Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Tema om Kapitalfondenes Top100 Porteføljeselskaber – Hvert 3. PE-ejede porteføljeselskab gik tilbage fra 2021 til 2023

Morten W. Langer

tirsdag 15. oktober 2024 kl. 11:50

Tema om Kapitalfondenes Top100 Porteføljeselskaber – Hvert 3. PE-ejede porteføljeselskab gik tilbage fra 2021 til 2023

Kapitalfondenes porteføljeselskaber øgede i 2023 EBITDA-driftsoverskuddet til godt 20 mia. kr. fra knap 15 mia. i 2021. Overordnet blev fremgangen drevet af to giganter, nemlig Stark Group og WS Audiology, som øgede driftsoverskuddet med samlet 4,5 mia. kr. En tredjedel af de 100 porteføljeselskaber i årets kortlægning leverede lavere driftsoverskud sidste år end i 2022, viser årets kortlægning af resultaterne i de kapitalfondsejede selskaber, ejet i mindst to år. Chefredaktør Morten W. Langer gennemgår her hovedresultaterne i analysen. I næste udgave af ØU Finans kårer vi årets bedste kapitalfond baseret på analysen.

Overordnet set går det rigtig godt for kapitalfondenes danske porteføljeselskaber. CVC-ejede Stark Group øgede EBITDA-driftsoverskud til 2,9 mia. kr. sidste år fra 0,7 mia. kr. i 2021.

Og EQT-ejede WS Audiology forbedrede driftsoverskuddet fra knap 3,1 mia. kr. til knap 3,6 mia. kr. Endelig var der også stor fremgang i Nordic Capital-ejede Leo Pharma til 0,6 mia. kr. sidste år fra minus to mia. kr. i 2021, efter en hårdhændet restrukturering.

Men ses bort fra disse tre største delvist kapitalfond-ejede porteføljeselskabet ser billedet mere mudret ud:

For de 97 resterende porteføljeselskaber i dette års opgørelse udviklede driftsoverskuddet sig fra 12,9 mia. kr. i 2021 til 13,3 mia. kr. sidste år – efter en mellemstation i 2022 på 12,4 mia. kr. For de øvrige 97 selskaber faldt driftsresultaterne altså fra 2021 til 2022, mens det gik flot fremad fra 2022 til 2023, altså en fremgang på syv pct.

Blandt de øvrige Top10 selskaber, målt på bruttoresultat, gik det pænt fremad for delvist MacQuarie, ATP og PFA-ejede TDC Net, der leverede et moderat stigende driftsoverskud på 4,7 mia. kr. sidste år mod 4,5 mia. for i 2021. Femtestørste porteføljeselskab i kortlægningen, Hellmann & Friedman-ejede Nets Danmark, leverede markant sivende driftsoverskud, fra 1,8 mia.kr. i 2021 til 1,3 mia. kr. sidste år.

Artiklen fortsætter efter grafikkerne

Portefølje 02

Portefølje 01

Flere hurtigløbere

Blandt de mellemstore selskaber var der flot fremgang til 3i-ejede Esvagt, der øgede driftsoverskuddet til 497 mio. kr. mod 364 mio. kr. i 2021, hvor hovedparten af fremgangen kom i 2022. Omsætningen landede på 1.438 mio. DKK med et EBITDA-driftsoverskud på 497 mio. kr. Omsætningen steg med 5,4 pct. fra 2022, hvor både olie-, gasog havvindsektoren udviklede sig positivt.

Adm. direktør Peter Lytzen skriver om året udvikling: ”2023 ESVAGT underskrev to nye kontrakter på nybyggeri af SOV’er. Et af nybygningerne vil være i drift for Ørsteds britiske østkysthub på 10-årig kontrakt og vil være et søsterskib til verdens første metanol-drevet servicefartøj (SOV). Den anden af nybygningerne vil servicere Vestas på Ecowendes Havmølleparken ved den hollandske kyst på en 15-årig kontrakt.”

Der var flere hurtigløbere blandt de større kapitalfond-ejede selskaber, bl.a. selskabet Umove, der har mere end fordoblet omsætning og driftsresultat – fra 61 mio. kr. i 2022 til 172 mio. kr. sidste år. Ejer er kapitalfonden Cube Infrastructure. En del af fremgangen skyldes en fusion: ” Med virkning pr. 1. januar 2023 er selskabet indgået i fusion med det koncernforbundne selskab Umove Øst A/S, med selskabet som det fortsættende selskab. Sammenligningstal er ikke tilpasset.” I holdingselskabets regnskab oplyses, at der forventes fortsat fremgang i drift af elektriske busser til det offentlige:

”Umove leverer transporttjenester til 4 ud af 5 regionale offentlige transportmyndigheder (PTA), og 2023 var præget af fortsat vækst. I løbet af 2023 øgede Umove driften i Københavnsområdet i Kastrup med 46 elbusser og udvidede driften i Glostrup med 12 elbusser og Kvistgård med 15 elbusser. I Sønderjylland startede Umove en ny kontrakt på 13 elbusser i sommeren 2023.”

Videre oplyses det, at i løbet af 2023 er Umove også blevet tildelt nye kontrakter med elbusser i Movia udbud (med) i alt mere end 200 nye elkøretøjer med en kontraktperiode på minimum 12 år. Kontrakterne begynder i 2024. ”Umove fastholder dermed sin position som markedsleder i Danmark med drift af busser, hvor andelen af elbusser fortsat stiger,” skriver CEO Annelise Arboe Sommer.

Artiklen fortsætter efter grafikkerne

Portefølje 03

Portefølje 04

Præsteret flot

Selskabet Trackunit har også præsteret flot fremgang de seneste år. Selskabet ejet af kapitalfonden HG Capital har næsten firedoblet driftsoverskuddet de seneste to år – fra 53 mio. kr. i 2021 til 211 mio. kr. sidste år. Trackunit, der opererer inden for byggebranchen, har de seneste fem år været en fantastisk væksthistorie, bl.a. baseret på opkøb:

Omsætningen er siden 2020 øget fra 383 mio. kr. til 732 mio. kr. Omsætningen, der er baseret på abonnementsindtægter, drives af, hvad CEO Søren Brogaard beskriver som (frit oversat):

”Trackunit opsamler maskin- og udstyrsdata i realtid for proaktivt at levere handlingsrettet indsigt på tværs af økosystemet. Det giver kunderne mulighed for datadrevet intelligens på tværs af alle deres synlige aktiver til forbedring af kritiske drivkræfter såsom flåde- og maskiners tilstand og udnyttelse, operatørsikkerhed og brændstofstyring.”

Axcel-ejede Emagine Consulting har også præsteret flot de seneste år, med et fordoblet EBITDA-overskud – til 269 mio. kr. sidste år fra 134 mio. kr. i 2021. Vækst er i høj grad sket gennem opkøb af virksomheder inden for IT-konsulentvirksomhed, skriver CEO Anders Gratte:

”I 2023 forbedrede Emagine sin markedstilstedeværelse gennem den strategiske erhvervelse af Skillspark, og navnlig i Sverige, gennem opkøbet af selskabet Quality Sourcing. Disse opkøb understreger vores engagement til at ekspandere til nye virksomheder og markeder, som vil fortsætte i 2024. Vores tilgang til at diversificere på tværs af flere markeder har konsekvent drevet hurtigere vækst end vores konkurrenter, optimering af ressourceallokering og reduktion af afhængighed på et hvilket som helst indre marked, indtægtsstrømme eller eksponering i branchen.”

Et andet Axcel-ejet selskab er også med fremme blandt hurtigløberne, nemlig itm8 A/S, der med stort set uændret omsætning og bruttoresultat har fordoblet driftsoverskuddet – fra 76 mio. kr. i 2021 til 159 mio. kr. sidste år. It-konsulentvirksomhedens CEO Jesper Larsen skriver om året, at ”resultatet for 2023 var væsentligt over forventningen på et niveau svarende til 2022 afspejlende den fortsatte makroøkonomiske usikkerhed og fortsatte integration og konsolidering af itm8 A/S og Itadel. Udbygningen af de centrale gruppefunktioner har muliggjort en optimering og tilpasning i de tværgående funktionsområder. Derudover har en sund udvikling i vores kontraktforretning, rekrutteringsindsatser og omstruktureringer været drivende for resultatforbedringen.”

Om 2024 oplyses, at ”på baggrund af en stigende efterspørgsel samt fortsat fokus på selskabets omkostninger og fortsat effektivisering af forretningsprocesser, forventes et stigende indtjeningsniveau i den kommende regnskabsperiode. itm8 A/S er en del af den samlede itm8-koncern, der fokuserer på cloud & infrastructure samt digital transformation. For regnskabsperioden 1. januar 2024 til 31. december 2024 forventer itm8 A/S et resultat før af- og nedskrivninger (EBITDA) i niveauet TDKK 180.000-200.000.”

Artiklen fortsætter efter grafikkerne

Portefølje 05

Portefølje 06

Ukraine-krig driver vækst

Det BwB-ejede SH Group har de seneste tre år øget EBITDA-driftsoverskuddet til 68 mio. kr. fra 17 mio. kr. i 2021. Koncernens aktiviteter omfatter udvikling og produktion, installation og servicering af avancerede hydrauliske, elektriske og mekaniske løfte- og håndteringssystemer primært inden for marine-, forsvars-, energi- og industriindustrien.

CEO Kaare Vang Jensen skriver om årets udvikling, at ”den stærke vækst er opnået inden for koncernens kerneområder, herunder forsvaret. Den positive udvikling for året blev forudset i årsrapporten for 2022. Som følge af den forventede stigning i omsætningen i kerneområderne forventedes resultatet af driftsaktiviteterne ligeledes at stige betydeligt.”

Meget tyder på, at selskabets salg er blevet løftet frem af Ukraine-baseret vækst i hele forsvarsindustrien. Om afdelingen for forsvarsudstyr angives det som en global leverandør af specialfremstillet udstyr, retrofit-løsninger og full-service til alle typer flådefartøjer. Med den fortsatte krig i Ukraine har SH sikkert gode vækstudsigter.

General Atlantic-ejede Joe & The Juice har nu for alvor gennemført et succesfuldt turnaround efter svære år under corona: Efter et bragende underskud på 417 mio. kr. i 2020, og også store underskud i 2021 og 2022, blev 2023 for alvor et positivt økonomisk comeback. På tre år er omsætningen fordoblet til 465 mio. kr. med et driftsoverskud på 87 mio. kr. Antallet af ansatte er i perioden næsten fordoblet til 516 fra 271 i 2020.

Ledelsen for det danske selskab skriver: ”Omsætningsvæksten var hovedsageligt drevet af stigningen i salget i enkeltbutikker og prisstigninger for at absorbere virkningerne af et højt inflationspres på inputpriserne i hele 2023. Omsætningsvæksten blev også understøttet af 3 nye butiksåbninger, på trods af 1 butikslukning, i Danmark og åbningen af 23 nye franchisebutikker i Mellemøsten. Ledelsen er tilfreds med selskabets operationelle resultater, der overgår tidligere kommunikerede forventninger, og mener, at 2023-resultaterne understreger robustheden og vækstkapaciteten af JOE & THE JUICE-brandet og forretningsmodellen.”

Internationalt er Joe & The Juice fortsat inde i en hæsblæsende ekspansion, som selvfølgelig udløser kæmpe underskud. Omsætningen er på to år mere end fordoblet til 2,4 mia. kr. EBITDA nåede sidste år en halv milliard, men bundlinjen blev bragende negativ på grund af afskrivninger og store finansielle omkostninger og leasingudgifter.

En kapitalforhøjelse i slutningen af 2023 på en mia. kr. vil reducere renteudgifterne i år. Ledelsen skriver (frit oversat): ”Resultatet af tidligere års investeringer begyndte at materialisere sig i 2023, og der blev fortsat fokuseret på at understøtte langsigtet strukturel stabilitet. Investeringer i fortsat kapacitetsløft på tværs af nøglefunktioner, øget forudsigelighed, risikoreduktion og organisatorisk bæredygtighed vil fortsætte i de kommende år i forbindelse med koncernens planlagte vækstforløb.”

Nedturene

Nogle af årets store nedture var Erhvervsinvest-ejede Gasa Group Denmark, som på to år har fået beskåret driftsoverskuddet med to tredjedele – fra 49 mio. kr. i 2021 til 16 mio. kr. sidste år. I samme periode er omsætningen dykket fra 1,3 mia. kr. til 1,1 mia. kr. Men omkostningerne er ikke tilpasset lige så hurtigt.

CEO Daniel Vesterlund skriver i regnskabet, at ”resultatet anses ikke som tilfredsstillende. Forventninger til året i seneste årsrapport var, at selskabet skulle levere et resultat på niveau med 2022. Salget og resultatet er realiseret lavere end forventet som følge af stigende inflation og generel tilbageholdenhed i markedet.” Ledelsen ser højere omsætning og overskud i år en sidste år.

Det Solix-ejede SKIOLD har på to år mistet to tredjedele af driftsoverskuddet, som er beskåret fra 133 mio. kr. i 2021 til 45 mio. kr. sidste år, efter et dyk til 18 mio. kr. i 2022. Omsætningen er dog markant nedadgående fra 1,2 mia. kr. i 2021 til 830 mio. kr. sidste år. Også antal ansatte er faldet dramatisk, fra 816 i 201 til 580 ved udgangen af 2023.

Selskabets primære aktiviteter er udvikling, produktion og salg af løsninger til den globale agroindustri og servicering af den installerede base, hvor man konkurrerer i segmenterne svineudstyr, foder- og fræseteknologier og fjerkræudstyr.

CEO Morten Rosager Andersen skriver (frit oversat), at “I 2023 faldt SKIOLDs omsætning med 21 pct. drevet af den lavere aktivitet i den europæiske svineindustri. Svingende priser på svinekød og høje renter påvirkede investeringer i nye gårde og eftermonteringer negativt. I de seneste år har SKIOLD arbejdet ihærdigt på at skabe en mere skalerbar og effektiv forretning, en transformation, der skred godt frem i 2023.”

Videre hedder det, at ”koncernen har investeret i konsolidering, standardisering og modularisering af sit produktprogram og i yderligere strømlining af vores produktions- og lageraktiviteter og fodaftryk. Som en del af transformationen er det spanske datterselskab Bemvig og den danske fabrik i Bur blevet solgt. En samlet engangseffekt på 15 mio. kr. er indregnet i tallene for 2023.”

Om 2024 oplyses, at ”udsigterne for 2024 er formørkede af den geopolitiske og økonomiske usikkerhed, ikke mindst den igangværende konflikt i Ukraine, forhøjede renter og inflation samt prisvolatiliteten på knappe råvarer. På trods af disse udfordringer forventer vi, at vores omsætning i 2024 vil holde sig stabil på 2023-niveauet. Vi forventer at se en forbedring af vores nettoresultat takket være de omkostningsbesparende initiativer, vi har implementeret.”

Artiklen fortsætter efter grafikken

Portefølje 07

Negativ omtale

Det Waterland-ejede Helgstrand Dressage halverede sidste år bruttoresultatet, og driftsresultatet blev reduceret fra 151 mio. kr. til 18 mio. kr. Virksomhedens hovedaktiviteter er køb og salg af heste, stutteri, salg af hingstesæd, forelæsninger og andre ridesportsrelaterede aktiviteter. Det oplyses, at forretningsmodellen er baseret på at træne heste for at sælge dem globalt som dressurheste.

Seneste regnskab afsluttes 30. juni 2023, og det er allerede flere måneder før DR’s kritiske dokumentar om selskabet, som blev fulgt op af en kritisk artikelserie. Driften er muligvis allerede blevet påvirket negativt forud for dokumentaren, da DR’s research kan have fået forretningspartnere til at trække sig forud for programmet.

CEO Lars Andreas Helgstrand skriver i regnskabet (frit oversat), at ”indtjeningsforventningerne for regnskabsåret 01.07.22 – 30.06.23 var et resultat af primær drift på DKK 150 – 175 mio. I dette regnskabsår har vi oplevet udfordrende markedsforhold inden for rideindustrien, hvilket har resulteret i et lavere resultat end forventet for året.”

Videre oplyses det, at ”markedet har i løbet af året stået over for økonomisk og geopolitisk usikkerhed, mens makropolitiske udfordringer som høj inflation og renter har påvirket salgsaktiviteten markant (…) Den positive effekt af investeringerne forventes at slå igennem i det kommende regnskabsår. Selskabet forventer et driftsresultat på DKK 75 – 125 mio., da vi fortsat ser en efterspørgsel efter dressurheste af høj kvalitet.”

DR’s artikelserie er fortsat hen over foråret 2024, og det kan have påvirket omsætningen negativt for det ellers internationalt anerkendte stutteri, der tidligere år har leveret driftsoverskud på over 100 mio. kr. årligt.

Morten W. Langer

Læs også de øvrige artikler i dette tema:

PE-fonde skaber stor jobvækst i softwareindustri

Byggemarkeder med fælles historik udvikler sig vidt forskelligt

Portefølje 08

Sådan kårer vi Danmarks Bedste kapitalfond

Formålet med ratingen er at sammenligne performance i danske kapitalfondsejede porteføljeselskaber over en ejerperiode på to regnskabsår, altså fra 2021 til 2023. Opgørelsen anvendes til at kåre de bedste og ringeste kapitalfonde, ud fra performance i deres danske porteføljeselskaber.

Kåringen af kapitalfondene, som både omfatter danske og udenlandske kapitalfonde med danske porteføljeselskaber, tager afsæt i fire målepunkter: 1) Udvikling i bruttoresultat, 2) udvikling i driftsresultat (EBITDA), uanset om der er sket tilkøb eller andre transaktioner, 3) ændring i antal ansatte og 4) ændring i afkast på den investerede kapital (ROIC), beregnet som resultat før skat i forhold til samlede aktiver.

Ratingen tager afsæt i de 100 største porteføljeselskaber med danske CVR-numre, hvor vi opgør de fire parametre. For hvert målepunkt gives fra 1 point (bedste placering) til 100 point (ringeste placering). Vi sammenlægger antal point for alle porteføljeselskaber under de enkelte kapitalfondes ejerskab og dividerer med antal selskaber.

I kåringen af Danmarks Bedste Kapitalfonde indgår de kapitalfonde, som har mindst tre porteføljeselskaber med i opgørelsen. Selve kåringen af kapitalfondene bringes i næste udgave af ØU Finans.

 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Erhvervsinvest i modvind

tirsdag 30. maj 2023

Fuld fart på Erhvervsinvest

tirsdag 28. marts 2023

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank