Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

Hvad sker der i Lasse Lindblads biotekselskab?

Morten W. Langer

onsdag 28. juni 2023 kl. 17:25

Hvad sker der i Lasse Lindblads biotekselskab?

Tidligere hovedaktionær i Capinordic Bank, Lasse Lindblad, ejer sammen med sin hustru 21 % af det nyligt børsnoterede biotekselskab Pharma Equity Group, der overtog børsskallen fra skandaleramte Blue Vision. Siden noteringen har selskabet ført en omtumlet tilværelse på børsen. Senest har Erhvervsstyrelsen sendt selskabets revisor i Revisornævnet for at have udarbejdet en mangelfuld vurderingsberetning. Det sker efter, at flere bestyrelsesmedlemmer er flygtet fra selskabet, og en storaktionær har brudt en lockup for salg af private aktier.

Der har virkelig været gang i svingdøren til bestyrelseslokalet i børsnoterede Pharma Equity Group, der er noteret på hovedmarkedet på Københavns Fondsbørs og har biotekselskabet Reponex som sit eneste væsentlige aktiv.

Reponex blev solgt ind i børsskallen Pharma Equity Group til en pris på 1,5 mia. DKK mod udstedelse af næsten 1 mia. nye aktier til en værdi på 1,57 DKK per aktie. Efter transaktion har aktien handlet mellem 0,30 og 0,50 DKK per aktie.

Sidste år i april tiltrådte tidligere direktør for Bioporto, Peter Mørch Eriksen, som bestyrelsesmedlem for selskabet, og ved udgangen af marts i år blev han bestyrelsesformand, da Reponex-transaktionen var gennemført.

Den 15. juni 2023 blev det så meddelt, at han sammen med et andet bestyrelsesmedlem, Ole Larsen (tidligere CFO i Bavarian Nordic og Bioporto), forlader bestyrelsen med øjeblikkelig virkning. Peter Mørch Eriksen er også formand for de to First North-selskaber Monsenso og Fluoguide, samt Mybluelabel Compliance Services.

Men der var allerede gang i svingdøren i bestyrelsen, fordi et andet bestyrelsesmedlem, vice president i Novo Nordisk, Mette Zacho, fratrådte den 27. april efter knap én måned i bestyrelsen.

Der kan være mange årsager til, at svingdøren ruller. Det vil vi komme tilbage til. Tidligere bestyrelsesmedlem i et Capinordic-selskab, Torben Lyst (og derfor en bekendt af Lasse Lindblad), har på de sociale medier haft lyst til at give sin udlægning af sagen:

”Nu slap vi endelig af med de bestyrelsesmedlemmer, som i hele forløbet har lagt en linje, hvor man har troet, at man skulle gå lydløst ind på børsen i nattens mulm og mørke, UDEN at gøre det mindste væsen af sig.”

Videre skrev han: ”Ingen omtale > ingen kendskab til aktier (…) derfor ingen købsinteresse og derfor en aktiekurs, der ligger på en femtedel af valuation fra tre valuarer (HCA-BDO-BakerTilly).”

Op til børsnoteringen var proforma markedsværdien (kurs 1,2) på over en mia. DKK mod den aktuelle kurs på 0,48 DKK svarende til en børsværdi på 495 mio. DKK. Eksempelvis BakerTilly har bekræftet ledelsens vurdering af selskabet til en værdi på mindst 1,5 mia. DKK svarende til en pris på 1,57 DKK per aktie i forbindelse med noteringen.

Der kan dog være flere gode grunde til, at aktiekursen ligger underdrejet. For det første kom det for nylig frem, at en af selskabet store aktionærer, der var underlagt en lockup (som altså ikke måtte sælge sine private aktier), alligevel havde solgt sin private aktier.

Den pågældende unavngivne aktionær ”havde ved en fejltagelse” kommet til at sælge 6,8 mio. private aktier i lockup-perioden uden at varsko bestyrelsen. Da der typisk handles 1-2 mio. aktier dagligt, kan udsalget have presset aktien frem til starten af juni, hvor den var nede i 30 øre, altså en femtedel af valuarvurderingen.

Da aktionæren fik pålæg om at genkøbe sine aktier, er aktien senest steget til 49 øre. Det kan også være, at en ihærdig salgsindsats fra det aktierelaterede marketingselskab HC Andersen Capital har været med til at løfte aktien.

Senest er dog sået grundig tvivl, om selskabet overhovedet er 1,5 mia. DKK værd, som vurderingsrapporterne hævder. Forleden kom en afgørelse fra Erhvervsstyrelsen, hvor styrelsen trækker to statsautoriserede revisorer i Revisornævnet med en påstand om, at de har overtrådt revisorloven.

Konkret er påstanden, at revisorerne, Morten Christensen og Kim Takata Mücke, BDO, ”ikke har udført tilstrækkelige arbejdshandlinger eller indhentet tilstrækkelig dokumentation for værdiansættelsen af kapitalandele (..) til brug ved kapitalforhøjelsen.”

Videre hedder det, at revisorerne fra BDO i alt for høj grad har baseret sig på en tidligere vurderingsrapport fra BakerTilly ved statsautoriseret revisor Morten Schwensen, som udarbejdet kort tid forinden. ”Rapporten (fra BakerTilly, red.) indeholder flere parametre, som skønsmæssigt er fastsat af ledelserne i de to selskaber (Pharma Equity Group som køber af Reponex, red.), som ikke er dokumenteret udfordret af eksperterne (BakerTilly, red.), som udarbejdede rapporten, eller af revisor,” skriver styrelsen.

Styrelsen slår særligt ned på fire forhold i vurderingen, der sås tvivl om. For det første om den forventede royalty-rate ved videresalg af produktkandidaterne. For det andet om succesraten for at gå i klinisk fase III (kandidaterne er aktuelt i fase II). For det tredje om en manglende efterprøvning af markedsandele og priser og kontrol af patenter.

Og endelig udfordres vurderingsfolkenes forudsætninger om ”time to market”, altså hvor lang tid der går, før produkterne kan videresælges til partnere. Selskabets antagelse er 2024 og 2025 for de første fire programmer.

Pharma Equity Groups CEO Thomas Kaas Selsø siger: ”Styrelsen sår ikke tvivl om vurderingen men alene om, hvorvidt revisor har foretaget alle undersøgelser der kræves af revisor. Ifølge selskabets revisor har de gjort alt hvad de skulle og burde og vi har ikke grund til at tro andet. Revisornævnet har desuden ikke afgjort sagen.”

Morten W. Langer

Lasse Lindblad

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.
Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank