Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Formue

Pensionskasser misser stordriftsfordele i kapitalfonde

Carsten Steno

onsdag 05. juli 2023 kl. 11:25

Tema om kapitalforvaltere – Kapitalforvaltere tjener mere end Top-topchefer

De mindre pensionskasser kunne opnå bedre vilkår ved at investere i kapitalfonde i fællesskab. Der er nemlig klare stordriftsfordele, både når det gælder omkostninger og mulighed for at komme med i de interessante fonde. Men pensionskasserne tøver af strategiske årsager med at binde sig til et samarbejde.

Pensionsopsparerne kunne få et væsentligt højere afkast, hvis deres pensionskasser gik sammen om at udnytte de stordriftsfordele, der er ved at investere i fællesskab i kapitalfonde. Kapitalfonde er nemlig dyre at investere i, og jo flere midler, man råder over, jo mere kan man presse kapitalfondene på deres dyre honorarer, vurderer Anette Eberhard, CEO og managing partner i Institutional Investment Partners Denmark, IIP.

IIP forvalter 90 mia. kr. fra PKA til investering i kapital- og venturefonde. Efter Anette Eberhards tiltræden som CEO for fem år siden fik IIP FAIF-tilladelse i efteråret 2019 med henblik på at kunne forvalte andre pensionskassers investeringer.

Vidt forskellige afkast
Men med undtagelse af en mindre grønlandsk pensionskasse er det ikke lykkedes at få flere danske aktører ind i samarbejdet, selvom IIP har præsteret afkast på investeringer i kapitalfonde, der overgår, hvad de fleste danske pensionskasser præsterer på feltet. I de seneste fonde har IIP præsteret stabile afkast på omkring eller over 20 pct.

I dag investerer både store og små pensionskasser hver for sig i kapitalfonde med vidt forskellige afkast. Ifølge Anette Eberhard er det uhensigtsmæssigt, fordi der er afgørende stordriftsfordele ved at gå sammen om at investere i kapitalfonde. Kapitalfonde skal typisk have et årligt fee på 2 pct. af den kapital, de forvalter, plus en andel af det overskud, kapitalfonden genererer, når fondens investorer har fået de første 8 pct. (hurdlerate). Men det er til forhandling, hvis man har markedsmagt. For det første kræver det en vis størrelse og erfaring, hvis man skal co-investere med kapitalfonde, og dermed slippe for fee og carry. IIP stræber løbende efter at have mindst 20 pct. af midlerne under forvaltning anbragt i co-investeringer.

For det andet er der en lang række andre fordele ved at investere i kapitalfonde i fællesskab. Det handler bl.a. om fælles CRM-systemer med overblik over managers og porteføljeforvaltere.

IIP foretrækker at investere i mindre, fokuserede managers, der investerer i virksomheder som den første institutionelle ejer. Jo større og jo mere stabil investor man er, jo lettere er det at få adgang til at investere hos de bedste managers – ikke mindst i USA.

IIP har i 2019 sonderet forskellige samarbejdsmodeller med danske pensionskasser om investeringer i kapitalfonde.

”Vi overvejer for tiden, hvordan vi kan få samarbejdspartnere på tværs af branchen. Derfor kigger vi bl.a. ind i nye investeringsmodeller, der kan gøre et samarbejde mere attraktivt for flere. Det er min klare opfattelse, at vi i et investeringsfællesskab kan skabe gode resultater til gavn for den enkelte pensionstager”, siger Anette Eberhard.

Hendes ønsker om at skabe større samarbejde i den danske pensionssektor om investeringer i kapitalfonde modtages blandet i branchen:

Investeringsdirektør i Lærernes Pension, Morten Malle, foretrækker at samarbejde lejlighedsvis. ”Vi udnytter stordriftsfordele på ad hoc-basis. Når det er relevant, går vi sammen med andre”, siger han.

Bruger co-investeringer
Investeringsdirektør Søren Nielsen fra Lægernes Pension oplyser, at kapitalfonde udgør ca. 7 pct. af pensionskassens samlede formue på godt 100 mia. kr. PE-porteføljen består primært af traditionel buy out suppleret med vækstkapital – det vil sige investeringer i virksomheder med relativt lav gearing, som er mindre risikable end virksomheder i venturesegmentet.

”Vi startede for år tilbage med at investere i fund of funds, men det var meget dyrt. Sidenhen har vi udviklet vores egen strategi på området med fokus på direkte fondsinvesteringer suppleret med co-investeringer, og vi er godt tilfredse med afkastet. Vi har ikke oplevet, at vi er gået glip af muligheder for at spare omkostninger, fordi vi selv finder vores fondsinvesteringer på feltet. Vi afviser ikke at samarbejde med andre, men hidtil har det ikke været aktuelt i større omfang inden for PE-investeringer”, forklarer Søren Nielsen.

Økonomisk Ugebrev har indsamlet afkastet på PE-investeringer i Lægernes Pension, Lærernes Pension, Akademikernes Pension og Pædagogernes Pension over de sidste fem år. Gennemsnittet er på 18,7 pct.

Carsten Steno

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.
Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Formue

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank