Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

First North-selskaber tager opgør med ARR-sminkning

Morten W. Langer

tirsdag 07. februar 2023 kl. 17:25

Tema om den danske vækstbørs: First North – First North-selskaber lever ikke op til egne anbefalinger

Foreningen af Børsnoterede Vækstselskaber har påbegyndt en proces med at udvide vejledningen om nøgletal. To First North-noterede selskaber har allerede taget initiativ til at forklare bedre, hvordan deres nøgletal er beregnet, og hvordan de kan tolkes. Tiltagene kommer efter, at Økonomisk Ugebrev har afdækket stor usikkerhed om det ellers meget anvendte nøgletal ARR.

Efter at Økonomisk Ugebrev for nylig afslørede noget, der lignede sminkning af centrale regnskabstal hos flere First North-selskaber, har Foreningen af Børsnoterede Vækstselskaber taget initiativ til, at der nu strammes markant op. 

Sminkningen af regnskabstallene vedrører de vigtige ARR-regnskabstal, der ses som regnskabspejlemærker for abonnementsbaserede softwareselskaber. 

ARR, der står for annual recurring revenue, opgøres groft sagt som seneste måneds værdi af solgte softwareabonnementer ganget med tolv, og regnskabstallet ses afspejle den underliggende vækst i selskabet bedre end omsætningsvæksten. Som beskrevet i Økonomisk Ugebrev findes der ikke nogen klare definitioner af ARR, hverken i regnskabsreglerne eller i Finansforeningens nøgletalsvejledning. 

Flere har rettet ind

Det har åbnet for et væld af forskellige måder at opgøre regnskabstallet på. I kølvandet på ugebrevets afsløring er der sket flere ting: For det første har flere selskaber rettet ind, og selskabet SameSystem var allerede i fuld gang med at revidere de fremlagte ARR-data, fordi tidligere offentliggjorte data var misvisende og vildledende. I den seneste meddelelse fra SameSystem oplyses alene guidance på omsætning og ebitda, og betydningen af ARR er altså markant nedtonet.  

Mapspeoples CEO Morten Brøgger har tidligere oplyst til Økonomisk Ugebrev, at selskabets ledelse, på baggrund af uklarheden om ARR, overvejer at være mere præcise fremover. Senest er der kommet en meddelelse fra selskabet, hvor det oplyses, at “historically MapsPeople has guided ARR in accordance with the definition in section 10.5 in the prospectus. Going forward MapsPeople will address this as cARR (Contracted ARR), and in addition we will also guide on ARR defined as 12 times monthly invoiced recurring revenues. The difference on cARR and ARR will represent the contracted order book to be delivered and invoiced in 2023.”

For det andet har Foreningen af Børsnoterede Vækstselskaber taget initiativ til, at der nu udarbejdes en regnskabsvejledning, som klart definerer indholdet i ARR, og som tilskynder de enkelte selskaber til at forklare, hvordan de anvender ARR.

“Vi synes ikke, at det er hensigtsmæssigt, at der er usikkerhed om, hvordan de enkelte selskaber anvender SaaS-baserede nøgletal, som eksempelvis ARR. Vi har brug for entydig og klar kommunikation for at styrke tilliden til vækstbørserne. Vi har derfor taget kontakt med Finansforeningens udvalg, der står bag den anerkendte nøgletalsvejledning,” siger direktør Thomas Black-Petersen til Økonomisk Ugebrev. 

Udvidet vejledning

“I vores forening har vi nedsat en arbejdsgruppe, der skal komme med forslag til SaaS-baserede nøgletal. Og planen er, at dette forslag så skal indgå i det videre arbejde i Finansforeningens regnskabsudvalg med henblik på at udarbejde et nyt kapitel i nøgletalsvejledningen,” siger han.

Som tidligere oplyst i økonomisk Ugebrev overvejer Nasdaq også, hvordan reglerne for certified advisers’ rådgivning af de enkelte selskaber kan strammes, så rådgiverne kommer tættere på selskabernes løbende rapportering til børsmarkedet. Sammen med initiativet fra Foreningen af Børsnoterede Vækstselskaber vidner det om et ægte ønske om at gøre vækstbørserne mere attraktive for investorerne – og dermed også for eksisterende og kommende børsnoterede vækstsselskaber.

Økonomisk Ugebrevs fokus på First North skyldes alene, at det kan have stor samfundsøkonomisk betydning at have en velfungerende vækstbørs, der effektivt kanaliserer risikovillig egenkapital fra investorer til vækstselskaber.  Det kan være med til at skabe danske arbejdspladser samt øge danske arbejdspladser, eksport og samfundsøkonomisk velfærd.  

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Erhvervsinvest i modvind

tirsdag 30. maj 2023

Fuld fart på Erhvervsinvest

tirsdag 28. marts 2023

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank