under, at Danmark og Norden står rigtig stærk position indenfor startups, der arbejder med grønne klimaløsninger. Det tror jeg, at rigtigt mange fonde mere ser efter end fintech,” siger han.

Peder Bjerge

Fintech startups

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Erhvervsinvest i modvind

tirsdag 30. maj 2023

Fuld fart på Erhvervsinvest

tirsdag 28. marts 2023

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank