Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Finans

Voksende antal formuende familier polstrer kapitalfonde

Carsten Steno

onsdag 03. maj 2023 kl. 17:40

Voksende antal formuende familier polstrer kapitalfonde

Kapital- og venturefonde satser i stigende grad på familier og familiekontorer for at få rejst kapital til nye fonde, efter at pensionskasserne er blevet mere tilbageholdende. I nogle familier udgør investeringer i alternativer op til 40 pct. af formuen, skriver fagredaktør Carsten Steno i denne indledning til en artikelserie om familiekontorerne.

Mens pensionskasserne trækker sig, koncentrerer mindre og mellemstore danske kapitalfonde sig i stigende grad om familiekontorer, familiefonde og ejerledere som deres vigtigste investorer.

Senest har Maj Invest Private Equity, der for tiden går forgæves til pensionskasserne, meldt ud, at fonden nu fokuserer på familiekontorer og familievirksomheder som potentielle investorer i en ny fond. Det skyldes bl.a., at disse investorer har en kortere beslutningsproces og desuden er rundet af de familier og ejerledede virksomheder, som Maj Invest og andre danske kapitalfonde selv investerer i. 

Har selv drevet virksomhed

En anden kapitalfond, Capidea, har netop lukket sin nye ny fond IV. I den forrige, fond, var der investeringer fra bl.a. Helleberg Invest (Palsgaard Gods), Hansson Holding i Vejle (købmands-formue) og SiC-holding, der ejes af Jan Struve. Også i fond IV er der familiekontorer blandt investorerne.

”Vi har altid haft familiekontorer blandt vores investorer. Det er investorer, der ofte selv har drevet virksomhed og typisk har et godt netværk i deres brancher og i lokalsamfundet. De har ofte også en del erfaring med køb og salg af virksomheder. Men det er vigtigt for mig at sige, at for os er alle investorer lige gode, og at der er fordele ved alle typer af investorer,” siger Erik Balleby Jensen, partner og CEO i Capidea.

 Capidea går ikke efter nogen bestemt fordeling mellem de investortyper. 

 ”Det svinger lidt, alt efter tiderne. For tiden er der institutionelle investorer, der er mere tilbageholdende. Så er der andre typer af investorer, der træder til. Men vi er stolte af, at vi i disse tider har kunnet rejse en fond på 1250 mio. kr. med god opbakning fra såvel eksisterende som nye investorer”, siger Erik Balleby Jensen.

Den forøgede interesse for familiekontorer og fonde som investorkilde baserer sig bl.a. på de stigende familieformuer. Tidligere skøn har vist, at der nu er lidt over 50 familier/familiekontorer, der disponerer over en investerbar formue på 1 mia. kr. eller mere. 

Mange lukrative virksomhedssalg de senere år har øget familiernes formue. Senest har en ny undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd dokumenteret, at der blandt de én procent rigeste i Danmark er en gennemsnitlig ejerandel af unoterede aktier på 31 mio. kr. 

Nina Movin, adm. direktør i Otto Mønstedfonden, er en af de mulige investorer, som kapitalfondene opsøger.

”Det er ikke sådan, at vi bliver lagt ned, men vi mærker en øget opmærksomhed fra kapitalfonde,” siger hun. 

Hun ser også kapitalfonde som en god investeringsmulighed, men peger samtidig på, at der i øjeblikket overalt i det finansielle miljø er en vis tilbageholdenhed med at forpligte sig til store beløb langt ud i fremtiden. 

Mange familiekontorer investerer også direkte i virksomheder. ”Fordelen ved at investere i kapitalfonde er, at man ikke skal bruge tid på bestyrelses- og ledelsesopgaver i de enkelte porteføljevirksomheder. Og man skal ikke undervurdere, hvor meget tid det tager,” tilføjer Nina Movin.

Værdierne skal respekteres

Blandt de aktører, som kapitalfonde opsøger, er også det voksende miljø af rådgivere, der arbejder for formuende familier. 

En af dem er CEO Johan Bangsborg fra Imperium Family Office med 12 ansatte, der er uvildig rådgiver for familier med store formuer. Han bekræfter, at formuende familier og familiekontorer i i øget omfang engagerer sig i kapital- og venturefonde.

”Tidligere var PE-fonde og venturefonde et relativt lukket marked, men det er vokset meget i de senere år – både herhjemme og globalt. Derfor indgår investeringer i PE-fonde og venturefonde ofte som en naturlig del af den formuestrategi, som familiekontorer og formuende familier har. De alternative investeringer kan være få procent af en portefølje, men det kan også være helt op til 30-40 pct.,” siger Johan Bangsborg.

Han peger på, at det for familiekontorerne er vigtigt, at de fonde, der investeres i, afspejler de værdier, som familierne har, hvor afkast ikke kan stå alene. 

Carsten Steno

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Erhvervsinvest i modvind

tirsdag 30. maj 2023

Fuld fart på Erhvervsinvest

tirsdag 28. marts 2023

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Finans

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag den seneste udgivelse af Finans – det førende magasin om den danske finanssektor.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank