Log ind
Log ind
Samfundsansvar

EU’s ”Sustainable Finance” er en potentiel game-changer

Joachim Kattrup

tirsdag 25. september 2018 kl. 10:35

Gennemføres EU-kommissionens forslag til ny bæredygtig finansiel regulering, kan det blive en game-changer for hele finanssektoren. Det vil gøre det meget besværligt for investorer at retfærdiggøre investeringer i aktiver med en svag ESG-profil. Også forslaget om revision af prudent person-princippet kan få gevaldige konsekvenser for store finansielle aktører og føre til omfattende omfordelinger af aktiver, vurderer Nordea Research og forsker fra CBS og University of Warwick.

Forslagene fra Kommissionen om ”Sustainable Finance” kan blive en game-changer for den finansielle sektor. Forslagene retter sig i første omgang mod at etablere et fælles bæredygtigt klassifikationssystem – en såkaldt taksonomi. Klassifikationssystemet skal sikre fælles forståelse af, hvad bæredygtige investeringer egentlig dækker over.

Hvis klassifikationen, som en ekspertgruppe er ved at udvikle, bliver som EU-kommissionen lægger op til, kan det føre til store forandringer i den finansielle sektor. Og vedtages obligatoriske ESG-krav og risikoberegninger i kapitalkrav fra Basel-komitéen og i MiFID bestemmelserne vil det få endnu større vægt. Det vurderer både Nordea Research og Ph.d. forsker Andreas Dimmelmeier fra University of Warwick og Copenhagen Business School.

 

Revisionen af prudent person-princippet, som Kommissionen har foreslået, kan blive meget effektiv, fordi det ville kunne ændre investeringsbeslutningsprocessen for finansielle aktører med mange aktiver, hvilket vil kunne føre til en stor omfordeling af aktiver.

 

Kommissionen lægger desuden også op til at justere i IFRS-regnskabsreglerne så de børsnoterede virksomheder tvinges til at rapportere ind til investorerne på ens ESG-indikatorer. Med andre ord er intentionen fra EU-kommissionen at sikre, at investorerne obligatorisk indregner bæredygtige (ESG) risici i prisen. Det skal gøre det helt transparent for kunder, hvordan risiciene er vurderet.

Gennemføres forslagene som planlagt i andet kvartal 2019 vil det fremefter blive meget svært for investorer og kapitalforvaltere overfor kunder at retfærdiggøre investeringer i aktiver med en svag ESG-profil, vurderer Johan Trocmé, der er Director, Thematics hos Nordea Research.

“En del af det, der fx er nødvendigt for at kvalificere sig til at blive kategoriseret som en grøn obligation i dag, kan blive et standardkrav for alle obligationer fremad. Jeg tror, at obligations- eller egenkapitaludstedere, der i løbet af fem år ikke lever op til kravene for at blive betragtet som bæredygtige, i praksis ikke vil have adgang til nogen betydelige obligationer eller egenkapitalfinansiering i EU,” siger Johan Trocmé.

Taksonomien vil det medføre store ændringer

Også Ph.d.-studerende fra CBS og University of Warwick, Andreas Dimmelmeier, mener, at såfremt taksonomien ”får skarpe tænder” vil det medføre store ændringer for den finansielle sektor.

”Revisionen af prudent person-princippet, som Kommissionen har foreslået, kan blive meget effektiv, fordi det ville kunne ændre investeringsbeslutningsprocessen for finansielle aktører med mange aktiver (fx pensionsfonde, forsikring, etc.), hvilket vil kunne føre til en stor omfordeling af aktiver,” siger Andreas Dimmelmeier, som senere på året afleverer sin Ph.d. om hvordan forbindelserne mellem miljø- og bæredygtighedsproblemer og den finansielle sektor fremkommer.

Det har også længe før EU-kommissionens planer om en bæredygtig reform af de finansielle rammebetingelser været debatteret om ESG-faktorer skal integreres i investorers fiduciary duty” – altså de formelle forpligtelser investorer har overfor kunder og samarbejdspartnere. I Kommissionens rapport fra januar 2018 hedder det bl.a., at “The HLEG’s interim report recommended that the Commission clarify that the fiduciary duties of institutional investors and asset managers explicitly integrate material ESG factors and long-term sustainability.”

Også formue- og kapitalforvaltere kan se ind i potentielle store forandringer, hvis forslagene stemmes igennem til lov. ”Harmoniseringen af et ”low carbon benchmark”, som der foreslåes, har potentiale til øgede ESG-krav til forvaltere om at vurdere sig selv på en ny måde end mod de nuværende kortsigtede carbon biased benchmarks, der er i brug i dag – som fx MSCI World og FTSE 500,” siger Andreas Dimmelmeier.

Nordea vurderer desuden, at såfremt reglerne gennemføres vil det have betydelige omkostninger for banker, investorer og kapitalforvaltere, der ikke i forvejen har kapacitet til ESG-vurderinger.

”Jeg tror, at formidlere som banker vil se betydelige omkostninger for personale, systemer, dataabonnement og uddannelse for at opbygge ESG-kapacitet. Men jeg tror også, at institutionelle investorer vil værdsætte og være rede til at betale for noget af det”, siger Johan Trocmé.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien

Jobannoncer

Finansielle business partnere til budgettering og opfølgning i styrelsens fagområder
Dealer med analytisk sans og kommunikative evner
Økonom til overvågning af dansk økonomi og prognose
Egmont søger M&A advisor
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Porteføljemanager til alternative investeringer
Energinet A/S søger afdelingsleder for forretningsstøtte & udvikling
Investeringsspecialist til Investeringsafdeling i Sparekassen Sjælland-Fyn
Ringkjøbing Landbobank søger erhvervsrådgiver til Viborg
To Controllere til Nature Energy
Moalem Weitemeyer søger Økonomimedarbejder/ Bogholder
Synes du også at udvikling af samfundsøkonomiske analyser og strukturelle beregninger er det sjoveste i verden?
Business Controller til DLF Beet Seed
Vi søger endnu en medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkjøbing Landbobank søger Privatrådgiver til København
Nationalbanken søger Økonom til Finansiel Statistik
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Executive Assistant til Nationalbankens vicedirektør

Mere fra ØU Samfundsansvar

Seneste nyt

Aktuel artikelserie

ESG-komponenter i topchefløn

Ifølge mange store danske virksomheder spiller bæredygtighed en central rolle i deres måde at drive forretning på. Men ...

Andre artikelserier

ESG-komponenter i topchefløn
Klimarapportering
Modernisering af Nationalbanken?
First North: Udfordringer & muligheder
Vækstfondens fremtidige rolle
Our articles in English

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Salg: salg@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]