Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tema: Kapitalfondenes Top 100-porteføljeselskaber: Her er kapitalfondenes fem vindere og tabere

Carsten Steno

onsdag 31. januar 2024 kl. 8:25

Peer Group Rating 2024 – Kun fire danske sektorvindere ud af 20

Præstationerne er i høj grad præget af, hvor virksomhederne var i corona-året 2000, da vi ser på performance over de seneste tre år. Fagredaktør Carsten Steno gennemgår her udviklingen i de fem porteføljevirksomheder, der har klarest sig bedst, og de fem porteføljeselskaber, der har klaret sig dårligst. Vi starter med de fem bedst performende porteføljeselskaber.

Audo: Ejet af Polaris. Ebitda steget fra minus 1 mio. kr. i 2020 til 49 mio. kr. i 2022: Da kapitalfonden Polaris i 2018 købte aktiemajoriteten i møbel- og designvirksomheden Menu, havde ingen forestillet sig, at vi to år senere løb ind i en corona-epidemi med alle de konsekvenser, den havde. Men for Menu, der i dag hedder Audo efter en fusion med et andet designbrand i Menu-regi, By Lassen, var den usikre periode ikke så ringe endda.

Nok var der problemer i forsyningskæden. Men samtidig brugte forbrugerne de penge, de ikke kunne rejse og spise for, på møbler, lamper og andet til hjemmet. Det har Audo og ejerfonden Polaris, der solgte aktiemajoriteten i 2022 til Design Holding, profiteret af. Audo har rettighederne til en stor produktportefølje skabt af danske designere, foruden Mogens Lassen, også Flemming Lassen og Ib Kofod-Larsen, og de sælger godt internationalt. Produkterne afsættes gennem mere end 60 forhandlere i hele verden, dog med hovedvægten på USA og Europa.

Care Link: Ejet af Dansk Generationsskifte. Ebitda steget fra 6 mio. kr. i 2020 til 131 mio. kr. i 2022. Coronaen har også en finger med i spillet i den store indtjeningsvækst i Care Link, der har hovedkontor i Randers. Selskabet organiserede en stor del af de mange corona-tests, vi danskere fik i 2020 og 2021. Det var en særdeles lukrativ forretning for selskabet, der er stiftet i 2007 af sygeplejerske Mette Lynggren, som et vikarbureau indenfor sundhedssektoren.

I dag stilles der både sygeplejersker og læger til rådighed, og det er en ydelse, der i høj grad er behov for. Care Link har flere end 21.000 sundhedsfaglige ansatte i sit netværk.

Dansk Generationskifte, en mindre kapitalfond stiftet af den tidligere reklamemand og konservative politiker Jens Heimburger, købte aktiemajoriteten i 2019 og har siden udviklet virksomheden, bl.a. via en lang række opkøb. I 2023 er Care Link fusioneret med et andet selskab i Dansk Generationsskiftes portefølje, Marselisborg, der leverer jobrådgivning, konsulent- og it-ydelser til kommunerne. Helt så stor en indtjening som under coronaen er der ikke udsigt i de kommende år. Men yderligere vækst gennem opkøb står stadig på dagsordenen i den velindtjenende virksomhed.

Sjørring Maskinfabrik: Ejet af Dansk Ejerkapital. Ebitda er steget fra 2020 til 2022 fra minus 3 mio. kr. i 2020 til 28 mio. kr. i 2022. Sjørring Maskinfabrik, eller bare Sjørring, er en fabrik i Thy, der blev etableret i 1946 som en maskinproducent til landbruget. Fra 1974 begyndte man at satse på skovle til entreprenørmaskiner og udstyr til minedrift. Dansk Ejerkapital, der tidligere hed Industri Udvikling, købte sig ind i Sjørring som minoritetsaktionær i 2014. Siden har virksomheden gennemgået flere kriser, før det lykkedes at få produktionen fokuseret og delvis automatiseret med vægt kundespecifikke specialdesignede skovle, som nu efterspørges i betydeligt omfang.

Sjørring blev i 2022 endelig solgt til en svensk virksomhed, Terratech Group AB, og endte således som en god case for Dansk Ejerskifte.

Unisport: Ejet af Nordic Capital. EBITDA-vækst på 452 pct. fra 2020 til 2022. Fra 3 mio. kr. til 15 mio. kr.
At sælge fodboldudstyr via nettet og med en effektiv markedsføring på de sociale medier, hvor 8 mio. unge følger Unisport, har vist sig at være en lukrativ forretning.

Unisport blev stiftet i 1995 og begyndte med at sælge fodboldtrøjer fra hele verden. Siden har Unisport udvidet sit sortiment med fodboldstøvler, fodboldgear og sportsmode. Unisport er i dag en af de største europæiske forhandlere af fodboldudstyr.

Hovedkontoret ligger i Albertslund, mens lagerfaciliteterne er samlet i en stor hal i Køge Logistikcenter. Virksomheden har en flagskib-forretning på Vimmelskaftet i København og en tilsvarende butik i Paris. I 2015 blev virksomheden købt af kapitalfonden Nordic Capital, der snart har ejet Unisport i ni år, så det må være på tide at skibe den af, hvis ellers den rette pris kan opnås Effection: Ejet af Dansk

Ejerkapital. Ebitda-vækst på 405 pct. Fra minus fem mio. kr. i 2020 til 16 mio. kr. i 2022. Effection A/S er skabt ved sammenlægning af to traditionsrige selskaber; K.T. Damgaard-Jensen A/S i Aahus og BrandFactory Danmark A/S (tidligere Vangsgaard A/S), som begge leverer en bred palet af visuelle løsninger til bl.a. butikskæder, museer, forbrugerbrands og industrivirksomheder.

Sammen med fem ledende medarbejdere købte Dansk Ejerkapital i 2016 K.T. Damgaard-Jensen A/S fra hovedaktionæren som et generationsskifte ved management-buyout. Coronaen var hård ved den fusionerede virksomhed, men nu er udviklingen vendt.

Bund 5: Største tilbagegang i porteføljeselskaberne

Joe & The Juice: Ejet af den svenske kapitalfond Valedo. Ebitda er faldet fra 1 mio. kr. i 2020 til minus 28 mio. kr. i 2022. En ting er at skabe et restaurant-koncept, der har succes i Danmark. Det lykkedes for Kasper Basse med flere at gøre, da de grundlagde Joe & The Juice i 2002. Juicen, de velsmagende sandwichs og den larmende musik tiltalte et yngre publikum.

Men at gøre konceptet til en global succes er anderledes svært. Stifterne fik den svenske kapitalfond Valedo ind over med kapital i 2013, men den internationale ekspansion har været op ad bakke. Senere kom den amerikanske kapitalfond General Atlantic med på vognen som mindretalsaktionær, og i 2023 købte amerikanerne svenskerne ud.

Der er i dag mere end 360 Joe & The Juice-outlets i verden. Især vil de nye hovedaktionærer satse stærkt på USA, hvor kæden har 70 restauranter. Selskabet bag Joe & The Juice har i de sidste tre år præsteret trecifrede millionunderskud.
VetGruppen: Ejet af Axcel. Ebitda er faldet fra minus 1 mio. kr. i 2020 til minus 5 mio. kr. i 2022. Vet-Gruppen er en kæde af dyrlæge-klinikker. Den første kapitalfond, som blev taget ind som medejer, var Dansk Ejerkapital, der investerer som mindretalsaktionær. Men i 2021 blev VetGruppen videresolgt til Axcel, der ville investere i vækst og opkøbe endnu flere klinikker. Foruden i Danmark driver VetGruppen også klinikker i Norge.

Vækststrategien er dog dyr og har i første omgang medført røde tal på bundlinjen. Alene i 2022 var der et minus på 42 mio. kr. VetGruppen er en klassisk buy- and build-case, hvor en kapitalfond går ind og organiserer en kæde, køber forretninger op og konsoliderer en branche. Men det er ikke altid let at få selvstændigt tænkende dyrlæger og ejerledere til at spille sammen i kæderegi.
Oterra: Ejet af den svenske kapitalfond EQT med et fald i Ebitda på 277 pct. – fra 93 mio. kr. i 2020 til minus 166 mio. kr. i 2022. Oterra (tidligere Chr. Hansen Natural
Colors) er en global markedsleder inden for udvikling og produktion af naturlige farver til fødevarer og drikkevarer og har siden marts 2021 været ejet af kapitalfonden EQT. Der er tale om en klassisk ”carveout” – udskilning af en virksomhed fra en større koncern.

EQT er i gang med at få Oterra til at vokse ved opkøb. Foreløbig er tre virksomheder indenfor Oterras forretningsområde erhvervet. Det er sket, mens markedet var præget at højkonjunktur, så spørgsmålet er, om de er købt for dyrt. Under alle omstændigheder ligger der en stor opgave i at integrere de allerede erhvervede virksomheder, og den bliver ikke mindre, hvis flere kommer til.

Årstiderne: Ejet af den hollandske kapitalfond Triodos. Ebitda-vækst på minus 131 pct. – fra 65 mio. kr. i 2020 til minus 25 mio. kr. i 2022. Den kendte måltidskasse-leverandør har haft det svært under coronaen. Kunder, der svigtede under epidemien, er endnu ikke kommet tilbage i fuldt omfang. I 2022 havde virksomheden det værste år i selskabets 25-årige historie med et underskud på 35 mio. kr. Store prisstigninger på råvarer og energi har ikke gjort situationen bedre.

Store planer om international ekspansion og egne butikker er droppet. Nu fokuseres der på en turnaround med fokus på kerneforretningen: Måltidskasserne.
Polytech: Ejet af norske Verdana. Ebitda er faldet med 81 pct. – fra 281 mio. kr. i 2020 til 52 mio. kr. i 2022. Polytech er underleverandør til vindmølleindustrien og producerer materialer, der beskytter vindmøllevinger mod hårdt vejr. Polytech har siden 2016 været ejet af den norske kapitalfond Verdane, der nu har fået en anden norsk kapitalfond, FSN, ind som medejer.

Hele vindmølleindustrien har været i krise i de senere år, men både i Verdane og FSN tror man alligevel på fremtiden.

Carsten Steno

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Erhvervsinvest i modvind

tirsdag 30. maj 2023

Fuld fart på Erhvervsinvest

tirsdag 28. marts 2023

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank