Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

MS vil have investorer til at skærpe forsikringsselskabers klimaindsats

Claus Strue Frederiksen

tirsdag 05. april 2022 kl. 5:30

Den danske ngo Mellemfolkeligt Samvirke vil nu sætte fokus på forsikringsselskaber, der understøtter den fossile industri. Ifølge Joachim Kattrup, Sustainable Finance Analyst i Mellemfolkeligt Samvirke, spiller forsikringsbranchen en central rolle i den grønne omstilling – ligesom kapital er forsikringsydelser en forudsætning for opstart af nye fossile projekter. Ingen forsikring, intet projekt. Økonomisk Ugebrevs undersøgelse viser, at flere danske pensionskasser har kontroversielle globale forsikringsselskaber på beholdningslisten. PensionDanmark arbejder allerede med problematikken, mens Velliv ikke har planer om særlige krav til forsikringsbranchen.

En opgørelse udarbejdet af MS viser, at danske pensionskasser har omkring 10 milliarder kroner investeret i den globale forsikringssektor, hvoraf én milliard er investeret i amerikanske Berkshire Hathaways forsikringsselskaber, der er blandt verdens mest fossilvenlige forsikringsgiganter.

”Og Berkshire Hathaway er desværre ikke alene. Mange forsikringsselskaber stiller ingen reelle klimakrav, men er villige til at forsikre stort set alle slags fossile projekter, herunder kul og tjæresand. Som det fremgår af den seneste rapport fra vores kollegaer i Insure Our Future, har mange af de store forsikringsgiganter ingen – eller blot en meget beskeden – klimapolitik,” siger Joachim Kattrup.

MS mener, at der er på tide, at de professionelle investorer begynder at lægge pres på forsikringsbranchen, da den kan og skal spille en vigtig rolle i den grønne omstilling. Hvis de globale forsikringsselskaber for alvor begynder at stille krav til den fossile industri, så kan det ændre klimakampen markant – i positiv retning. Ligesom man ikke kan åbne en skofabrik eller et transportfirma uden forsikring, kan man heller ikke starte eller drive fossile projekter uden forsikring.

Insure Our Future Future – der er et netværk af 26 ngo’er, som sammen sætter spot på forsikringsbranchens rolle i den grønne omstilling – opfordrer blandt andet forsikringsselskaber til at stoppe med at forsikre fossile selskaber, der investerer i udvidelse af deres fossile kapacitet. De opfordrer også til, at de stopper med at forsikre kulselskaber, medmindre ejerne har en klar exit-plan, der forpligter dem til at lukke alle deres kul-relaterede aktiviteter inden 2030 i EU/OECD og inden 2040 i resten af verden.

”De to anbefalinger flugter med det Internationale Energiagenturs net-zero scenarie. Det betyder, at hvis man har et mål om, at verdenssamfundet skal være net-zero i 2050 – og det har vi jo – så skal man holde sig inden for disse kriterier. Og gør man ikke det, så modarbejder man den grønne omstilling. Derfor er disse to krav et godt sted at starte for investorerne,” siger Joachim Kattrup.

Han tilføjer, at MS i den kommende tid vil sætte fokus på forsikringsbranchens klimaansvar: ”I første omgang handler det om at begynde at betragte forsikringsselskaber som væsentlige klimaaktører på linje med eksempelvis bankerne. Her har der i et godt stykke tid været fokus på udlånsporteføljerne. Samme fokus bør lægges på forsikringsselskabernes forsikringsporteføljer.”

Videre siger han: ”Det kræver, at investorerne udarbejder en klar klimastrategi overfor den globale forsikringssektor – og Mellemfolkeligt Samvirke bidrager gerne med input. Faktisk påtænker vi at gå i dialog med nogle af de mere progressive pensionskasser og forsøge at få dem til at presse de globale forsikringsselskaber til at styrke deres klimapolitik.”

Flere pensionskasser har investeret i kontroversielle forsikringsselskaber

Aktiebeholdningslisterne fra danske pensionsselskaber afslører, at mange af dem investerer i et eller flere af de globale forsikringsselskaber, der ifølge rapporten fra Insure Our Future stiller få eller ligefrem ingen klimakrav til forsikring af fossile projekter. Økonomisk Ugebrev har kontaktet tre af de største – PensionDanmark, PFA og Velliv – for at høre, om de stiller særlige klimakrav til forsikringsbranchen samt om pensionskassernes holdning til Insure Our Futures anbefalinger til forsikringsselskaber.

PensionDanmark investerer i Samsung FM, Chubb, Ping An, Berkshire Hathaway og PICC, som udover at være store forsikringsselskaber også har det til fælles, at de ikke stiller reelle klimakrav i forbindelse med forsikring af fossile projekter.

Ifølge Jan Kæraa Rasmussen, Head of ESG & Sustainability i PensionDanmark, har pensionskassen været i dialog med flere af selskaberne om netop klimarelaterede risici. Og den dialog ønsker PensionDanmark at styrke i samarbejde med de andre investorer i Net Zero Asset Owner Alliance, der er en global investoralliance, der har til formål at sætte skub i den grønne omstilling via aktivt ejerskab og grønne investeringer.

”I alliancen har vi sammen rejst kritik af selskaber involveret i opførelsen af nye kulkraftværker, og i den sammenhæng vil der fremover også være fokus på blandt andet forsikringsselskabers rolle. PensionDanmark er også involveret i udviklingen af en ny fælles strategi for investorpåvirkning af olie- og gasforsyningen, hvor overvejelser om finansiering og forsikring vil indgå,” oplyser Jan Kæraa Rasmussen til Økonomisk Ugebrev.

Hos PFA, der også har aktiver i Samsung FM og Berkshire Hathaway, er budskabet noget mere uldent. På spørgsmål om, hvorvidt PFA stiller særlige klimakrav til forsikringsselskaber samt om de finder anbefalingerne fra Insure Our Future om blandt andet at ikke at forsikre kulselskaber uden en klar exit-plan, svarer PFA:

”I PFA er vi opmærksomme på klimaaftrykket fra vores investeringer og skubber på udviklingen ved at integrere miljø- og klimahensyn i vores investeringsprocesser. Vi kender ikke rapporten, men har som del af investeringsprocessen løbende kontakt med de forsikringsselskaber, hvor vi har en høj eksponering.”

Velliv investerer i forsikringsgiganterne Samsung FM, Chubb, Liberty Mutual, W.R. Berkley, Berkshire Hathaway og PICC. Her forklarer Sandra Metoyer, chef for bæredygtighed i Velliv, at pensionskassen for nuværende har besluttet at sætte grænsen for selskaber, hvor mere end 5 procent af omsætningen stammer fra produktion eller udvinding af kul og oliesand.

”Det er et område, hvor der konstant sker udvikling, og vi kigger løbende ind i, hvordan vi kan understøtte den grønne udvikling yderligere. Vi har dog på nuværende tidspunkt ingen planer om at skulle stille større krav til forsikringsbranchen i forlængelse af undersøgelsen fra Insure. Som samfund har vi desuden en interesse i, at også selskaber inden for fossiludvinding og produktion kan forsikres i forbindelse med f.eks. forureningssager,” siger Sandra Metoyer.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

299,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

artikelserie
Artikler i serien
Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Nyt job
Energinet søger økonom til projekter i den grønne omstilling
Region Syddanmark
Nyt job
Private Banking rådgiver søges til Ringkjøbing Landbobank i Aarhus
Region Midt
Nyt job
Økonomikonsulent til tværgående anlægsstyring
Region Sjælland
Projektkonsulent til forretningskritisk projekt i Udviklings- og Forenklingsstyrelsen
Region Hovedstaden
Grant Thornton søger revisor med minimum et par års erfaring
Region Hovedstaden
Topdanmark søger IT-udvikler med flair for økonomi til transformationsprogram
Region Hovedstaden
Grant Thornton Denmark søger erfaren revisor
Region Hovedstaden
Kalundborg kommune søger økonomimedarbejder med talent for præcision og udvikling (genopslag)
Region Sjælland
Møns Bank i Næstved søger erhvervsrådgiver – er det dig?
Region Sjælland
Plesner søger økonom til ambitiøs økonomisk analyseenhed
Region Hovedstaden
AC Birk søger Økonomichef med fokus på bæredygtig økonomi for vores 3 spændende forretningsenheder
Region Midtjylland
Kreditkonsulent søges til Danske Andelskassers Bank A/S
Region Midtjylland
Røde Kors søger en Blended Finance Advisor
Region Hovedstaden
Ringkøbing Landbobank søger Privatrådgiver til hovedkontoret i Ringkøbing
Region Midtjylland
Senior Director for Humanitarian Innovative Finance Hub
Region Hovedstaden
Sparekassen Kronjylland søger kvantitativ analytiker eller statistiker
Region Midtjylland
Forretningsorienteret controller til økonomistyring i Vejdirektoratet
Region Hovedstaden
Vil du være med til at udvikle vores ledelsesteam, og brænder du for ledelse?
Region Sjælland
Hans Knudsen Instituttet søger Senior Business Controller til økonomiafdeling
Region Hovedstaden
KPMG søger målrettede MidMarket-revisorer
Region Hovedstaden
Opsøgende privatrådgiver til Ringkjøbing Landbobank i Aarhus
Region Midtjylland
Finanstilsynet søger Vicekontorchef til kapitalmarkedsanalyse
Region Hovedstaden
Head of Finance and Controlling til Kalundborg Refinery
Region Sjælland
Er business controlling i staten noget for dig?
Region Hovedstaden
Vil du arbejde med økonomisk rådgivning for nogle af Danmarks største virksomheder?
Region Hovedstaden
Spændende juridiske stillinger indenfor et område med stor politisk bevågenhed
Region Hovedstaden
Skattestyrelsen søger teamkoordinator til transfer pricing
Region Hovedstaden
Brænder du for at bidrage til den regnskabsmæssige understøttelse af staten
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: [email protected]
Jobannoncer: [email protected]
Redaktion: [email protected]
Annonce materialer: [email protected]
Bogholderi: [email protected]

Skriv til os på: [email protected]
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[esi iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]