De kapitalfond-ejede industrivirksomheder har generelt haft et godt første halvår. Leveringsproblemer på grund af flaskehalse og høje transportpriser er historie, og priserne på materialer har stabiliseret sig. Flere kapitalfonde melder sig nu parate til nye virksomhedsopkøb, skriver fagredaktør Carsten Steno.
Tilbagegang i brede dele af industrien på grund af svage konjunkturer har indtil videre kun i begrænset omfang ramt de kapitalfonds-ejede industriselskaber. Herfra meldes om fremgang trods renteforhøjelser, Ukraine-krig og eftervirkninger af de leveringsproblemer, der opstod under pandemien.
Jysk-Fynsk Kapital og Blue Equity er to af de danske kapitalfonde, som investerer tungt i industrien, og her går det godt, lyder meldingen:
”Vi har lige afsluttet halvårsregnskaber for alle vore porteføljevirksomheder, og de følger budgettet,” fortæller adm. direktør Per Kristensen, Jysk-Fynsk Kapital.
Bedring i Junckers
Faktisk går det så godt, at Jysk-Fynsk er i gang med at etablere en ny fond, der ligesom den eksisterende fond skal investere i industrivirksomheder.
Et eksempel på den aktuelle udvikling er gulvproducenten Junckers i Køge, som Jysk-Fynsk Kapital overtog i 2018. Køge-virksomheden har i årevis kæmpet med indtjeningen, men har i 2022 præsteret et driftsoverskud på 16 mio. kr.
En anden storindtjenende virksomhed i porteføljen er DOT (tidl. Dansk Overflade Teknik), der arbejder med varmgalvanisering af metal med zink. Ved at opkøbe produktionsanlæg i Danmark og Sverige og øge serviceniveauet har Jysk-Fynsk Kapital skabt en spiller, der står stærkt på markedet. Over fem år er driftsresultatet fordoblet til 180 mio. kr. – svarende til en egenkapitalforrentning på 40 pct.
Jysk Fynsk Kapital ejes af jyske familievirksomheder og adskiller sig fra andre kapitalfonde ved ikke at have en exitstrategi. I stedet fokuserer fonden på porteføljevirksomhedernes evne til at give løbende udbytte til ejerne.
”Vi har et lidt længere sigte end andre kapitalfonde, og vi har sjældent på forhånd en ide om, hvor vi skal exitte en virksomhed. Vi kan godt vente lidt længere med at se resultaterne af vores indsatser. Det er nok det, der nu giver sig udslag i vores gode resultater i porteføljevirksomhederne,” siger Per Kristensen.
Virksomhederne i porteføljen sælges typisk, når Jysk-Fynsk vurderer, at de som ejere ikke længere kan bidrage til virksomhedernes vækst, eller hvis en køber henvender sig med en business-case, der kan være attraktiv for virksomhedens fortsatte udvikling.
Christian Møller, ledende partner i Blue Equity, kan også melde om en god i udvikling i sine industrielle portefølje-virksomheder:
”Det generelle billede for vores porteføljevirksomheder i første halvår er rigtigt pænt. Vores virksomheder er fortrinsvis industrielle virksomheder inden for produktion eller service. Leveringsproblemerne under pandemien er ved at være løst. Inflationen med stigende materialepriser er heller ikke så stor en faktor længere. Vi ser ikke ind i bragende vækstscenarier. Men afsætning og ordreindgang tegner fornuftigt,” siger Christian Møller.
Blue Equitys porteføljevirksomheder omfatter bl.a. Eltronic, Ide-Pro og Fire Eater, som alle har haft en god udvikling i første halvår. Heller ikke de stigende renteniveauer bekymrer for alvor: ”Vi gældsætter ikke vores virksomheder så hårdt, så vi er ikke så rentefølsomme.”
Blue Equity har i år kun opkøbt én virksomhed, mens der blev købt en række virksomheder i fjor. Men det ser Christian Møller mere som udslag af tilfældigheder. ”Vi bliver præsenteret for ganske mange virksomheder. Men der har ikke været det rette match. Det har sjældent noget med prisen at gøre,” forklarer han.
Nicher er attraktive
Udviklingen i Jysk Fynsk og Blue Equity spejles også hos Translink Schrøder, der formidler salg af mindre og mellemstore virksomheder. Mægleren har dette forår solgt virksomheden Oreco, der var ejet af tre danske kapitalfonde, til en saudiarabisk virksomhed. Oreco leverer løsninger til tankrensning. I denne uge formidlede Translink salg af medicovirksomheden Gm Medical til engelsk ejede Simonsen og Weel.
Ledende partner Henrik Schrøder peger på, at mange danske virksomheder opererer indenfor nicher, hvor de har stor ekspertise. Til den slags virksomheder vil der meget ofte være attraktive købere i udlandet.
Carsten Steno
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.