Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Nye banker vil skabe liv i trægt SMV-lånemarked

Carsten Steno

onsdag 15. marts 2023 kl. 17:40

Hård kritik af Kompasbank fra Finanstilsynet

Ejerledere og mindre virksomheder er skeptiske overfor at tage lån til vækst i banker. Faktisk er SMV-virksomhederne i dag underfinansierede efter flere års tilbageholdenhed, siger eksperter. Det forsøger nye erhvervsbanker nu at gøre noget ved, skriver fagredaktør Carsten Steno.

Spørger man eksperterne, er små og mellemstore virksomheder underfinansierede. Enten fordi, de ikke kan låne penge i bankerne, eller fordi ejerlederne typisk er skeptiske overfor at sætte sig i gæld, specielt hvis formålet er at skabe øget vækst.

Det har flere nye aktører på markedet sat sig for at gøre noget ved. Den ene er den snart to år gamle Kompasbank. En anden er låneplatformen Flex Funding, der har seks år på bagen.

Kompasbank, der modtog banklicensen i marts 2021, fik de første kunder i løbet af efteråret 2021 og har i 2022 afsluttet bankens første fulde driftsår. Kompasbank har i dag en balance på godt 1 mia. kr. De første to år har været underskudsgivende, men med-adm. direktør og stifter Michael Hurup Andersen forventer, at bankens kerneforretning kan nå break-even allerede i år.

Vil ikke være enebank

Banken satser ikke på at blive enebank for de mindre virksomheder. Nærmest tværtimod, for produktpaletten omfatter ikke dagligdags serviceydelser.

Derimod er banken fokuseret på at tilbyde skræddersyede finansieringsløsninger og erhvervslån, typisk i løbetider på mellem fire og seks år og i beløbsstørrelser over 1 mio. kr. Lånene gives mod pant eller andre former for sikkerhed og garantier. Pengene, der lånes ud til SMV’erne, kommer fra private indskud i banken, typisk til en lidt højere indlånsrente end hos konkurrerende banker.

I markedet har vi set, hvordan andre banker, f.eks. Coop Bank, i årevis har givet underskud, efter at der er investeret mere end 600 mio. kr. i banken. Først i fjor var der et lille plus. Men sådan vil det ikke gå Kompasbank. For ifølge Michael Hurup Andersen er Kompasbank bygget helt anderledes op end andre banker.

Banken bruger ikke en af de tre eksisterende bankcentraler i Danmark. I stedet har banken bygget sin egen it-platform for at have en infrastruktur, der er fleksibel og omkostningseffektiv i drift. Kompasbank har i dag godt 80 medarbejdere, inklusive studenter, og er ejet af private og udenlandske investorer.

Michael Hurup Andersen forklarer, at han har arbejdet i den internationale banksektor i mange år – specielt i London, hvor han har set, at bankerne kan drives meget anderledes end i Danmark. Han peger på, at en bank kan positionere sig i markedet ved at tilbyde individuelle løsninger og give kunderne hurtige svar på, om de kan låne penge. 

I Kompasbank kan erhvervskunder få svar indenfor 48 timer. Og det bliver ifølge direktøren godt modtaget hos kunderne. Generelt er strategien i Kompasbank at vokse sammen med kunden. Derfor kigger banken også nøje på de kunder, der melder sig. Her betyder det noget, om de er vækst-orienterede og dermed over tid vil have behov for et større engagement med banken.

EIB-garanti hitter

Den anden aktør, Flex Funding, er en crowdlending-platform, der har været i drift siden 2015.

Her lånes investorernes penge ud til SMV-virksomheder, typisk lån op til ti års varighed. Hvert enkelt lån udbydes på platformen.

Platformen har ifølge Henrik Vad, adm. direktør og stifter, ikke mindst fået momentum under coronakrisen. Platformen har som den første og eneste crowdlending-platform indgået en aftale med den europæiske investeringsbank (EIB) om, at EIB stiller en garanti til rådighed for lånene på 70 pct. af hovedstolen.

Det betyder, at crowdlending-platformen kun behøver stille krav hos låntager om sikkerhed for ca. 50 pct. af lånet. Derved får Flex Funding mulighed for at låne ud på andre vilkår end de traditionelle banker, der er underlagt Finanstilsynets skærpede kreditbestemmelser.

Når det er sagt, har Flex Funding dog også givet flere afslag på det seneste end tidligere, fordi flere SMV-virksomheder er kommet i klemme med afdrag på covid-lån eller gæld til moms og skat, der blev udsat i corona-perioden. Renten er ligeledes steget. Til gengæld for garantien kræver EIB, at SMV-virksomhederne får en rente, der er godt en procent lavere end markedsrenten. Men alligevel er mange Flex Funding-lån nu oppe på 7 pct. i rente.

Carsten Steno

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Erhvervsinvest i modvind

tirsdag 30. maj 2023

Fuld fart på Erhvervsinvest

tirsdag 28. marts 2023

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank