Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Skal EIFO hjælpe nødlidende First North-selskaber med statspenge?

Morten W. Langer

onsdag 20. december 2023 kl. 17:40

First North Alert-listen: Pas på disse selskaber

Økonomisk Ugebrevs opgørelse viser, at ni First North-selskaber har fået statspenge efter corona-ti­den. Flere af dem virker stærkt nødlidende. Det rej­ser spørgsmålet, om EIFO skal komme med penge til selskaber, som efter at have forsøgt i en årrække ikke har formået at gøre forretningen lønsom, skriver chefredaktør Morten W. Langer i denne analyse.

Et overraskende eksempel på, hvad EIFO  senest har skudt et større millionbeløb i, er børsnoterede Green Hy­drogen. Kapitalindskuddet er sket via en venturefond.

Som Økonomisk Ugebrev skrev i denne analyse, brænder selskabet 400 mio. kr. af om året. Og at der er udsigt til, at selskabet er tvunget til at hente endnu flere penge hos aktionærerne. Grundproblemet er, at hele den grønne hydrogen-sek­tor er stødt i store problemer, både med vigende kunde ­efterspørgsel og svagere investor-interesse.

Så bundlinjen er: Skal staten smide flere hundrede mio. kr. ekstra i dette selskab, før det måske når break even – efter mange år med trecifrede millionunderskud? Som en isoleret forretningscase ville selskabet næppe få en rød øre i Løvens Hule.

I denne artikel fortæller EIFO’s investeringsdirektør, Erik Black Sørensen, om rationalet bag disse finansierin­ger og statsfondens ønske om at skabe en mere robust vækstbørs. Oplagt er det, at konkurser eller flere afnote­ringer næppe vil genskabe tilliden til First North, og det kan være et af rationalerne for at holde hånden under svage selskaber. Erik Black Sørensen mener dog ikke, at EIFO har holdt hånden under First North-selskaberne.

Som det fremgår af tabellen, har EIFO det seneste halvandet år skudt penge i otte Første North-selskaber.

Virogates fik i maj 2023 et lån fra EIFO på 5,3 mio. kr. I denne uge har selskabet afsluttet en kapitalforhøjelse, hvor resultatet endnu er ukendt. Tre eksisterende aktio­nærer har garanteret 7 mio. kr., svarende til knap halv­delen af udbuddet. Der har dog ikke været stor rift efter tegningsretterne, der senest blev handlet til 0,05 øre. Sel­skabet havde ved halvåret cash for 8,6 mio. kr. og forven­tede et driftsminus på 3-6 mio. kr. i andet halvår.

Mapspeople meddelte for nylig, at selskabet skal bru­ge ny kapital på 15-20 mio. kr. for at kunne finansiere den daglige forretning, indtil der er positivt cash flow fra drif­ten. EIFO tegnede nye aktier i selskabet i april og novem­ber, så EIFOs ejerandel er på 20-25 pct. af selskabet, jvf CVR. Hertil kommer et nyt lån i december på 8 mio. kr. Men der mangler fortsat penge for at komme i mål.

Bactiquant, der i maj lånte 10 mio. kr. af EIFO, har for nylig leveret en kvartalsrapport for andet kvartal, uden oplysninger om likviditet, cash flow og separate resultater for Q3. Efter første halvår var der 907.000 kr. i kassen, og forventningen til andet halvår var et ebitda på minus 3-7 mio. kr. I september blev der nytegnet aktier for 13 mio. kr. Det skulle gerne dække cashbehovet godt ind i 2024.

LED IBond, som EIFO har lånt 8 mio. kr. til i november, kom ud af tredje kvartal med en omsætning på 353.000 kr., et ebitda-underskud på 1,7 mio. kr. og en cash positi­on på 2,9 mio. kr. Ledelsen forventer et salg på ca. 1 mio. kr. i årets sidste kvartal. Der oplyses ikke forventninger til helårets resultat, men der oplyses om en forventning om positiv cash på driften i løbet af 2025. I starten af decem­ber blev oplyst om en kapitalrejsning på 4,5 mio. kr. Med det nuværende cashburn skulle der derefter være likvidi­tet nok til et stykke ind i første halvår 2024.

Morten W. Langer

Vækstfondens & EIFO’s nyere engagementer i First North selskaber

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank