Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

EU klar med lovgivning om Sustainable Finance

Joachim Kattrup

mandag 11. marts 2019 kl. 15:15

Den finansielle sektor i EU skal inden udgangen af 2022 indstille sig på helt nye krav til rapportering på miljø og klima. EU-Rådet og Parlamentet er nemlig netop blevet enige om at vedtage to af Kommissionens forslag til forordning om Sustainable Finance. Forordningerne gælder direkte, og skal ikke som EU-direktiver indarbejdes i national lovgivning. Et nyt CO2-benchmark skal indarbejdes i investeringsporteføljer, så bidrag til Parisaftalens målsætninger fremgår.

Man kan anklage EU systemet for meget, men ikke for langsommelige processer, når det gælder skærpet lovgivning for bæredygtige investeringer: De første to af i alt tre forslag, EU-kommissionen fremlagde i sin action plan for sustainable finance i maj 2018, er nu vedtaget af EU-Rådet og Parlamentet. Forordningerne implementeres nu med al sandsynlighed i EU-lovgivningen under planerne for en fælles kapitalmarkedsunion i EU.

Den 25. februar blev EU-parlamentet og EU-rådet enige om at indføre et obligatorisk CO2-benchmark for investeringsporteføljer, så de harmonerer med politiske målsætninger fastsat i Parisaftalen fra 2015. Opfølgningen kom den 7. marts, hvor EU-parlamentet og EU-rådet også blev enige om, at gennemføre Kommissionens forslag. Det sidste forslag fra Kommissionen om en såkaldt taksonomi for bæredygtighed forventes også at blive vedtaget i nærmeste fremtid.

Når der er enighed mellem EU-parlamentet og EU-rå- det er der praksis for, at forslagene vedtages af EU-landenes regeringer i ministerrådet. Forordningerne skal nu igennem en juridisk sproglig revision. Loven vedrører konkret alle investeringsvirksomheder, der beskæftiger mere end 500 medarbejdere.

Der vil typisk i praksis være tale om store børsnoterede finansielle selskaber, som er underlagt EU’s direktiv om non-financial reporting. Det er derfor stadigvæk ikke alle investeringer, der bliver påkrævet kravene. Men det må forventes, at forslagene sætter nye standarder for gennemsigtighed og driver udviklingen frem mod flere bæredygtige investeringer.

Forordningen om nye rapporteringskrav til bæredygtighed i porteføljer omhandler krav til at rapportere om økonomiske konsekvenser fra de miljømæssige og sociale risici investeringspositioner medfører. Endvidere bliver det et krav at oplyse om miljømæssige og sociale konsekvenser fra alle finansielle produkter, som anbefales eller udbydes. Markedsfører forvalteren produkter som bæredygtige, skal de begrunde, hvorfor de er bæredygtige.

Forordningen om et fælles CO2-benchmark for investeringsporteføljer sigter mod to forskellige målestokke. Det ene er en fælles ramme for en ”science based” metode til at måle CO2 emissionsniveauet i en investeringsportefølje. Et sådant værktøj findes for så vidt allerede for virksomheder gennem programmet sciencebasedtargets.org, hvor foreløbigt syv danske selskaber har tilsluttet sig – herunder bl.a. Carlsberg, Lundbeck og Ørsted.

Den anden målestok retter sig direkte mod Parisaftalens målsætninger om, at den globale temperaturstigning maksimalt må være 2 grader. Her hedder det i pressemeddelelsen fra EU, at det kommende ”EU-benchmarks for Parisaftalen har et mere ambitiøst mål om kun at udvælge komponenter, der bidrager til at nå den reduktion på 2 grader, der er fastsat i Parisaftalen om klimaændringer.”

Dette benchmark vil formentlig blive noget sværere at finde en robust metode til. I den finansielle sektor er der forskellige holdninger til metoder og opgørelser for CO2 opgørelser. For eksempel skriver ATP i sin årsrapport, at ”ATP’s synspunkt er, at CO2-aftryk på porteføljeniveau, som metrik til at forstå investorers klimarelaterede finansielle risici, har begrænset anvendelse.”

Verdensnaturfonden er begejstret

I en pressemeddelelse fra 7. marts, altså på dagen for den seneste beslutning om nye rapporteringskrav, skriver miljøorganisationen WWF Verdensnaturfonden i en pressemeddelelse , at ”Takket være denne nye EU-lov vil forbrugerne kunne se, hvilken indflydelse deres investeringer kan have på mennesker og natur og træffe velinformerede beslutninger om hvor de skal lægge deres penge. Dette vil føre til en renere og grønnere økonomi, der er socialt og miljømæssigt mere bæredygtig.”

WWF er dog også kritiske overfor, at forslagene kun vedrører finansielle virksomheder med mindst 500 ansatte.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

Finance Controller – få sparringspartnere fra hele Europa (fuldtid)
Region Syddanmark
Udløber snart
Er du økonom, og drømmer du om at bidrage til et bedre sundhedsvæsen og være tæt på beslutningerne på en af landets største børne- og ungeafdelinger?
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank