Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Farvel til Jobindex på First North

Bruno Japp

fredag 11. august 2023 kl. 11:55

Farvel til Jobindex på First North

First North har blandt mange private investorer gennem flere år været betragtet som børsens svar på Det Vilde Vesten. Det er ikke et godt ry, hvis man vil tiltrække seriøse investorer, og nu er det blevet endnu vanskeligere, efter en af First Norths bedste aktier er forsvundet. Jobindex blev afnoteret på sidste børsdag i første halvdel af 2023.

På den sidste børsdag i første halvdel af 2023 blev First North et selskab fattigere. Jobindex meddelte den 2. juni aktionærerne, at man ønskede at afnotere selskabet. Aktionærerne fik valget mellem enten at acceptere et tilbud på kurs 1900 pr. aktie eller at fortsætte som aktionær i et unoteret selskab efter den sidste forventede handelsdag den 30. juni.

Eftersom Jobindex’ hovedaktionær Kaare Danielsen gennem Danielsen 2 ApS ejede over 90 pct. af aktierne og stemmerettighederne i selskabet, kunne han have gennemtvunget en tvangsindløsning af de øvrige aktionærer, men valgte altså i stedet at holde muligheden for et fortsat ejerskab åben. Sandsynligvis af hensyn til medarbejderaktierne hos selskabets ansatte.

Syv dage senere godkendte Nasdaq Copenhagen Jobindex’ anmodning om sletning af selskabets aktier fra handel på First North, og mindre end en måned efter den første børsmeddelelse, den 30. juni, kom beskeden om, at Jobindex’ tid som børsnoteret selskab var forbi.

Begrundelsen for afnoteringen var tredelt:
1. Selskabet blev børsnoteret i 2007, men oplyser, at man i mange år ikke aktivt har benyttet kapitalmarkedet på First North.
2. Hovedaktionæren ejer over 90 pct. af aktierne, og antallet af aktier i fri handel på First North er yderst begrænset.
3. Stigende økonomiske og administrative omkostninger forbundet med noteringen.
Eftersom den grundlæggende funktion for en børs er at gøre kapitalstrømmen mellem selskab og investorer, samt internt mellem investorerne, lettere, giver det god mening for et økonomisk velpolstret selskab som Jobindex med en særdeles beskeden andel af aktierne i fri handel at lade sig afnotere.

Ulemperne ved unoterede aktier
Men hvad sker der med en aktionærs aktie, hvis han ikke tager imod en storaktionærs tilbud?

Eftersom der i Jobindex’ tilfælde ikke blev gennemført en tvangsindløsning, kan man principielt fortsætte som aktionær ligesom før afnoteringen. Men hvis man på et tidspunkt ønsker at skille sig af med aktierne, opstår problemerne, da Jobindex nu ikke længere er del af en officiel markedsplads. Det betyder, at der ikke længere findes nogen prissætning af selskabets aktier, og der findes heller ikke automatisk nogen køber til aktierne.

Jobindex fortæller dog i en af selskabets børsmeddelelser i forbindelse med afnoteringen, at man vil ”samarbejde med Tilbudsgiver om at etablere en ordning, hvorved minoritetsaktionærer en gang årligt vil kunne sælge deres aktier til Tilbudsgiver og/eller Jobindex, hvis de ønsker dette.” Der holdes altså et musehul åbent, men det er så lille, at det i praksis må betragtes som en ordning, man formentlig etablerer som en service overfor indehavere af medarbejderaktier.

Det oplyses i samme forbindelse, at selskabet ikke længere vil være omfattet af de oplysningsforpligtelser og andre regler, der gælder for børsnoterede værdipapirer. Med andre ord vælger man som aktionær i et unoteret selskab en tilværelse i en gråzone, hvor man ikke har hverken indflydelse på eller kendskab til noget som helst. Det er ikke en attraktiv situation.

For Jobindex giver afnoteringen derimod god mening, og det bør gøre Nasdaq Copenhagen en smule bekymret.

En række sager med problematiske selskaber på First North-børsen har gennem årene medvirket til, at First North har været vanskelig at markedsføre som en seriøs børs. Den opgave bliver ikke lettere af, at et af de mest bundsolide og troværdige selskaber på First North nu har valgt at forlade markedsplatformen. Bl.a. med henvisning til stigende administrative omkostninger ved en børsnotering.

Bruno Japp

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.
Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Erhvervsinvest i modvind

tirsdag 30. maj 2023

Fuld fart på Erhvervsinvest

tirsdag 28. marts 2023

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Konsulent til intern økonomistyring og tværgående koncernopgaver i Fødevareministeriets departement
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank