Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

First North: Mange selskaber i fortsat overlevelseskamp

Morten W. Langer

onsdag 16. august 2023 kl. 17:25

Tema om den danske vækstbørs: First North – First North-selskaber lever ikke op til egne anbefalinger

Økonomisk Ugebrevs status på den generelle sund­hedstilstand for den danske First North-vækstbørs viser, at hovedparten af selskaberne fortsat skranter, men at der også er mange lyspunkter. I denne gennemgang kigger vi på de selskaber, der skranter el­ler har svært ved at få tingene til at hænge samme. I næste udgave af ØU Finans kigger vi på de potentielle First North-stjerner.

Når man bladrer gennem de seneste måneders børsmed­delelser fra First North-selskaberne, rammer man langt flere skuffelser end opmuntrende meldinger om selska­bernes udvikling og sundhedstilstand.

I denne status for First North selskaberne kigger vi på de velkendte historier om, at de fleste ny-noterede selska­ber blev solgt til alt for høje værdiansættelser, som efterføl­gende har udløst kæmpe værditab for de nye aktionærer. Selskabernes ledelser var som hovedregel også for optimi­stiske, både i forhold om den forventede salgsudvikling og i forhold til, hvor langt de nye penge ville række.

Vores gennemgang starter med de nyeste børsmeldinger fra First North-selskaber, og så arbejder vi os tilbage i tiden.

10. august: Konsolidator nedjusterer forventnin­gen til 2023 og 2024. Ledelsen nedjusterer det forvente­de salg i 2023 til 19-20 mio. kr., mod tidligere 20-22 mio. kr. Og der forventes nu et ebit-driftsresultat på minus 9-11 mio. kr., mod tidligere 5-8 mio. kr. I første halvår var omsætningen 9,4 mio. kr. Det oplyses, at der er gennem­ført en restrukturering af selskabets kapitalforhold, så der er blevet tilført 33 mio. kr. til at understøtte nye vækstinitiativer. Aktien toppede i foråret 2020 omkring 50 kr., mod den aktuelle kurs på ca. 5 kr.

10. august: Bactiquant nedjusterer omsætningen for 2023, men ebitda-forventning fastholdes. Det oplyses, at manglende levering til en enkelt amerikansk slutkunde har nødvendiggjort nedjusteringen fra oprindeligt 13-17 mio. kr. til 11-15 mio. kr. Ebitda-forventningen på minus 8-12 mio. kr. fastholdes. Den likvide beholdning ved udgangen af juni var 907.000 kr. Der oplyses i halvårsrapporten ikke noget om, hvordan man vil håndtere likviditetssituationen. Tilgodeha­vender er godt 4 mio. kr. og gælden 9 mio. kr.

9. august: Nexcom får tilført ny kapital. I en med­delelse oplyses det, at ”Strategic Investments A/S, den største aktionær i Nexcom og investeringsvirksomhed no­teret på Nasdaq København, har ved en rettet emission indskudt DKK 5,4 mio. i selskabet til Kurs 3, og modtager herfor 1.800.000 aktier. Dertil har Strategic Investments A/S, sammen med FormueNord, Gena Speakmon, CSO i Nexcom, David Chippendale, CTO i Nexcom, konverte­ret lån på i alt 4.999.806 DKK til aktier til en aktiekurs på 3 DKK pr. aktie, svarende til 1.666.602 aktier. En del af provenuet fra den rettede emission vil blive brugt til at fuldt ud at indfri eksisterende lån hos FormueNord – et år før udløb.” Ved Q1 forventede ledelsen en omsætning for året på 11-15 mio. kr. og et ebitda mellem minus 2 og plus 2 mio. kr. Efter Q1 var underskuddet 4 mio. kr., og der blev ikke oplyst om likviditetssituationen.

28. juli: Conferize forventer positiv likviditet i 2025. Det er fortsat et mysterium, hvad der foregår i selskabet. Omsætningen på eventplatformen var 20.000 kr. i halv­året, og så var der andre driftsindtægter på 1 mio. kr., vist nok fra offentlige tilskud. Efter halvårets underskud på 3 mio. kr. var der likvider på 1,9 mio. kr. i selskabet. Ledelsen oplyser, at ”siden Suubz lancering i februar 2022 er der indgået partnerskab om mere end 100 forskellige abon­nementer og realiserede en omsætning på ca. 450.000 kr. i første halvår af 2023. Denne omsætning fremgår ikke i Conferize A/S resultatopgørelse.”

Om forventet udvikling oplyses, at ”ledelsen forven­ter, at den positive udvikling fra 2022 vil forsætte i 2023. Desuden forventes der yderligere vækst i omsætningen primært gennem selskabets datterselskab Suubz ApS. Det vurderes, at denne øget omsætningsvækst på sigt vil skabe et positivt cash flow.”

21. juli. Hydract får tilført knap 7 mio. kr. fra Michael K. Andersen. Ejendomsmatadoren, som i forvejen er sto­raktionær i selskabet, har i første omgang reddet selskabet fra likviditetsdøden. Selskabet har over sommeren gentag­ne gange meddelt, at pengekassen var ved at være tom, og at der skulle findes nye penge eller frasalg af selskabet. Økonomisk Ugebrev har tidligere skrevet om selskabets si­tuation, hvor det fortsat er ledelsens forventning, at man kan få accelereret salget, trods en moderat omsætning på 1,6 mio. kr. sidste år og et ebitda-minus på 13 mio. kr.

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Erhvervsinvest i modvind

tirsdag 30. maj 2023

Fuld fart på Erhvervsinvest

tirsdag 28. marts 2023

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank