Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Venturekapital: Dansk biotech trodser krisen

Peder Bjerge

onsdag 17. januar 2024 kl. 17:25

Venturekapital: Dansk biotech trodser krisen

Med en nylig kapitaltilførsel på mere end en halv mia. kr. sikrer NMD Pharma sig kapital til at videreudvikle medikamenter mod sjældne muskelsygdomme. Dan­ske biotech-, life science- og healthtech-startups er blandt dem, der har fået de største kapitaltilførsler i 2023, skriver fagredaktør Peder Bjerge i denne gen­nemgang af aktiviteten på venturemarkedet.

Fra januar og frem til decem­ber 2023 tegner biotech-, he­althtech- og life science-startups sig for langt hovedpar­ten af de største kapitaltilførsler med hele ti tilførsler over 100 mio. kr. Kategorien fintech ligger som den næststør­ste med to investeringsrunder i den størrelsesorden. Re­korden blev sat i februar med 940 mio. kr. til biotech-sel­skabet Hemab, viser en aktuel opgørelse fra EIFO, det tidligere Vækstfonden.

Med en nylig kapitaltilførsel på 75 mio. euro, godt 560 mio. kr., er NMD Pharma en del af det gode selskab. Alli­gevel kan CEO Thomas Holm Pedersen godt mærke effek­terne af finansieringskrisen: ”Da vi rejste kapital i 2018 på 38 mio. euro, var der en helt anden appetit blandt inve­storerne. Nu har vi fået 75 mio. euro på et tidspunkt, hvor venturefonde reserverer mere kapital til at merinvestere i deres egne porteføljeselskaber for at sikre dem,” siger han.

Det er også tilfældet med den gruppe af investorer, der har geninvesteret i NMD Pharma, der udvikler medi­kamenter beregnet på sjældne muskelsygdomme. Indtil videre har disse investorer tilsammen investeret 148 mio. euro, eller godt 1,1 mia. kr., i NMD Pharma siden 2015.

”Der har dog været mange andre ventureinvestorer, som er interesserede i os, fordi vi kan se, at de medika­menter, vi arbejder med, virker på mennesker. Vi har haft en række due diligence-processer kørende med potentielle investorer. Vores oplevelse har været, at due diligencepro­cesserne er blevet mere langstrakte og mere detaljerede end tidligere. Desuden kan man måske sige, at det ligger i tiden, at nye investorer værdisætter lavt, endda selvom man har positive resultater fra kliniske forsøg. Det virker klart forskelligt fra 2018,” siger Thomas Holm Pedersen.

Ifølge Christian Elling, der har ansvaret for Lundbeck­fondens investeringer i startups som NMD Pharma, har fonden sammen med de fire andre investorer, Eito Capi­tal, Inkef Capital, Novo Holdings og Roche Venture Fund, så stor tiltro til NMD Pharmas potentiale, at der ikke har været noget ønske om at lade andre investorer komme ind i ejerkredsen.

”Det illustrerer meget godt tiltroen til selskabet, og der er ikke den store lyst til at dele potentialet med nye inve­storer på nuværende tidspunkt,” siger han.

Christian Elling vil ikke kommentere, hvor meget sel­skabet måtte afgive for at få den sidste mængde kapital tilført.

”Men jeg synes bestemt, at det er en meningsfyldt in­vestering henset til, hvordan markedet er lige nu,” siger han.

Ifølge Elling er der også vilje til at følge op med ny ka­pital, efterhånden som NMD Pharma nærmer sig de sid­ste fase tre-forsøg, der giver mulighed for at markedsføre medicin til patienter.

Peder Bjerge

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank