Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Life Science

Tøven blandt investorer fanger kapitalfonde på mellemhånd

Carsten Steno

torsdag 18. maj 2023 kl. 11:25

Tøven blandt investorer fanger kapitalfonde på mellemhånd

I det nuværende marked holder mange af de institutionelle investorer sig tilbage med at investere i kapitalfonde. Det gør livet svært for kapitalfonde, der ikke har rejst nye fonde i tide og derfor ikke kan drage fordel af de faldende priser på virksomheder. Fonde med gode afkast kan dog fortsat rejse penge, skriver fagredaktør Carsten Steno.

Selvom man præsterer godt som kapitalfond, er det blevet sværere at rejse nye fonde i det nuværende makroøkonomiske miljø præget af markante renteforhøjelser og udsigt til en global lavvækst

Det kan fange kapitalfonde i en situation, hvor de er ved at have deres eksisterende fonde fuldt investeret uden i tide at have fået rejst en ny fond. Det forhindrer dem i at købe op og dermed drage fordel af de faldende priser på virksomheder.

Alternativer skal nedbringes
Det er særligt pensionskasserne, som holder sig tilbage med at investere i kapitalfonde og andre illikvide aktiver som følge af den såkaldte ”denominator-effekt” – når prisen på likvide aktiver som aktier og obligationer falder, skal pensionskasserne rebalancere deres investeringer, så illikvide investeringer i form af kapitalfonde og ejendomme ikke kommer til at vægte for meget i porteføljen. Og selvom aktierne er steget noget efter nytår, virker denominator-effekten stadig.

”Der er to forhold, der stadig giver os anledning til en vis tilbageholdenhed. Det ene er, at kapitalfondene endnu ikke har værdireguleret deres portefølje-virksomheder ned til en pris, der modsvarer aktiemarkedets priser for virksomheder. Samtidig viser vores modeller, at det vil tage længere tid for kapitalfondene at realisere salgsmodne aktiver. Pengene kommer altså ikke ind i samme takt som hidtil,” forklarer Peter Juhl, director og PE-specialist i Industriens Pension.

En af de fonde, der rammes af pensionskassernes tøven, er Maj Invest Private Equity, som har ni investeringer i kapitalfondens nuværende fond 5, der således er fuldt investeret. Maj Invest Private Equity er i gang med at rejse en ny fond, men er ikke nået i mål. ”Historisk har vi haft en række danske pensionskasser som investorer. Det håber vi også at have fremover, men for nærværende er flere af dem låst i ubalance mellem deres noterede aktiver og deres alternative aktiver. Det må vi acceptere og holde os klar til, når de igen åbner op for investeringer i alternativer. I mellemtiden fokuserer vi på andre investorer, f.eks. på familiekontorer. Vi ser dem som et naturligt match. De kommer bl.a. ud af ejerledede virksomheder, som typisk er dem, vi investerer i,” siger Jens Aaløse, managing partner i Maj Invest Private Equity.

Han peger på, at Maj Invest i den nuværende situation har fokus på porteføljen og at sikre, at virksomhederne kommer i mål med gode resultater. ”De fleste af vores virksomheder har været berørt af udviklingen omkring pandemien og Ukraine-krigen, men det går godt fremad over hele linjen, selvom der er enkelte virksomheder, som har været mere berørte end andre,” siger Jens Aaløse. Han tilføjer, at der parallelt med arbejdet i porteføljeselskaberne arbejdes ufortrødent videre med fundraising. Målet er at rejse en fond på 2 mia. DKK.

Tillid til teamet vigtigt
Blandt de øvrige danske kapitalfonde har Polaris og Erhvervs Invest rejst nye fonde i 2022, mens Catacap har lavet en såkaldt silent closing – i praksis en first closing på en ny fond 3, hvor målet er at opnå et tilsagn på den gode side af 2,5 mia. DKK inden årets udgang.

”Vi var relativt tidligt ude i 2022 med den nye fond, ligesom mange andre var det. Men i 2022 sad de fleste investorer på hegnet og afventede udviklingen, inden de forpligtede sig til nye tilsagn. Mit indtryk er, at stilstanden på det område er ved at være forbi. Sigtbarheden er større, og investorerne kan godt se, at det i de kommende tre til fem år meget vel kan blive købers marked for virksomheder,” forklarer managing partner Wilhelm Hahn-Petersen fra Catacap.

Axcels seneste fund 6 på 807 mio. EUR er rejst i 2020. Den er allerede fuld investeret, og med 12 virksomheder har opkøbstempoet været højt. Det gode spørgsmål er, om investeringerne er sket for hurtigt og til for høje værdiansættelser. Axcels informationschef Maria Lorenzen peger dog overfor Økonomisk Ugebrev på, at fonden har haft gode exits i 2022, og at arbejdet med at rejse en ny fond 7 går efter planen.

Carsten Steno

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Top100 Finansvirksomhed

Få de vigtigste om bank, realkredit, forsikring, pension
Udkommer hver mandag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.
Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Dagens Nyheder Middag - Investering

Vær et skridt foran. Få de vigtigste analyser af danske aktier og aktiemarkedet
Udkommer hver dag kl. 12.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Life Science

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Påskegave

Få to GRATIS analyser af Novo Nordisk & Zealand Pharma 

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank