Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Robotindustrien skuffer investorer med røde tal

Carsten Steno

torsdag 29. juni 2023 kl. 17:40

Robotindustrien skuffer investorer med røde tal

De meget hypede danske robotproducenter er løbet ind i modvind på de globale markeder. Der rejses stadig nye penge i robotmiljøet, men flere af branchens lokomotiver lider og akkumulerer betydelige økonomiske underskud. Investorernes risiko er stigende, skriver fagredaktør Carsten Steno.

Vækstfonden, amerikanske investorer, den danske venturefond Nordic Eye og en række familiekontorer fra bl.a. de fynske milliardærer Niels Thorborg (Leasy) og Torben Østergaard (United Shipping & Trading) må foreløbig kigge langt efter at få udbytte af deres investeringer i den ellers stærkt voksende danske robotindustri. 

Også bl.a. de amerikanske aktionærer i børsnoterede Teradyne, der ejer de to fynske robotlokomotiver Universal Robots (UR) og Mobile Industriel Robots (MiR), er blevet skuffede i deres forventninger. 

Svært at bryde igennem

Størst er modgangen i den store fynske robotvirksomhed On Robot, der over de seneste fem år har akkumuleret et underskud på hele 900 mio. kr. On Robot ejes af Vækstfonden og den amerikanske investeringsfond Summit Ventures. 

Adm. direktør Enrico Krog Iversen og hans familie, der blev velhavende ved salget af Universal Robots, har også skudt penge i virksomheden, der udvikler og producerer redskaber til mobile fleksible robotter. Ambitionen er at blive en førende global leverandør. Det har dog vist sig sværere end forventet at slå igennem på verdensmarkedet. 

Økonomisk Ugebrev erfarer, at det svækker salget, at der på verdensplan mangler de såkaldte integratorer, som hjælper produktionsvirksomheder med at installere robotudstyr. 

Samtidig har integratorerne ikke nødvendigvis interesse i at lade On Robot levere redskaberne. Det er ofte mere lukrativt for integratorerne selv at udvikle nye redskaber og installere dem. Ikke desto mindre tror investorerne forsat på projektet, selvom der også i år ventes et underskud. On Robot fik i fjor tilført ekstra 45 mio. kr. fra ejerne, der over fem år har investeret næsten 1 mia. kr. i virksomheden.

Heller ikke et andet stort danske robotlokomotiv, Blue Ocean Robotics i Odense, lever foreløbig op til forventningerne. I det senest kendte regnskab fra 2021 kom selskabet ud med et minus på 18 mio. kr. For nylig har selskabet meddelt, at det arbejder mod at genskabe profitabilitet indenfor de næste 18 måneder. 

Blue Ocean Robotics udvikler servicerobotter – bl.a. en robot, der desinficerer hospitalsmiljøer, og som har været stærkt efterspurgt under coronaen. Men kompleksiteten i både at udvikle og producere robotter er svær at mestre for Odense-virksomheden. 

Teradynes robot-division har mærket tilbageholdenhed på markederne. Ifølge topchefen Greg Smith er der ikke udsigt til bedring i år. Teradyne investerer dog fortsat i robotindustrien i Odense, hvor et nyt hovedkvarter til de to danske besiddelser er under bygning.

Helt galt er det gået med Scape Technologies, der er noteret på First North. Da aktien kom på børsen, blev den solgt for 7 kr. – kort efter toppede kursen på 22 kr. pr. aktie. I dag står aktien til en værdi på 1,5 kr. Hverken omsætnings- eller resultatforventninger er blevet indfriet på noget tidspunkt. 

En anden First North-noteret robotvirksomhed, Odico, der laver bygge-robotter, har siden introduktionen på børsen for fem år siden mistet 90 pct. af sin værdi. Selskabet kører med underskud og leder pt efter ny risikovillig kapital. 

Penge til gode projekter

Det er dog ikke alt, der går den gale vej i robotindustrien. De flere end 300 virksomheder i branchen, hvoraf de fleste er små, venter ifølge en ny undersøgelse fra brancheorganisationen Odense Robotics at øge beskæftigelsen og omsætningen også i år, selvom markederne er træge.

Espen Østergaard, medstifter af Universal Robots og siden investor i robotindustrien via sit eget selskab Reinvest Robotics, peger på, at der fortsat er penge og investorer i miljøet, som ser muligheder i branchen.  

I slutningen af 10’erne blev mange aktører i den fynske robotindustri velhavende, da amerikanske Teradyne købte virksomheder op i Odense. Siden har vi ikke set spektakulære exits, og derfor er investormiljøet knapt så dynamisk som for et par år siden. 

”Men der er stadig penge til gode projekter. Der kommer modvind imellem, men det er forventeligt. Behovet for robotløsninger er fortsat meget stort på globalt plan”, siger Espen Østergaard.

Carsten Steno

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Erhvervsinvest i modvind

tirsdag 30. maj 2023

Fuld fart på Erhvervsinvest

tirsdag 28. marts 2023

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank