Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Nyt ventureselskab satser på at vinde på krise

Peder Bjerge

tirsdag 17. oktober 2023 kl. 17:25

Nyt ventureselskab satser på at vinde på krise

Ugly Duckling rejste 152 mio. kr. til ny fond, netop da krisen for alvor satte ind. Partnerne ser muligheder for at få langt mere for deres kapital, da startups nu er prissat markant lavere end før, skriver fagredaktør Peder Bjerge i denne status for venturebranchen.

”Hele venturemarkedet er for­frossent lige nu.”

Rune Hven-Jensen, partner i Ugly Duckling Ventures, en af de nyeste aktører på det danske venturemarked, medgi­ver gerne, at han og medpartneren Andreas Green Rasmus­sen kom ind på markedet netop, som nedturen begyndte.

”Vi er nok en af de nyeste venturefonde i det danske økosystem. Vi begyndte at rejse penge i slut-2021, da markedet var allervarmest, og vi sluttede vores fundra­ising i marts måned i 2023. Så vi fik også nedturen med.”

Alligevel har de to tidligere iværksættere formået at rej­se godt 152 mio. kr. til en venturefond, der netop har inve­steret godt 3,75 mio. kr. i den danske startup Unioo med mulighed for, at der kommer yderligere knap 900.000 kr. fra en strategisk investor, som endnu ikke er fundet.

”Hvis man ser på markedet lige nu, er det bare endnu et argument for, at bankerne investerer i software, der, som Unioo, kan spare dem penge ved at gøre det nemmere at håndtere foreninger som kunder,” siger Rune Hven-Jensen.

Han ser netop Unioo som et godt eksempel på den type startups, som har gode chancer for at gøre det godt trods krisen. Ikke alene er der en god business-case for det danske marked, der er også et potentiale for at udvide til andre nordiske lande med yderligere kapital i en næste kapitalrunde, enten sammen med andre eller alene.

”Hvis der ikke er investorer til dette, løfter vi den opgave selv,” siger Rune Hven-Jensen. Han fremhæver, at strategi­en er, at 25 pct. af Ugly Duckling Ventures fond er afsat til de første investeringer, mens resten er afsat til de selska­ber, der viser sig at have det rigtige potentiale for vækst.

”Tidligere var der mere fokus på, at startups skulle bli­ve store på omsætning. I dag har fokus rettet sig mere mod, at de også skal kunne bygge en rentabel forretning. Her passer Unioo godt ind, fordi de har vist, at de kan tje­ne penge. Det betyder, at de ikke er afhængige af at skulle have flere penge i overmorgen,” siger Rune Hven-Jensen.

I det hele taget er nåleøjet for at hente kapital blevet smallere.

”Som investor og en forholdsvis ny fond synes jeg, at det er et fantastisk marked på den måde at forstå, at jeg får lov at investere til meget lavere værdisætninger, end hvad jeg ville kunne for to år siden. Og jeg har et fondsperspek­tiv, der hedder otte til ti år. Jeg og rigtig mange investorer tror på, at de investeringer, der bliver gjort under eller på bagkant af en krise, kan vise sig at blive de helt store vin­dere,” siger Rune Hven-Jensen. Han mener, risikoen for, at vurderingerne falder yderligere, er begrænset.

Ifølge Jimmy Fussing Nielsen, næstformand i Aktive Ejere og medstifter af ventureselskabet Heartcore Capi­tal, er aktivitetsniveauet lavere end tidligere på det dan­ske marked. Og han forventer, at det bliver endnu lavere.

Ser man på EIFO’s egne opgørelser over kapitalrunder, blev der fra august til marts i snit investeret ca. 555 mio. kr. pr. måned, mens gennemsnittet for perioden i 2021 var knap 1,4 mia. kr. pr. måned.

”Ændringen betyder, at det bliver sværere at rejse pen­ge til nye fonde. Så generelt holdes der på pengene for at få dem til at holde længere. Jeg ville nok ikke kalde det en krise men en normalisering, fordi 2020 og 2021 var atypi­ske, i hvert fald for tech-startups,” siger han.

Peder Bjerge

De ti seneste venture-investeringer i danske start-ups opgjort 1. oktober 2023

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Erhvervsinvest i modvind

tirsdag 30. maj 2023

Fuld fart på Erhvervsinvest

tirsdag 28. marts 2023

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank