Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Børsnoterede SMV’er styrker sig med opkøb før svære tider

Morten Sørensen

fredag 29. september 2023 kl. 11:25

Børsnoterede SMV’er styrker sig med opkøb før svære tider

Børsnoterede small- og midcap selskaber er begyndt at opkøbe andre virksomheder i større stil. De søger at styrke forretningsmodellen med fokus på øget stordrift og en bredere produktpalet i en tid, hvor der sandsynligvis ligger en markedsafmatning forude. Indtil videre har aktieanalytikere ikke været overbeviste om, at der er en god idé. De beregner sig ikke overraskende en øget risikopræmie på integrationsrisikoen, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen.

Med udsigten til vanskelige markedsvilkår forude og sandsynligvis en recession i Europa, har adskillige af fondsbørsens større eller mindre mellemstore virksomheder de seneste år søgt at transformere forretningen ved hjælp af større opkøb. De vil ikke blot købe omsætning. Med deres opkøb vil de også erhverve nye forretningskanaler og metoder.

Så sent som denne sommer er der kommet et vigtigt nyt eksempel til: Med overtagelsen af svenske Kicks for 1,3 mia. kr. i juni 2023 har Matas med CEO Gregers Wedell-Wedellsborg øget sin omsætning med 3,1 mia. kr. i forhold til sidste års 4,5 mia. kr. Opkøbet omfatter den største beauty kæde i norden med 226 butikker i Sverige, Norge og Finland.

Med overtagelsen af Aubo Produktion i sommeren 2023 har køkkenproducenten TCM med CEO Torben Paulin for op til 225 mio. kr. erhvervet en omsætning 292 mio. kr., der kan lægges til den omsætning på 950-1050 mio. kr., som TCM i forvejen præsterer. TCM havde i forvejen i 2021 købt 45 pct. af den noget mindre e-commerce-virksomhed Celebert.

Med overtagelsen af Intrasoft for 1,8 mia. kr. i november 2021 fik Netcompany tilført 2800 ansatte og en omsætning på 1470 mio. kr., der kunne lægges til de 3200 ansatte og den omsætning på 2,8 mia. kr., som virksomheden havde i forvejen.

Flügger, der producerer og sælger maling, købte Eskaro i oktober 2020. Dermed føjedes en omsætning på 420 mio. kr. til de 1895 mio. kr. og 1100 ansatte til de cirka 1600 ansatte, som virksomheden havde i forvejen. Flügger havde kort tid i forvejen overtaget en anden betydelig virksomhed, polske Unicell med 200 ansatte. Og CEO Sune Schnack fik med Eskaro umiddelbart placeret sig endnu stærkere på det østeuropæiske marked.

Schouw er et holdingselskab, en slags paraply over en række mindre virksomheder, hvor der ifølge Schouw med CEO Jens Bjerg Sørensen skal skabes vækst gennem transformation og opkøb. I 2022 lod Schouw sit datterselskab, elektronikvirksomheden GPV, overtage det schweiziske Enics. Dermed blev GPV’s omsætning omtrent fordoblet til over 7 mia. kr. og mere end 7500 ansatte.

Et andet Schouw-selskab, HydraSpecma, har i 2023 gennemført købet af den vindtekniske division i svenske Ymer. Den tilkøbte omsætning på cirka 600 mio. kr. kunne føjes til HydraSpecmas 2,3 mia. kr. og øgede antallet af ansatte i vinddivisionen med cirka 15 pct.

For Matas’ og Flüggers vedkommende er der tale om geografisk ekspansion. Med opkøbene forskyder de to virksomheder markant deres omsætningsmæssige tyngdepunkt mod henholdsvis Norden og Østeuropa. TCM og HusCompagniet styrker positionen i Danmark, mens Netcompany og Schouw-selskaberne får større styrke i deres nære internationale nicher.

Mange af disse mindre virksomheder er aktive i modne og temmelig konkurrenceprægede brancher, og de har inden de store opkøb haft en moderat fremgang til stagnerende omsætningsudvikling. Opkøb kan måske derfor friste som en slags befrielsesslag. Der er dog sjældent tale om afgørende globale satsninger. Mange af disse opkøb sker på det danske hjemmemarked eller i Norden eller eventuelt i Europa. De står dermed ikke umiddelbart i modsætning til den anden tendens – som også beskrives i dette nummer af ØU Ledelse – til at andre virksomheder netop trækker sig tilbage til færre markeder.

For de traditionelt forsigtige små og mellemstore virksomheder bliver der i disse år vist nye veje. Men investorerne reagerer forskelligt og ledelser i andre mindre og mellemstore virksomheder bliver ikke ligefrem entydigt opfordret af markedet til store transformerende opkøb.

Matas’ opkøb af Kicks den 29. juni udløste ganske vist en flot kursstigning fra 83 til 100, og Matas-aktien har siden omtrent holdt dette niveau. Men TCM-aktien er siden opkøbet af Aubo produktion i juni er faldet fra niveauet 67 til 57, hvilket også kan skyldes de underliggende konjunkturer. Siden Netcompany i oktober 2021 varslede købet af Intrasoft, er Netcompany-aktien faldet fra en kurs på over 700 til nu omkring 270.

Morten A. Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.
Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Erhvervsinvest i modvind

tirsdag 30. maj 2023

Fuld fart på Erhvervsinvest

tirsdag 28. marts 2023

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank