Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Kæmperabat til nye investorer hos pressede vækstvirksomheder

Carsten Steno

onsdag 18. januar 2023 kl. 11:15

Kæmperabat til nye investorer hos pressede vækstvirksomheder

Efter at likviditeten pludselig er blevet dyr og knap, er kapitalrejsning til lave værdiansættelser blevet den nye hverdag for pressede iværksættere og små vækstvirksomheder. Stifternes ejerandele bliver udvandet, mens nye investorer får fortrinsret til udbytte. Samtidig lurer gamle og nye aktionærer mistænksomt på hinanden, skriver fagredaktør Carsten Steno.

Down-runder, hvor pressede vækstvirksomheder forsøger at tiltrække kapital til at imødegå de svære tider, er for tiden et stort samtaleemne i venturekredse. Mange af virksomhederne er ved at løbe tør for penge. Men nye penge fra risikovillige investorer kan nu ofte kun komme på tale, hvis de nye investorer kommer ind på bedre vilkår end de eksisterende aktionærer. De sidste må derfor se i øjnene, at de bliver udvandet. 

”Hvor foundere tidligere har udstedt aktier til f.eks kurs 200, må de nu udstede nye aktier til kurs 100 eller nogle gange til kurs 20, hvis de vil have ny kapital. Hvor de måske førhen har ejet 15 pct. af virksomheden, ejer de derfor nu helt ned til halvanden pct.,” siger Gregers Kronborg, der via Rulebraker Ventures har investeret i adskillige vækstvirksomheder og desuden er næstformand i DanBan, foreningen af danske business-engle. 

Et pokerspil

Til gengæld resulterer downrunderne i et forbedret dealflow hos eksterne investorer som f.eks. secondary-fonde og fleksible låne- og investeringsfonde, der drager fordel af, at værdiansættelserne er lavere end for et år siden. 

Gregers Kronborg peger også på, at tidernes ugunst presser aktionærerne, når de bliver bedt om at tilføre ny kapital til vækstvirksomheder. I den situation kan der nemt opstå et pokerspil, fordi ingen vil afsløre sig som presset på kapital, da deres svage forhandlingsposition i så fald kan blive udnyttet af andre.

Foruden en lavere tegningskurs, og ofte også oprettelse af en ny aktieklasse, medfører ny ekstern kapital til en presset vækstvirksomhed også, at de nye investorer får udbytte før de eksisterende. 

Selvom downrunder kan være svære at leve med for vækstvirksomhedernes stiftere, er der ofte intet alternativ. Til gengæld kan de trøste sig med, at de som regel vil blive tilbudt optioner eller warrants på samme vilkår som de nye aktionærer, hvis de er vigtige for virksomhedens fremtid. I modsat fald må de ofte træde ud. I den situation lider de tab som alle de andre eksisterende aktionærer. 

Omvendt giver de svære tider muligheder for andre i form af bl.a. et større dealflow. Det mærker bl.a. N2F – den danske secondary-fond, der køber minoritetsposter i vækstvirksomheder, typisk fra founders og tidlige investorer. Rabatten på de aktier, som N2F køber, svinger mellem 10 og 50 pct.

N2F har netop rejst sin anden fond og har nu godt 30 investeringer i nordiske og baltiske vækstvirksomheder. ”Der er et stort marked i Norden og Baltikum for det, vi tilbyder,” siger ledende partner Peter Sandberg. 

Han oplever dog også, at nogle foundere og eksisterende aktionærer i vækstvirksomheder bliver overraskede over, hvor meget de selv bliver udvandet, når nye aktionærer kommer ind til en rabat. 

”Vi er nødt til at gå ind i en solid juridisk due diligence, når vi kigger på en investering. Der er ofte rigtig mange aktieklasser i en vækstvirksomhed. Det er ikke altid, at vækstvirksomhedernes stiftere har haft overblik over, hvad de mange aktieklasser med forskellige udbytte-præferencer betyder for værdien af deres egne aktier,” siger Peter Sandberg. 

Længere procestider

Også for ny en fond som Polaris Flexible Capital skaber den nuværende situation et større og bedre dealflow. Fondens arbejdsområde strækker sig fra seniorgæld til minoritetsaktieposter. Fonden ledes af Jesper Langmack, tidligere investeringsdirektør i Danica.

”Vi har siden fondens etablering for snart et år siden været igennem mere end 80 investeringscases, og vi kan mærke, at vores dealflow nu bliver bedre, fordi det bliver vanskeligere af skaffe finansiering fra andre kilder. Dels som følge af de stigende renter, dels på grund af den skærpede regulering af finanssektoren, siger Jesper Langmack. 

Han tilføjer, at han godt kunne have lavet fem investeringer i 2022. ”Men vi stresstester alle vores cases for, at de kan modstå en recession og faldende værdifastsættelse. Samtidig mærker vi, at vi får henvendelser om nye typer sager fra virksomheder, der oplever, at procestiden hos banker, pensionskasser og andre investorer er blevet meget lang.”

Carsten Steno

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Erhvervsinvest i modvind

tirsdag 30. maj 2023

Fuld fart på Erhvervsinvest

tirsdag 28. marts 2023

Jobannoncer

Direktør for Forsvarsministeriets Personalestyrelse
Region Hovedstaden
Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Udløber snart
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Udløber snart
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Nyt job
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden
Udløber snart
International Sales Manager til Salg & Marketing
Region Syddanmark.
Udløber snart
Medarbejder til vurdering af investeringsejendomme
Region Syd
Udløber snart
Business Analyst
Region Sjælland
Erhvervsministeriet søger kontorchef til analyse på det erhvervsøkonomiske område
Region Hovedstaden
Udløber snart
Økonomiassistent til Aabenraa Havn
Region Syd
Leder af Løn og Vilkår
Region Hovedstaden
Forsker eller seniorforsker til økonomiske analyser af arbejdsmarked, sundhed og arbejdsmiljø
Region Hovedstaden
Økonomikonsulent til fagforbund
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank