For langt de fleste First North-selskaber med likviditetsproblemer lykkes det overraskende at rejse flere penge. Men der udstår mange First North-selskaber, som fortsat skal kæmpe for at holde snuden oven vande. Økonomisk Ugebrevs chefredaktør Morten W. Langer gennemgår her nogle af de udfordrede selskaber på ØU’s nye ”First North Alert-liste”. Dette er del to i artikelserien om likviditets-udfordrede First North-selskaber.
To af de noterede selskaber på First North har en samlet børsværdi på under 10 mio. kr., som groft sagt er den værdi, som selve børsskallen og adgangen til investorer er værd. Så på papiret ville disse selskaber kunne sælge deres børsinfrastruktur til noget nær den aktuelle børsværdi.
Det ene selskab er Conferize, der siden børsnoteringen med Lars Kolind i spidsen har været en jammerlig historie. Erhvervsmanden er for længst ude, og der har sidenhen været gjort flere forsøg på at genrejse selskabet. Aktuelt har selskabet en børsværdi på 4 mio. kr.
Seneste meddelelse handler om, at der er kommet købstilbud på selskabets 19 procent-ejerandel i AI-selskabet A2i Systems, som – hvis det gennemføres – vil give Conferice et kapitalindskud på 3 mio. kr. Det kan selskabet få brug for: Ved udgangen af 2023 var likviditetspositionen 172.527 kr. efter et likviditetsdræn på 3,7 mio. kr.
Ledelsen skriver i regnskabet fra i slutningen af marts: ”I november blev selskabets medarbejdere opsagt, og i december blev selskabets nye CEO ansat. I forbindelse med, at de daværende hovedaktionærer frasolgte deres ejerandele, tiltrådte der to nye medlemmer i bestyrelsen for at styrke selskabet fremadrettet, hvoraf det ene bestyrelsesmedlem tidligere havde været medlem af bestyrelsen i Conferize. Den nye ledelse er i gang med at foretage en analyse af, hvorvidt de eksisterende aktiviteter i Conferize kan videreudvikles og styrkes, herunder i særdeleshed med fokus på datterselskabet Suubz.”
Det oplyses også, at ”i februar 2024 har selskabet indgået en købsaftale med det svenske selskab QP Group A/S på minimum 76% samt et konvertibel lån på SEK 9.450.000 samt afgivet et købstilbud på op til 49% af det danske AI selskab A2i Systems A/S.”
QP er angiveligt et casinofirma med et realiseret underskud på 80 mio. svenske kr. i 2022, uden kapital og med én ansat. Det lugter af forsøget på en bagdørsnotering.
Brain+ med en børsværdi på 11 mio. kr. har netop hentet ny kapital via indløste warrants og nye aktier til ledelse og aktionærer, og det oplyses, at det giver brutto 2,9 mio. kr. i kassen. Aktiekapitalen øges med udstedelsen af de nye aktier med ca. 50 pct. Efter emissionsomkostninger må cash-indsprøjtningen skønnes til ca. 2,0-2,5 mio. kr.
Ledelsen hopper tydeligvis fra tue til tue for at ”overleve”: Det skriver (oversat), at ”det samlede provenu fra tegningsoptionerne i serie TO 3 vil tilføje omkring tre måneder til Brain+’s finansielle landingsbane. Dette vil give tilstrækkelig tid til, at bestyrelse og ledelse kan beslutte og eksekvere på de næste finansieringstrin baseret på løbende evalueringer af forskellige tilgængelige muligheder for at sikre den langsigtede finansiering af selskabets aktiviteter indtil forventet break-even i 2026.”
Videre oplyses det, at ”blandt de identificerede optioner kan nævnes en direkte udstedelse af nye aktier eller konvertible obligationer til eksisterende og nye investorer både i Danmark og udlandet.”
LED iBond med en aktuel børsværdi på 11 mio. kr. meddelte medio april, (oversat), at ”Lars Frederiksen, medstifter af LED iBond og opfinder af de grundlæggende patenterede opfindelser, som LED iBonds aktiviteter er baseret på, har trukket sig tilbage fra sin stilling i virksomheden.” Forud for dette blev selskabets certified adviser, Västra Hamnen, udskiftet med HC Andersen Capital ved Tue Østergaard.
I slutningen af marts oplyste selskabet, at det forventer et salg i år på 10-12 mio. kr. og positivt cash flow fra driften i 2025. Der oplyses ikke noget for resultatforventninger for 2024, ej heller om udviklingen i likviditeten. Selvom der kom 4,5 mio.kr. i kassen ved en kapitalforhøjelse ved årets udgang, var cast-positionen ved årsskiftet ikke meget bedre. Med uændret cash burn rækker det til et halvt år, det vil sige nogle måneder mere.
2023 endte med et samlet salg på 3 mio. kr. og et ebitda på minus 11 mio. kr. Ved årets udgang var der 5 mio. kr. i kassen. Det oplyses, at 5,5 mio. kr. af den samlede kapitalforhøjelse på 10 mio. kr. falder senere under visse forudsætninger. Også værdiansættelsen af aktiver i balancen ser ud til at være præget af stor optimisme.
Morten W. Langer
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.