Log ind
Ledelse

EU vil gøre klimamål til obligatorisk bestyrelsesansvar

Joachim Kattrup

torsdag 27. august 2020 kl. 7:00

EU-kommissionen lægger i et forslag op til et opgør med short-termism, som de anser for en af de største barrierer for at indfri både klima- og verdensmål. EU vil gøre sine klimamål om bl.a. CO2-neutralitet i 2050 til et obligatorisk bestyrelsesansvar og lovmæssigt sikre langsigtede ledelsesbeslutninger og investeringer.

Afslutningen på første lovrunde i handlingsplanen for Sustainable Finance er begyndt. Skytset er rettet mod bl.a. at begrænse muligheden for kortsigtede finansielle beslutninger og incitamentsordninger, samt at sætte restriktioner på udbyttebetalinger.

EU-Kommissionen ligger ikke på den lade side, når det gælder forslag til nye regler for bæredygtig finansiering under handlingsplanen for ’Sustainable Finance’. Næste lovrunde har fokus på at indfange bæredygtighed i bestemmelserne om corporate governance for at sikre ensartethed på tværs af EU-landene.

Topledelsers muligheder for at handle efter kortsigtede finansielle hensyn uden fokus på klima og andre ESG-faktorer skal begrænses, mener EU-Kommissionen.

Forslaget, ” Sustainable Corporate Governance ” er også starten på afslutningen af den første lovbølge om bæredygtig finansiering.

Først vedtog EU klassifikationssystemet for bæredygtige aktiver (taksonomien) samt krav til oplysninger om bæredygtighed og ESG-risici i investeringsprodukter.

I efteråret forventes direktivet om ikke-finansiel rapportering for virksomheder at blive opdateret således, at børsnoterede virksomheder rapporterer i overensstemmelse med kravene til investorerne. Nu er turen så kommet til at sikre forankringen på topledelse- og bestyrelsesniveau.

Dem, der læser dybere ind i forslaget, finder, at EU-kommissionen er meget bevidste om at gøre op med traditionen om, at bæredygtighed er en frivillig sag. ”Især skal det bestemmes, hvilke spørgsmål der skal fastlægges i lovgivningen, og hvilke spørgsmål der hellere skal have plads i supplerende vejledninger”, skriver Kommissionen.

EU-Kommissionen lægger dermed op til at stramme governancekravene og løfte nye elemeter til konkret bindende lovgivning.

For EU går hele øvelsen ud på at få alle elementer i lovpakken til at hænge sammen, så vilkårligheden og relativismen i bæredygtige initiativer vejes og måles på en ensartet måde. Altså nogenlunde på samme måde, som man i dag anskuer bestyrelsens finansielle ansvar og pligter overfor aktionærer og ejere.

Er man i tvivl om alvoren, og måske har mistet orienteringen i EU’s mange informationer om reformprogrammet for bæredygtig finansiering, skal man blot genkalde de overordnede politiske målsætninger. EU vil sikre, at private investeringer for omkring 177 milliarder euro (en billion tre hundrede sytten milliarder danske kroner) inden 2030 allokeres mod bæredygtige aktiver (iht. taksonomien).

Investeringsmålene følges af målsætninger om at styre finansielle ESG-risici samt sikre gennemsigtighed og langsigtede interesser i finansielle og økonomiske ledelsesbeslutninger – herunder etablering af værn med korsigtede incitamenter. I EU-Kommissionens første overvejelser, der allerede er sendt i høringsrunde, fremgår det nemlig, at EU-Kommissionen pønser på et opgør med ’ short-termism” på de finansielle markeder.

Kommissionen opfatter mulighederne for prioritering af kortsigtede gevinster som en meget stor barriere for at komme i mål med EU’s klimamål, som bl.a. dikterer at EU skal være CO2-neutral i 2050. Men også FN’s 17 verdensmål og EU’s Green Deal opstiller ambitiøse krav, der er betinget af, at investeringerne flyder i en lind strøm mod bæredygtige aktiver.

Kommissionen konstaterer, at ”kortsigtet fokus i topchefers vederlag og incitamentsordninger, som afhænger af aktieudviklingen og virksomhedernes indtjeningsstrømme, betyder ofte faldende investeringer.”

”Short-termism kan også bidrage til indkomstuligheder, da kortvarighed skaber pres for at nedprioritere lønninger og ansatte får ofte ikke fordel af aktionærudbetalinger”, hedder det.

Med andre ord har EU-kommissionen lagt op til betydelige stramninger i reglerne om bestyrelsesansvar for EU’s bæredygtige mål.

Hidtil har den europæiske finanslobby være meget aktive i forsøget på at begrænse reguleringen på området. Det er forventeligt, at den finansielle sektor også her vil stejle ligesom erhvervslivets interesseorganisationer formentlig vil kæmpe hårdt for, at Kommissionens ideer ikke finder vej til direktiver og forordninger.

Joachim Kattrup

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

Nyt job
Ældre Sagen søger Controller til økonomiteamet
Nyt job
Bolig- og Planstyrelsen søger Ambitiøs økonomipartner
Fjernvarmens analysecenter, Grøn Energi, søger to konsulenter til analyser af grøn omstilling
Finans Danmark søger Boligøkonom
Analytisk økonom til udvikling, overvågning og regulering af elmarkederne
Medarbejder med relevant juridisk baggrund til komplekse og tværfaglige sager på det maritime område
Ambitiøs medarbejder til Vejdirektoratets budgetenhed
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Head of Group Finance til DLF Seeds A/S
Energinet A/S søger afdelingsleder for forretningsstøtte & udvikling
Konsulenter og Managers til EY’s Financial Accounting Advisory Services-afdeling
Ringkjøbing Landbobank søger erhvervsrådgiver til Viborg
Vi søger yderligere en produktionsmedarbejder til hovedkontoret i Ringkjøbing Landbobank
To Controllere til Nature Energy
Vil du være med til at styrke forbrugerbeskyttelsen?
Dansk Energi søger økonom til at arbejde med den grønne omstilling
Heimstaden residential real estate company – Are you our new Head of Valuation?
Bygningsstyrelsen søger økonom med IT-flair og interesse for at arbejde med økonomistyring i en kompleks økonomistruktur
ARGO søger kulturbærende økonomichef
Controller til økonomistyring og administration af grønne puljer
Investeringsmedarbejder til fast ejendom
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Nordjyske Bank søger en erfaren privatrådgiver til Sæby

Mere fra ØU Ledelse

Seneste nyt

Aktuel artikelserie

Modernisering af Nationalbanken?

Økonomisk Ugebrev går i en række artikler tæt på Nationalbankens praksis på forskellige områder, hvor den adskiller sig ...

Andre artikelserier

Modernisering af Nationalbanken?
First North: Udfordringer & muligheder
Vækstfondens fremtidige rolle
Our articles in English
Tax Governance
Den Danske Pensionssektor

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]