Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Kapitalfondes bankrelationer sårbare efter konkurser

Carsten Steno

tirsdag 10. september 2024 kl. 17:40

Grønborg: Bankaktionærer belønnet i 2024, men hvad sker i år?

Det sker sjældent, at en dansk kapitalfond kaster nøglerne til en porteføljevirksomhed i banken. Men det er sket i nogle tilfælde på det seneste, bl.a. for kapitalfonden Polaris. Det kan ramme fondenes engagementer med bankerne, som de er helt afhængige af, hvis de skal give en ordentlig pris for virksomhederne, skriver fagredaktør Carsten Steno.

Det hører til sjældenhederne, at danske kapitalfonde smider nøglerne til en porteføljevirksomhed i banken ved at lade den gå konkurs.

Men det er sket på det seneste, hvor kapitalfonden Polaris har konkursbegæret virksomheden Sealing Systems med 180 ansatte, som blev erhvervet for 18 måneder siden. Angiveligt fordi virksomhedens ordrebog har vist sig at være urentabel. Rekonstruktion er forsøgt, men forgæves.

Det er anden gang indenfor to år, at Polaris begærer en porteføljevirksomhed konkurs. Det samme skete i 2023, hvor Polaris sammen med sine spanske medejere indgav konkursbegæring for parabol- og antenne-virksomheden, Triax. Det skete efter et langt forløb, hvor adskillige redningsplaner blev sat i værk, men forgæves.

Yderligere er i år porteføljevirksomheden, East Metal, hvor kapitalfonden Dansk Ejerkapital er medejer, gået konkurs. Stålvirksomheden med fabrikker i Letland har haft Dansk Ejerkapital som medejer i en årrække.

Den mest spektakulære konkurs i nyere tid er krakket i Top Toy-koncernen (BR Legetøj) i julen 2018, hvor den svenske kapitalfond EQT måtte opgive at drive familien Gjørups virksomhed videre efter at have ejet aktiemajoriteten i knap tre år.

Flere konkurser

Globalt er konkursraten blandt kapitalfondenes porteføljevirksomheder steget indenfor det seneste år – især i USA. I Norden har der hidtil været meget få konkurser, fordi kapitalfondene strækker sig til det yderste for at undgå dem af hensyn til deres relation til bankerne.

Bankernes lånevillighed er helt afgørende for, hvor meget kapitalfonde kan betale fra virksomhederne. Jo mere kapitalfondene kan gældsætte dem til attraktive lånerenter, og derved spare egne penge til opkøb, jo højere priser kan de give. Dog er der, især efter finanskrisen, en lidt større konservatisme i gældsætningen af porteføljevirksomhederne.

”Konkurser i kapitalfondes porteføljevirksomheder kan i nogle tilfælde give kapitalfonde problemer i forhold til fondenes banker. Bankerne har godt nok virksomhedspant, og deres senior-gæld til virksomhederne ligger lige efter offentlig gæld i kreditorrækkefølgen. I nogle tilfælde yder de dog også juniorgæld (mezzaninlån). Her kan der være risiko for tab. Ofte vil konkursen være afstemt med banken – måske ser man, at kapitalfonden indskyder et mindre beløb i virksomheden inden konkursen, så banken alt andet lige får en passende del af sit tilgodehavende tilbage, mens andre bagved stillede kreditorer, f eks. leverandører, må imødese tab”, siger lektor ved CBS, Robert Spliid, der har skrevet en bog om kapitalfonde.

Generelt har bankerne i de senere årtier taget kapitalfonde til sig som låntagere. De er attraktive, fordi de låner store beløb på én gang. Desuden har kapitalfonde ry for at være aktive ejere, som normalt tager hånd om virksomhedernes problemer i tide. Derved mindskes bankernes risiko. Den due diligence, som kapitalfondene foretager, inden de opkøber og gældsætter en virksomhed, er også med til at sikre de långivende banker mod overraskelser.

Due diligence er ikke nok

Derfor vækker det også undren – både i Top-Toy-konkursen og senest i konkursen i Sealing Systems – at kapitalfondene efter et forholdsvis kort ejerskab har været nødt til at kaste håndklædet i ringen. Deres grundige due diligence burde have afdækket de problemer, der måtte være i virksomheden, lyder ræsonnementet.

Men så enkelt er det ikke, siger Robert Spliid. ”En due diligence er ligesom at åbne motorhjelmen på en bil og konstatere, at den godt kan køre.”

”Men hvornår den når frem til sin destination, afhænger af vejrforholdene, trafikkens intensitet og førerens køreevner. Der er meget, man ikke kan tage højde for, selvom man undersøger en virksomhed grundigt,” tilføjer han.

Konkurser i porteføljevirksomheder kan også gå ud over kapitalfondenes investorer, LP´erne. Ifølge Robert Spliid er det indkalkuleret i risikoen, at en eller to virksomheder ikke performer som forventet. Til gengæld vil der være nogle investeringer, som klarer sig langt bedre end forventet, så der alligevel kommer et rimeligt afkast ud af det i den enkelte fond.

Carsten Steno

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Erhvervsinvest i modvind

tirsdag 30. maj 2023

Fuld fart på Erhvervsinvest

tirsdag 28. marts 2023

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank