Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Europa-Kommissionen vil nu definere hvad en grøn aktivitet er

Joachim Kattrup

torsdag 05. november 2020 kl. 17:25

Europa-Kommissionen vil i de kommende uger redegøre for, hvad der kan betragtes som en ‘grøn’ aktivitet, en teknisk definition, der vil hjælpe med at frigøre de massive investeringer, der er nødvendige for at nå EU’s klimamål.

EU nåede til enighed om sin ‘grønne’ taksonomi i december 2019. Den milepælsaftale indeholdt kriterierne for at bestemme, hvilke aktiviteter der kunne betragtes som “bæredygtige”, et attraktivt mærke for investorer over hele kloden.

Taxonomien blev betragtet som et nøgleinstrument til at mobilisere de 350 mia. € ekstra investeringer, som Europa havde brug for årligt for at opnå klimaneutralitet inden 2050.

Men denne metode kræver yderligere arbejde for at blive et nyttigt værktøj for virksomheder og investorer, blev paneldeltagere enige om under et webinar arrangeret af EURACTIV den 27. oktober.

Som et første skridt vil Europa-Kommissionen offentliggøre “meget snart” delegerede retsakter, der indeholder detaljerede tekniske screeningskriterier for at bestemme, hvornår en økonomisk aktivitet kan mærkes som “grøn”, sagde Andrea Beltramello, kabinetsmedlem i Valdis Dombrovskis, Kommissionens administrerende direktør præsident med ansvar for økonomi.

Disse delegerede retsakter vil vejlede virksomheder om, hvad der nøjagtigt gør deres sektorer grønne, og vil hjælpe investorer med at vurdere deres bæredygtighed.

Disse screeningskriterier er en væsentlig del af den bæredygtige finansieringsramme, da Taxonomy-forordningen ikke indeholdt en udtømmende liste over ‘grønne aktiviteter’, men snarere fastsatte fire betingelser, de skal opfylde:

Aktiviteten skal bidrage væsentligt til et af de seks miljømål, der er fastsat i forordningen; det må ikke i væsentlig grad skade nogen af ​​de andre fem miljømål; det skal udføres under overholdelse af minimumsgarantier, hovedsagelig med hensyn til grundlæggende arbejdstagerrettigheder; og det skal overholde de nævnte tekniske screeningskriterier.

De kommende delegerede retsakter vil dække kriterierne for to af de seks miljømål: afbødning af klimaændringer og klimatilpasning. Resten kommer næste år. 

De resterende mål er bæredygtig anvendelse og beskyttelse af vand- og havressourcer; overgang til en cirkulær økonomi, affaldsforebyggelse og genbrug forebyggelse og bekæmpelse af forurening beskyttelse af sunde økosystemer.

De delegerede retsakter vil være åbne for en fire-ugers offentlig høring og er underlagt Parlamentets og Rådets godkendelse. 

”Vi er nødt til at mobilisere private investeringer, også med lovgivningsmæssige midler”, understregede Beltramello og tilføjede, at vejledningen fra taksonomien vil hjælpe i denne henseende.

Denne taksonomi er et “levende væsen”, der vil udvikle sig, insisterede han.

Et af de spørgsmål, man skal se på, er, om taksonomien skal være med til at definere ikke kun, hvilke aktiviteter der er “grønne”, men også dem, der er “neutrale” og “brune”.

Helena Viñes, stedfortrædende global leder for bæredygtighed hos BNP Paribas Asset Management og medlem af EUs taksonomiplatform, sagde, at ekspertgruppen vil undersøge, om de skal udvide taksonomien til at dække flere aktiviteter og også sociale mål. 

Hun forklarede, at ekspertgruppen ikke oprindeligt udviklede en mere omfattende taksonomi, fordi de skulle være pragmatiske og fokusere på, hvad der var relevant.

”Vi havde ikke tidens luksus”, forklarede hun under webinaret. 

Karl Haeusgen, formand for Tysklands maskintekniske industriforening (VDMA), var enig i de bæredygtige finansieringsmål og -principper. 

Men han sagde, at der er “en eller anden vej at gå til detaljerne i selve taksonomien og definere, hvad der er en bæredygtig teknologi eller et produkt gennem værdikæden”.

Et af nøgleelementerne til at kanalisere kredit og investeringer væk fra forurenende områder og mod rene teknologier vil være at have pålidelige data.  

https://www.euractiv.com/section/circular-economy/news/commission-readies-implementation-of-sustainable-finance/

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank