Den kundeejede Merkur Andelskasse har bæredygtighed som en kerneværdi. Bankens adm. dir. Lars Pehrson fortæller her i interview, at Merkur i kølvandet på bankskandaler og ny bæredygtig bevidsthed oplever vækst og kundetilgang. Han mener også, at bankpakkerne efter finanskrisen reelt bedøvede diskussionen om, hvilket samfundsformål bankerne skal tjene, og hvor stor en bank behøver at være. Han mener ikke, at definitionen af store banker som SIFI banker løser noget som helst. Tværtimod.
ØU: Du startede selv Merkur i 1982 som en forening, der skulle hjælpe med bæredygtig finansiering. Hvad betyder det for jeres DNA?
LP: ”Vi var inspireret af GLS Banken i Tyskland, der er Europas første alternative bank, som fokuserer på at finansiere kulturelle, sociale og økologiske projekter til at løse samfundsansvarlige problemer. Så bæredygtighed er blevet vores DNA.”
Hvilken betydning har det haft for Merkur, at EU regler gav jer mulighed for at blive en andelskasse?
”Det betød, at vi kunne komme meget tættere på det, vi gerne ville, nemlig at finansiere bæredygtige projekter. Andelskassetankegangen bygger på en ide om at skulle gøre noget for samfundet. Vores holdning har ikke ændret sig. Men en andelskasse er et bedre instrument end en forening til at ændre på de ting i samfundet, som vi mener er vigtige.”
I er født ud af et veldefineret bæredygtigt samfundsformål. Det er vel noget mange andre banker for tiden forsøger at finde frem til, i...
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Tilgå ØU hvor du er - med fuld adgang til web og e-magasiner.
299,-
pr. måned
Allerede abonnent? Log ind her