Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

Pengetanke omformer den danske erhvervsstruktur

Morten Sørensen

onsdag 24. maj 2023 kl. 17:55

Pengetanke omformer den danske erhvervsstruktur

De store private holdingselskaber er over det seneste år for alvor gået i gang med at planlægge og udføre betydelige omstruktureringer i det store danske erhvervsliv. Ikke mindst Novo Holdings og A.P. Møller Holding bruger deres store kapitalgrundlag til at opkøbe og sammenslutte andre danske virksomheder. Den stigende rente og faldende aktiekurser har dog også betydet, at disse pengetanke set under ét har fået et meget blandet år. En af pengetankene har set et formuefald på 42 %, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.

Nu er de store danske holdingselskaber for alvor begyndt at bruge magten: Der skal struktureres om i det store danske erhvervsliv.

Novo Holdings formand Lars Rebien Sørensen og CEO Kasim Kutay konstaterer selv i årsberetningen fra det meget store og rige holdingselskab, at den 12. december blev en historisk dag. Da kunne Novo Holdings nemlig varsle sammenslutningen af porteføljeselskaberne Novozymes og Chr. Hansen. De skal tilsammen udgøre et globalt biosolutions powerhouse.

A.P. Møller Holding har i årets løb omstruktureret i vindmøllebranchen ved at overtage Vestas’ Converter & Controls’ forretning og lægge den ind under holdingselskabets egen virksomhed KK Wind, der dermed bliver mere end dobbelt så stor. Desuden har CEO Robert Uggla og Chief Investment Officer (CIO) Jan T. Nielsen afsluttet sammenslutningen af Maersk Drilling med amerikanske Noble (hvor A.P. Møller Holding bliver storaktionær) og dermed skabt en stærk spiller i den globale offshore drilling-branche.

I 2023 har A.P. Møller Holding desuden overtaget Maersk Supply Service fra A.P. Møller-Mærsk og fortsætter dermed fokuseringen af den store transportvirksomhed – og udbygningen af sine egne tilbud til blandt andet offshore vindmølleindustrien. William Demant Invest har i efteråret købt 10 % af GN Store Nord og er dermed blevet den største aktionær i denne koncern, der er en af de vigtigste konkurrenter for William Demant Invests vigtigste porteføljevirksomhed, høreapparatproducenten Demant.

På den måde positionerer CEO Niels Jacobsen pengetanken William Demant Invest sig til aktivt at deltage i en sandsynlig omstrukturering blandt danske og udenlandske producenter af høre- og audioudstyr. GN’s ledelse har netop åbnet for salgsovervejelser.

De store danske private milliardpengetanke har også tidligere deltaget i forskellige former for omstrukturering af virksomheder og brancher. Men aktiviteten har været særlig høj i 2022. Arbejdet på at omstrukturere for at skabe globalt slagkraftige virksomheder har for alvor taget fart.

Et blandet år
Set under ét har året dog været blandet for de seks største af disse holdingselskaber, der ikke selv driver egentlig virksomhed, men forvalter formuen for nogle af landets rigeste fonde og familier. Internationalt kaldes disse holding- og forvaltningsselskaber typisk family offices.

Novo Holdings har klaret sig bedst takket være kursudviklingen i det dominerende porteføljeselskab, Novo Nordisk, hvis aktie er steget betydeligt i 2022. Novo Holdings opgiver selv nettoværdien af sin formue til 805 mia. DKK – hvilket gør holdingselskabet til en virkelig gigant i ikke blot den danske, men også den internationale finansverden. Investeringerne udenfor Novo Nordisk og Novozymes overstiger nu værdien af andelene i disse, de to vigtigste porteføljeselskaber.

Værdien af formuen i Kirkbi oplyses ikke af holdingselskabet selv, men er skønnet til 440 mia. DKK af Økonomisk Ugebrev på basis af Kirkbis 75 % af Lego – og på basis af de øvrige investeringer, der har en værdi på mindst 100 mia. DKK.

Kirkbi forvalter en stor del af Lego-familien Kirk Kristiansens formue og ledes af CEO Søren Thorup Sørensen. Holdingselskabet ejer udover Lego og britiske Merlin, der driver forlystelsesparker, også betydelige andele i en række andre udenlandske og danske selskaber for eksempel ISS, FLSmidth, Falck, Landis & Gyr samt Armacell.

A.P. Møller Holding har måttet konstatere en vigende aktiekurs for den vigtigste porteføljevirksomhed A.P. Møller-Mærsk. Men her har et meget stort udbytte fra denne virksomhed alligevel bidraget til, at holdingselskabet nu kan oplyse en samlet formue på 199 mia. DKK.

Udover majoritetsandelen i A.P. Møller-Mærsk kontrollerer A.P. Møller Holding reelt Danske Bank og har desuden i de seneste år opbygget en betydelig portefølje af andre aktiviteter.

William Demant Invest med CEO Niels Jacobsen oplyser per ultimo 2022 formuen til 47 mia. DKK, og det indebærer et fald på hele 42 % fra ultimo 2021. Nedgangen kan især forklares med kursfald for Demant-aktien.

Her er det dog værd at bemærke, at Demant-aktien i den forgangne del af 2023 er steget med over 50 %, så en væsentlig del af formuen må være genoprettet. Demant kontrollerer også blandt andre ejendomsselskabet Jeudan og den islandske medicotekniske virksomhed Össur.

Lundbeckfond Invest, der ledes af CEO Lene Skole, ejer aktiemajoriteten i pharmaselskaberne Lundbeck og ALK-Abelló samt i Falck. Her faldt værdien af den samlede portefølje i 2022 til 52 mia. DKK i takt med generelt stigende renter og faldende aktiekurser. Lundbeckfond Invest har som strategisk målsætning at blive en bredere funderet health care-koncern og har derfor i 2022 investeret i Ferrosan Medical Devices.

Chr. Augustinus Fabrikker med CEO Claus Gregersen har investeret i en bred portefølje af især børsnoterede selskaber, ofte velkendte ”hæderkronede” danske navne. Trods de generelt negative aktiemarkeder i 2022 klarede Augustinus sig nogenlunde gennem 2022 med et fald i værdien af porteføljen til 35 mia. DKK, ikke mindst fordi det vigtigste porteføljeselskab Scandinavian Tobacco Group faldt mindre end aktiemarkedet generelt.

Stadig mere magt
Udviklingen i disse holdingselskaber har – udover effekten af aktiekursfald og stigende rente – i det senere år været præget af en række fælles tendenser:

1) Styrkelse af positionerne i markeder og brancher. At blandt andre Novo Holdings, A.P. Møller Holding og William Demant Invest medvirker stadigt mere aktivt til at omstrukturere og konsolidere de brancher og markeder er en del af denne tendens. Men den omfatter også, at de i disse år skruer betydeligt op for de interne investeringer i deres historiske kernevirksomheder, der jo stadig leverer hovedparten af værdiskabelsen.

Det gælder ikke mindst Novo Holdings Novo Nordisk, Kirkbis Lego og A.P. Møller Holdings A.P. Møller-Mærsk.

2) Holdingselskaberne styrer stadigt mere efter benchmarks. De arbejder med en aktiv forvaltning af midlerne (og forsøger ikke blot at følge for eksempel aktieindeks eller renteudvikling). Det skyldes, at de ønsker at gøre en forskel – at gøre nytte, som A.P. Møller Holdings fondsejere formulerer det. De skal leve op til andre formål end det økonomiske afkast. Den store risiko for store kapitalrige holdingselskaber er, at lysten til at opbygge imperier overskygger det nødvendige fokus på afkastet. Et skarpt blik på afkastet – målt mod benchmarks – er derfor nødvendigt.

3) Holdingselskaberne søger efter nye investeringsmuligheder. Konsulentfirmaer Ocorain, der blandt andet rådgiver family offices, konstaterer i en rapport fra april 2023, at internationalt er disse holdingselskaber i stigende grad på jagt efter alternative investeringsmuligheder, og de drejer investeringerne hen mod blandt andet fast ejendom og privat långivning, men også mod infrastrukturinvesteringer og private equity. Denne tendens genspejles også i årsrapporterne hos disse store danske holdingselskaber.

Morten A. Sørensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.
Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank