Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Kapitalfonde bag revolution i installatørbranchen

Carsten Steno

mandag 06. november 2023 kl. 10:00

Kapitalfonde bag revolution i installatørbranchen

Fondene er på hidsig opkøbsjagt blandt danske el- og VVS-virksomheder. Målet er at skabe decentrale kæ­der, der kan stå stærkere i konkurrencen, og der er nu lagt op til en voldsom omstrukturering i den dan­ske VVS-branche. De norske fonde har allerede haft succes med forretningsmodellen i Norge og Sverige, skriver fagredaktør Carsten Steno.

To norske kapitalfonde har sat gang i en omfattende konsoli­deringsbølge i det danske el- og VVS-installatørerhverv. Det kommer til at forandre branchen afgørende i de kom­mende år.

Norske FSN Capital og norske Credo-partners har i år in­vesteret i to nye spillere, Installatør-gruppen og Koble, der opkøber installatørforretninger i højt tempo i Danmark. Det sker efter model fra Norge, hvor der gennem flere år er sket en konsolidering i VVS- og elbranchen, baseret på kæder.

Installatørgruppen omfatter allerede nu 16 lokale VVS-og el-virksomheder, mens Koble har nået at opkøbe syv virksomheder – foreløbig kun indenfor el-branchen. Men ambitionerne er meget større. Koble regner med i løbet af et par år at være mindst 25 virksomheder, og Installa­tør-gruppen er løbende i opkøbsgear.

Lokal profil bevares

Også den mindre danske kapitalfond Executive Capital del­tager i konsolideringen. Selskabet har opkøbt 35 pct. af virk­somheden Kaj Larsen VVS og EL i Nykøbing Sjælland, der er i gang med at opkøbe lokale konkurrenter på Vestsjælland.

Forretningsmodellen baserer sig på en decentral tilgang, hvor de opkøbte, ejerledede installatørforretninger bevarer deres eget navn og lokale forankring. Virksomhedsejerne, der fortsætter i virksomhederne som ledere, skal samtidig geninvestere en del af deres salgsprovenu i den nye kæde.

Norsk kapital har tidligere vist interesse for de to bran­cher i Danmark. Selskabet Bravida har i årevis købt op herhjemme. Men her bliver de opkøbte virksomheder fuldt integreret, og det er i høj grad blot kundekredsen, der købes, når Bravida overtager en installatør-forretning.

”I vores setup bevarer vi ejerledernes brand og lokale profil. Hverdagen for de virksomheder, der arbejder i vores regi, ændrer sig ikke så meget. Der, hvor det giver mening, søger vi at opnå synergifordele. Det gælder f.eks. på ud­dannelses- og kompetencesiden, hvor vi opkvalificerer og skaber nye karriereveje. Vi styrker også økonomistyringen og stiller indkøbsaftaler og finansiering til rådighed. Men vi trækker ikke synergier ned over hovedet på medlemsvirk­somhederne. Vi lever af relationer til vores kunder, og de skal ikke ofres for synergier,” forklarer COO i Koble Anders Colding, der selv har en baggrund som el-installatør.

Credo Partners, der kalder sig et investeringsselskab med fokus på at professionalisere mindre virksomheder, har allerede haft succes med en investering i den norske installatørkæde Konstel. Den er solgt med god fortjeneste til den svenske installatørgruppe Nimlas, der er ejes af ka­pitalfonden Klar Partners.

FSN har udviklet den norske installatørgruppe Instal­co, der blev børsnoteret på Nasdaq Stockholm i 2017, hvor også Brivida i øvrigt er noteret.

Der er i alt knap 5500 virksomheder i branchen. Heraf har de 100 største en markedsandel på lidt over 50 pct.

Fire drivere

Der er flere faktorer, der driver konsolideringen i VVS- og elfaget: 1) For at drive en effektiv el- og VVS-forretning skal man være fuldt digitaliseret med digitalt indkøb, ordresty­ring og opgavestyring. Det kræver ofte større enheder. 2) Der er hård kamp om arbejdskraften, fordi der uddannes alt for få faglærte i de to fag. Derfor er der bl.a. behov for HR-funktioner og andre bløde tiltag. 3) Der stilles stadig fle­re krav til branchens virksomheder i de licitationer, som of­fentlige og private kunder udbyder. Jo større, du er, jo flere muligheder har du for at byde og vinde. 4) Med det stigende renteniveau øges kravene til effektivt og lagerstyring. Her er VVS- og elinstallatører ofte i lommen på branchens grossi­ster. Adgang til billigere finansiering, som stordrift ofte mu­liggør, bliver af større betydning.

Konsolideringen i branchen iagttages med spænding hos branchens leverandør-virksomheder, hvoraf mange er store internationale spillere.

De sælger i dag gennem grossistleddet, men i takt med, at slutbrugerne i VVS- og elbranchen bliver større, kan di­rekte salg og leverancer i højere grad betale sig. Det kan ramme store grossister som børsnoterede A.O. Johansen, Nordisk Solar, Sanistål og Brdr. Dahl på indtjeningen.

Carsten Steno

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank