Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Investorer bløder penge i den danske robotindustri

Carsten Steno

onsdag 25. september 2024 kl. 11:15

Investorer bløder penge i den danske robotindustri

Den statslige vækstfond EIFO, flere familiekontorer, amerikanske investorer og danske venturefonde har nu akkumuleret tab på 1,5 mia. kr. i to af den danske robotindustris flagskibe. Private investorer i børsnoterede robotvirksomheder er også blanket af. Det tager længere tid end ventet at tjene penge på den globale automatiseringsbølge, skriver fagredaktør Carsten Steno i denne gennemgang af status i robotindustrien.

Det har lange udsigter for statens investerings- og eksportkreditfond, EIFO, amerikanske investorer, den danske venturefond Nordic Eye samt en række fynske familiekontorer – med Niels Thorborg (Leasy/OB) og Torben Østergaard (United Shipping and Holding/ Nordic Waste) i spidsen – at tjene penge på investeringer i den danske robotindustri.

Det samme gælder de danske privataktionærer, der har investeret i to børsnoterede robotvirksomheder på First North, Scape Robotics og Odico, hvoraf den sidstnævnte er gået fallit, mens Scapes kurs skraber bunden.

Mest problematisk synes udviklingen at være i Odense-robotvirksomheden Blue Ocean Robotics, der ellers opnåede verdensberømmelse under corona-epidemien ved at udvikle en robot, der kunne desinficere hospitalsmiljøer.

Robotten blev en stor salgssucces. Men det har ikke ændret på, at Blue Ocean i 2023 er kommet ud med et underskud på 160 mio. kr. Dermed er der over de sidste fire år akkumuleret et minus på godt 500 mio. kr.

Det rammer bl.a. venturefonden Nordic Eye, som den flamboyante iværksætter og investor Peter Warnøe for nylig helt har forladt. Men det går også ud over A.P. Møller Holding, der har lånt selskabet 300 mio. kr. – et beløb, som måske må konverteres til aktiekapital.

Svære tider for EIFO-investering

Thorborg og Østergaard-familien taber også penge i selskabet, hvor et konsortium af ejere ifølge det netop indsendte årsregnskab har indskudt 40 mio. kr. for at dække det umiddelbare likviditetsbehov.

Senest er der skiftet ud på topposten i Blue Ocean, hvor en af stifterne, John Erland Østergaard, har trådt til som ny adm. direktør. En anden stifter, Claus Risager, er strategisk direktør, men står udenfor driften. EIFO, den amerikanske venturefond Summit Partners og Enrico Krog Iversen-familien, der har navn efter On Robots adm. direktør, taber også penge. Det sker i regi af On Robot, en virksomhed, som har ambitioner om på globalt plan at blive hovedleverandør af redskaber til små fleksible robotter, såkaldte cobots.

Samlet er der nu over seks år akkumuleret et underskud på 960 mio. kr. i virksomheden, som kører med negativ egenkapital på godt 60 mio. kr. Også her har ejerne indskudt konvertible lån for at dække likviditetsbehovet, der er betydeligt, fordi der heller ikke i 2024 ventes overskud på driften.

Amerikanske Teradyne, der ejer de fynske robot-virksomheder Universal Robots og MiR, som producerer henholdsvis fleksible robotter og transportrobotter, har set omsætningen i robot-divisionen falde syv pct i 2023. I første halvår i år er der dog igen kommet gang i salget.

Markeder længe om at modnes

Robotbranchen i Danmark omsætter for 27 mia. kr. og beskæftiger 18.000 ansatte. Et af branchens problemer er ifølge Esben Østergaard, direktør i sin egen venture-virksomhed Reinvest Robotics, at kun virksomheder inden for industri og logistik lige nu er modne markeder for robotter.

”Efterspørgslen udvikler sig ret forskelligt i de forskellige brancher og regioner i verden, men generelt venter vi lidt på, at markederne modnes”, siger han til Økonomisk Ugebrev.

Det har ramt den danske robotindustri, at især det store tyske marked er i krise. De tyske maskinvirksomheder og den tyske bilindustri er klemt af stigende energiomkostninger og vigende eksport.

Robotindustrien er kompleks, fordi det kræver kompetencer indenfor både mekanik, elektronik og software at bygge robotter, der er driftssikre og brugbare. Disse kompetencer er der mangel på både i Danmark og det meste af Europa.

Samtidig er det kapital-intensivt at skalere robotvirksomheder. Fordi deres ydelser er gestaltet i et fysisk produkt, kræves der både etablering af datterselskaber og service-organisationer for at vokse globalt.

Tallene fra Teradyne tyder på, at efterspørgslen efter robotter er ved at rette sig. Det langsigtede potentiale for automatisering er stort, men som i andre branche må man konstatere, at det tager længere tid end ventet at tjene penge på teknologisk transformation.

Carsten Steno

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Udløber snart
Fonden Mariehjemmene søger en ny Økonomichef
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank