Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Fortsættelsesfonde – kapitalfondenes nye kriseredskab

Carsten Steno

tirsdag 15. november 2022 kl. 15:00

Lånefonde skubber banker ud af kapitalfonde

Kapitalfonde har lanceret en ny type fonde: Fortsættelsesfondene overtager ”gamle” porteføljevirksomheder, der skulle være exittet, men som alligevel ikke er blevet solgt. Men konstruktionen er kompleks, og ikke alle er glade for den, skriver fagredaktør Carsten Steno.

Continuationas Vehicles, eller på dansk ”Fortsættelsesfonde” er ved slå an som et nyt fænomen i den danske kapitalfondsverden, hvor det både kan bruges offensivt og defensivt i den recessionsperiode, vi er på vej ind i. 

En fortsættelsesfond er kort fortalt en fond, der overtager porteføljevirksomheder fra en anden fond, så den oprindelige fond efter tidsplanen kan blive lukket, og investorerne kan få deres penge. Offensivt kan en fortsættelsesfond dog også bruges til at fastholde en del af en investering i en porteføljevirksomhed, der performer godt og på sigt har mulighed for at realisere et endnu større potentiale under et nyt ejerskab. 

Ny etablering

Herhjemme har ErhvervsInvest i år etableret fortsættelsesfonden Sileo, der har overtaget to porteføljevirksomheder i ErhvervsInvests fund 2. Det gælder Epoke (snerydnings-materiel) og Design Eye Ware, som fonden Invest har ejet i mere end ti år. De to virksomheder har været søgt solgt på normal vis via Danske Bank, men det er ikke lykkedes.

I stedet er nye investorer – bl.a. ejeren af modekoncernen DK Company i Ikast, Jens Poulsen – kommet ind i fortsættelsesfonden. Sileo har alene har til formål at drive de to virksomheder videre. Ejerskabet forvaltes fortsat af ErhvervsInvest, der selv er med i den nye fond, mens andre af investorerne har trukket sig ud. 

Kapitalfonden GRO har markeret sig med et eksempel på, hvordan en fortsættelsesfond kan bruges offensivt: GRO solgte i fjor den velkørende softwarevirksomhed Trackunit i Aalborg, der producerer flådestyrings-systemer, til kapitalfonden HG Capital. I forbindelse med handlen fik GRO tilbud om at være medinvestor under det nye ejerskab.

”Mange af de B2B-softwarevirksomheder, vi investerer i, har et stort potentiale ud over den periode, som vi typisk ejer dem i. Vi køber jo ind i megatrends. I Trackunits tilfælde kunne det give mening at være medinvestor på den rejse, som selskabet skulle ud på i et nyt ejerskab. For at få en ejer­andel i det nye regi af en vis betydning inddrog vi investorer, som kender os, i et continuation vehicle. Jeg sidder nu i bestyrelsen for Trackunit og er med til at udvikle selskabet,” fortæller Lars Dykjær, managing partner i Gro Capital.

Han peger på, at en af fordelene ved konstruktionen er, at GRO Capital kender den virksomhed, som de fastholder en del af ejerskabet i. Når man køber nye virksomheder, skal man jo først lære dem at kende. Han kan godt forestille sig, at konstruktionen bliver anvendt i flere nye tilfælde. 

Tidligere har kapitalfonden Odin, der sad med en række porteføljevirksomheder, som var svære at sælge, etableret en fond under nyt navn, BWB Partners, hvor nye investorer kom til. I BWB Partners fik man dog også lov at købe nye porteføljevirksomheder. Det sker normalt ikke i fortsættelsesfonde.  

Senest har venturefonden Nordic Eye luftet muligheden for at sælge en del af sine porteføljevirksomheder i en fortsættelsesfond. 

Gamle investorer købes ud

En fortsættelsesfond etableres altså typisk for at købe virksomheder ud af en eksisterende fond. Ejerne af den eksisterende fond får mulighed for træde ud til en pris, som fortsættelsesfonden tilbyder. Alternativt kan de lade deres kapitalinvestering stå i fortsættelsesfonden. Kapitalforvalteren fortsætter med at forvalte virksomhederne i fortsættelsesfonden og får også fees for det. De nye penge, som investorerne tilfører fortsættelsesfonden, bruges som oftest i et betydeligt omfang til at købe de gamle investorer ud. 

Det er dog ikke uden problemer at etablere fortsættelsesfonde: Et af dem er, at kapitalfondene, der sælger porteføljevirksomheder, som de har haft længe, i et vist omfang ”sælger til sig selv”. Derfor vil værdisætningen altid være omdiskuteret. Desuden har de oprindelige ejere i den kapitalfond, der sælger, meget kort tid til at beslutte, om de vil træde ud eller være med i fortsættelsesfonden.

Erik Holm, tidligere managing partner i kapitalfonden Maj Invest Private Equity, peger på, at det ikke er uden problemer at lave fortsættelsesfonde. ”I min tid i Maj Invest kiggede vi på konstruktionen. Men vi afstod at bruge den, fordi vi synes kompleksiteten var for stor,” siger han. 

I europæisk regi bliver konstruktionen dog brugt stadigt mere. 

Carsten Steno

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank