Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

First North: Informationskvalitet fortsat under lavmålet

Morten W. Langer

onsdag 13. december 2023 kl. 11:25

First North Alert-listen: Pas på disse selskaber

Som bekendt er investorernes tillid til de børsnotere­de selskabers ledelser og den løbende information til børsmarkedet en afgørende byggeklods for, at de vil investere i en aktie. Netop derfor er det et stort pro­blem, at mange danske First North-selskaber fortsæt­ter med at informere mangelfuldt i deres børsmed­delelser. Chefredaktør Morten W. Langer gennemgår her nogle eksempler fra de seneste måneder.

Hove, der er en succesfuld le­verandør til vindmølleindustri­en, har de seneste måneder været gennem et bemær­kelsesværdigt kommunikationsforløb med markedet og selskabets aktionærer. Den 15. november opjusterede ledelsen både omsætning og EBITDA-resultat, det sidste fra 25-30 mio. kr. til 27-29 mio. kr.

Over de følgende dage solgte et bestyrelsesmedlem for over to mio.kr. til en gennemsnitskurs på 8,6 kr. efter en lille stigning ovenpå opjusteringen. Da der i gennem­snit handles for et par hundrede tusinde kroner dagligt i aktien, har det store salg antageligt taget toppen af en kursstigning.

Og så kommer det underlige: Kun tre uger senere, den 6. december, kom så en nedjustering fra selskabet. ”Hove A/S har konstateret, at resultatet for 2023 bliver mindre end tidligere udmeldt pga. udeblevne ordrer i dattersel­skaber i USA og Brasilien. Guidance for omsætning i 2023 ændres derfor til 180-185 mio. DKK (tidligere udmeldt 195-200 mio. DKK) og EBITDA til 23-25 mio. DKK (tidligere udmeldt 27-29 mio. DKK),” hedder det i meddelelsen, der naturligvis fik aktien til at falde kraftigt til en aktuel kurs på 6,5 kr.

Forløbet virker dybt problematisk. Og det vidner om, at nogle ledelser i First North selskaber ikke har den for­nødne erfaring med at kommunikere med markedet. Det kan særligt undre, at den erfarne certified adviser John Norden ikke har rådgivet selskabet bedre i denne sag.

Det siger også noget om, at Nasdaq ikke holder godt nok øje med, om selskaberne giver retvisende og me­ningsfuld information til markedet. Værst er det natur­ligvis for aktionærerne i Hove, der på trods af succes nu skal regne med, at de må betale en ekstra risikopræmie på deres aktier på grund af slingrekursen i ledelsens markedskommunikation.

Men Hove står slet ikke alene: Generelt er First North sel­skaberne ikke gode til at fortælle om deres likviditetssituati­on, selvom det er et helt afgørende pejlemærke for mange af de pressede selskaber på vækstbørsen. Danish Areospa­ce Company oplyste 4. december, at årsforventningen var nedjusteret til et EBITDA-resultat på én mio. kr. Men intet oplyses om likviditeten. Heller ikke selvom der sidder en er­faren herre i formandsstolen, nemlig Niels Heering.

Hydract er et af de First North selskaber, som i en tid har balanceret på randen af konkurs. Den 25. oktober kom selskabet med en markant nedjustering: Årsforvent­ningen til omsætning blev sat ned fra 15-18 mio. kr. til 6-8 mio. kr. Og resultat før skat blev reduceret til minus 10-11 mio. kr. fra minus 5-8 mio. kr.

I selve meddelelsen oplyses ikke noget om cashpositi­onen. Men nogle dage senere kom en meddelelse om, at selskabet havde valgt at udnytte muligheden for at få fire mio. kr. på et gældsbrev fra en stor aktionær. Heller ikke her oplyses om, hvor langt den nye cash forventes at ræk­ke, og hvad status er før og efter pengene. Også her kun­ne rådgiver John Norden havde sikret bedre information.

Retfærdigvis skal også oplyses, at nogle selskaber oply­ser klart og tydeligt om cash-situationen. Relesys oplyser i periodemeddelelsen for Q3, at selskabet har 26,2 mio. kr. i cash ved udgangen af kvartalet, og at det anses for at være en tilstrækkelig buffer til at nå en situation med positivt cash flow fra driften.

Mapspeoples ledelse skriver, at der skal hentes mere kapital frem til en situation, hvor der er positivt cash flow fra driften: ”Due to the recent downscaling of the ARR expectations for 2023, the management will work to pro­vide needed capital to finance operations in 2023-2024 towards profitability and positive cash flow. The total ca­pital requirement until positive cash flow is in the range of DKK 15-20.”

Konsolidator har en cashposition på 4,1 mio. kr. ved udgangen af Q3, efter et EBITDA-resultat på minus 1,1 mio. kr. i kvartalet. Efter omkostningsbesparelser synes selskabet tæt på at nå i balance på cash flow fra driften. Men det oplyses ikke, om der er brug for en buffer, og om det er realistisk at nå balance uden flere penge.

Morten W. Langer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Erhvervsinvest i modvind

tirsdag 30. maj 2023

Fuld fart på Erhvervsinvest

tirsdag 28. marts 2023

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank