Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

M&A-markedet lider under manglende finansiering

Carsten Steno

mandag 30. oktober 2023 kl. 17:25

M&A-markedet lider under manglende finansiering

Antallet af større virksomhedshandler er halveret. Bl.a. nedjusteringer er gift for markedet, skriver fagredaktør Carsten Steno. Opgørelser viser dog, at der fortsat er solid aktivitet på mindre M&A-transaktioner.

Manglende finansiering og forskellige prisforventninger er hovedårsagen til, at markedet for virksomhedshandler for tiden er væsentligt dårligere end i fjor. Tal fra analysehuset Pitchbook viser, at antallet af større virksomhedshandler i Europa år til dato er halveret i forhold til 2022.

Herhjemme fortæller tal fra analysehuset Merger Market, at antallet af større danske virksomhedshandler, hvor rådgivere medvirker, i år er faldet med en tredjedel, til omkring 110. I mid- og smallcap-markedet er faldet knapt så stort, men den nedadgående tendens er tydelig. Mange virksomhedshandler må sættes på pause til bedre tider 

Processerne trækker ud

Blandt de hjemlige kapitalfonde har bl.a. Catacap og Altor måttet opgive at sælge virksomheder som TP Aerospace (reservedele til fly) og Wrist Supply (skibsproviantering). I det første tilfælde fordi finansieringen ikke har kunnet komme på plads. I det andet fordi der i det nuværende marked ikke kan opnås en tilfredsstillende pris. 

Andre kapitalfondsejede selskaber, som Joe and the Juice og Silvan, har også været i gang med salgsprocesser, der ikke er nået i mål.

Manglende virksomhedshandler er årsagen til, at den kæmpestore svenske kapitalfond EQT ifølge Financial Times undersøger mulighederne for at sælge aktier i portefølje-virksomheder til private for at kunne levere likviditet tilbage til sine oprindelige investorer. Den børsnoterede EQT-aktie ligger aktuelt på sit laveste i to et halvt år. 

På finansieringssiden er bankernes reservation et væsentligt problem. Hvor de tilbage i nulrente-miljøet rask væk foretrak udlån til virksomhedshandler i store klumper, ønsker de nu i højere grad at sprede risikoen. 

”Vi oplever, at banker hellere vil låne mindre beløb ud og medvirke i syndikater. Når det gælder mindre virksomheder, oplever vi også, at bankerne nu stiller krav til købere om personlig kaution med alt, hvad de ejer og har. Det er usædvanligt,” siger Frederik Aakard, virksomhedsrådgiver hos Dansk Ejerskifte.

Han tilføjer, at bankerne lige nu kigger meget på rentekurver og igen ser en recession for sig, mens virksomhedsrådgivere omvendt noterer sig, at der er fuld beskæftigelse herhjemme og i USA. De ser ikke helt de samme farer, selvom bl.a. den geopolitiske usikkerhed er blevet større med krigen mellem Israel og den palæstinensiske terrororganisation Hamas og den fortsatte krig mellem Rusland og Ukraine.

Uenigheder om pris er altid en oplagt årsag til, at virksomhedshandler må droppes, men i den nuværende konjunktursituation opleves det mere hyppigt. 

”De, der vil sælge deres virksomhed, har ofte hørt om virksomhedshandler i deres branche til høje multipler, men det ligger måske et år tilbage. Med ændrede konjunkturer og højere renter er tiden en anden, og det skal markedsaktørerne vænne sig til,” siger ledende partner Henrik Schøder fra Translink. Han oplever stadig en pæn omsætning af virksomheder, men der skal arbejdes mere med finansielle redskaber som f eks. earnout og sælgerfinansiering for at få enderne til at nå sammen. 

Nedjusteringer er gift

Aktuelt er der er også andre meget væsentlige årsager til, at virksomhedshandler udebliver.

En proces omkring salg af en virksomhed tager ofte seks til ni måneder. I den periode er det afgørende, at den virksomhed, der er til salg, lever op til budgetterne.

”Nedjusteringer i salgsperioden er gift for virksomhedshandler. Dem er der større risiko for nu. Derfor gælder det om at budgettere konservativt og gerne overraske positivt i procesperioden,” siger Henrik Schrøder. 

Et andet forhold, som er vigtigt i den aktuelle situation med fuld beskæftigelse, vedrører nøglemedarbejdere. 

Særligt i virksomheder med immaterielle aktiver, som f.eks. beskæftiger sig med software, er det afgørende, at nøglemedarbejdere følger med under den nye ejer. 

”Her er det vigtigt, at sælger forinden har iværksæt fastholdelsesprogrammer eller åbnet for medejerskab for de medarbejdere, der er kritiske for virksomhedens værdi. I det nuværende marked kan sådanne nøglemedarbejdere med lethed finde anden beskæftigelse,” påpeger Frederik Aakard.

Carsten Steno

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank