Samfundsansvar

Globale ESG-tendenser 2021: Investorenes dilemma, incitamentsordninger og nye EU-regler

Joachim Kattrup

mandag 11. januar 2021 kl. 18:01

Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar indeholder i denne og kommende udgaver en gennemgang af en række centrale ESG-områder eller spørgsmål, det er værd at holde øje med i 2021. Investorernes, NGOernes, myndighedernes og forbrugernes fokus på ESG omfatter ekstremt mange problemstillinger.

I denne første oversigt fokuserer vi på investorernes dilemma, når det gælder målsætninger om CO2-neutralitet i deres investeringer, incitamentsordninger relateret til ESG-mål, og nedtællingen til EUs Sustainable Finance regler. Endelig runder vi hydrogen som fremtidens energiform. Redaktør Joachim Kattrup vurderer, at det er temaer, der vil få stor opmærksomhed i 2021.

Investorerne må se klimarealiteten i øjnene

En lang række danske og globale institutionelle investorer har i 2020 forpligtet sig til at arbejde mod CO2-neutrale investeringsporteføljer. Målet ligger flere år ud i fremtiden, typisk i 2050, og ingen ved endnu, hvordan det skal kunne lade sige gøre, at nå dertil. Investorerne insisterer samtidig på, at de risikojusterede afkast skal være sammenlignelige med det nuværende marked.

Såfremt investorernes win-win ambitioner skal holde hele vejen, vil dette angiveligt kræve helt nye politiske rammebetingelser eller teknologiske spring.

I sin årlige gennemgang af ESG-trends, vurderer MSCI, at investorerne af samme grund står med et dilemma, som de aktuelt ikke kan komme ud af. Investorerne har både et ønske om at leve op til Parisaftalen med de rigtige klimavenlige investeringer og samtidig fastholde markedskonforme afkastsmål.

Begge dele er hverken muligt, eller i hvert tilfælde meget svært at fastholde, i det nuværende investeringsunivers, vurderer MSCI.

Ifølge beregninger fra MSCI vil de aktuelle mål for CO2-reduktioner, samlet for alle 8900 selskaber i MSCI ACWI Investable Market Index, medføre globale temperaturstigninger på ca. 3,6 grader. Altså langt over Parisaftalens mål om maksimalt to graders global temperaturstigning. Med andre ord er der i det nuværende investeringsunivers ikke mulighed for at leve op til Parisaftalen. Dette dilemma aktualiseres for investorer i 2021 i takt med øgede klimakrav.

”If companies don’t decarbonize enough, investors could be left with a dwindling investment universe of companies that meet the 2°C or 1.5°C targets. This could lead to highly concentrated portfolios constructed either through quantitative techniques that shift significant weights toward those few companies or through bottom-up securities selection,” skriver MSCI.

Flere incitamentsordninger vil blive koblet til ESG mål

Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar har i december berettet om, at både Apple og Deutsche Bank nu vil indarbejde ESG-faktorer i topledelsens løn. Også andre globale selskaber som Volkswagen, BMW og Continental AG har oplyst om samme initiativer.

Og det er tilsyneladende ikke enkeltstående eksempler. En nylig undersøgelse foretaget af Willis Towers Watson viste, at fire ud af fem virksomheder planlægger at ændre deres programmer for ledelsesaflønning i løbet af de næste 3 år. Målet er at knytte incitamenter til ESG-mål. Bestyrelserne i Volkswagen AG, BMW AG og Continental AG har allerede gjort det, og meget tyder på, at listen udvides i 2021. Undersøgelsen viser, at mere end fire ud af ti selskaber planlægger at indføre ESG-foranstaltninger i deres langsigtede incitamentsplaner i løbet af de næste tre år, mens 37 procent planlægger at indføre ESG-foranstaltninger i deres årlige incitamentsplaner.

“Although companies are revising their use of ESG measures to support their executive pay programs, it appears more work needs to be done,” udtaler Ryan Resch, managing director, Executive Compensation hos Willis Towers Watson.

Nedtælling til Sustainable Finance regler i 2022

2021 er året før 2022, hvor bæredygtige investeringsprodukter skal rapportere efter seks nye EU lovbestemte mål for bæredygtighed. Mange forvaltere og udbydere af investeringsprodukter er formentlig allerede i gang med at gentænke bæredygtige investeringsprodukter, således at de lever op til kravene, EU-systemet har vedtaget.

Flere udbydere vil blive tvunget til at justere i investeringsporteføljer, og gentænke nye investeringsstrategier. Spørgsmålet bliver hvilken betydning det får for allokering af kapital, og hvilke finansielle konsekvenser det får for de underliggende selskabers værdiansættelser og aktiekurser.

Hidtil har finansielle udbydere kunne lancere investeringsprodukter, hvoraf bæredygtige kriterier var selvvalgte. Det har betydet en skov af nye produkter med alle mulige forskellige målestokke for og perspektiver på, hvad en bæredygtig investering er. Alt har været i spil – verdensmål, Parisaftale, beregning af CO2 niveauer og ESG-selektioner.

Denne ”løssluppenhed” i forhold til bæredygtighedskriterier er nu delvis slut i 2022, hvor investorer skal informere om hvordan og i hvor høj grad, de lever op til seks kriterier for bæredygtighed og i henhold til den såkaldte taksonomi.  Investorerne skal oplyse, hvor stor en procentdel af deres investeringer som flugter med taksonomien. Taksonomien er et fælles sprog for bæredygtighed, der specifikt sætter grænseværdier på industrier, produkter og processer.

Mål for bæredygtighed:

  • Climate change mitigation
  • Climate change adaptation
  • Sustainable use and protection of water and marine resources
  • Transition to a circular economy
  • Pollution prevention and control
  • Protection and restoration of biodiversity and ecosystems

Fremtidens energiform: Hold øje med Hydrogenaktier

Både EU’s Green Deal, Joe Bidens klimaplan og Kinas ditto har hydrogen på dagsordenen som fremtidens energi. Blandt andet skriver EU kommissionen, at de forventer at fordoble investeringerne i udvikling af hydrogen-teknologier fra det nuværende årlige niveau på 650 mio. euro, samt yderligere tilføre 10 mia. euro over de næste ti år for at reducere risikoen for investorerne.

I Joe Bidens klimaplan hedder ambitionen for hydrogen, at “using renewables to produce carbon-free hydrogen at the same cost as that from shale gas”. Det star altså klart, at Biden vil gøre Hydrogen konkurrencedygtigt over for den billige skifergas. Biden har lagt op til at investere i alt 1.700 milliarder dollars i grønomstillingen. Med et demokratisk flertal i både senatet og i repræsentanternes hus ligner det, at USA får et stærkt klima comeback

Det olympiske vinter OL i 2022 afholdes i Beijing. Kina satser stort på at fremvise en OL-by drevet af grøn energi. Her spiller hydrogen en stor rolle for Kina, der får chancen for at fortælle hele verden, at de er førende på fremtidens energiform.

Hydrogenaktier har i år 2020 set meget store stigninger, der er fortsat i begyndelsen af det nye år. Det gælder for blandt andet norske NEL, britiske ITM Power og tyske McPhy, der alle arbejder med udvikling af brintenergiløsninger. De viste sig også særligt robuste under aktienedturen som følge af coronakrisen. Aktiekurserne er i 2021 fortsat himmelfarende. Seneste eksempel på hydrogen-hypen er det norske selskab Hexagon Purus, der gik på børsen d. 14. december sidste år. Aktien er år til dato steget med 70 procent.

I Danmark har bl.a. Ørsted taget initiativ til to store brintprojekter i Danmark. Det ene projekt er et partnerskab med Københavns Lufthavne, DSV, DFDS, SAS og A.P. Møller – Mærsk, og har som vision at udvikle et 1.300 MW stort anlæg i København, til produktion af brint fra bæredygtige brændstoffer. I det andet projekt har Ørsted til hensigt at udvikle et power-to-x-anlæg på Avedøre Holme, hvor strøm fra Ørsteds to nærliggende havvindmøller skal bruges til at producere brint gennem elektrolyse.

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Formue

Analyse: Valuers per money værdi på 300 mio. halveret på en uge

Folkene bag First North-selskabet Valuer gik på børsen til en såkaldt pre money værdi på 300 mio. kr. Altså det skulle være selskabets værdi, før der kom penge i…
Ledelse
Vokseværk i Vestas: Forringet kvalitet og øgede garantier presser resultatet
Ledelse
Erhvervslivets resultatskabere: Topchefer, vi lagde mærke til i denne uge
Formue
Nu løber den europæiske obligationsrente løbsk
Samfundsansvar
EU Rådet støtter nu forslag om land-for-land skatterapportering – læs reaktioner her
Samfundsansvar
Forvirrende politiske signaler fra Christiansborg spænder ben for elbil-salget
Formue
Økonomisk Ugebrev: Her er overblikket over vores investeringsprodukter
Finans
Moesgaard mobbede Valuer-stifter: Fik én mio. for aktiepost til værdi på 58 mio.
Formue
DAX Future: Nu begynder det at blive kritisk for europæiske aktier
Samfundsansvar
Danske investorers aktive ejerskab kikser i sager om menneskerettigheder
Life Science
Starter den næste rejse i Novo-aktien i år?
Samfundsansvar
ESG bør ikke sidestilles med ansvarlig og bæredygtig adfærd
Samfundsansvar
ATP strammer aktivt ejerskab, men danske selskaber slipper
Formue
Regnskab 2020: Vestas løfter sløret for ny vækst i 2025
Formue
Langers Skarpe. Gamechanger på nervøst aktiemarked: Afvent renteudviklingen

Seneste nyt

Finans
Jesper Berg: Her er Finanstilsynets styrker og svagheder
Finans
Vækstfonden har fiasko med dyre landbrugslån
Ledelse
Turnaround i B&O: Accelereret vækst mulig fra næste år
Formue
Coloplasts forventninger trues af usikkert 2. halvår
Foto: K-news – Rasmus Hylleberg
Samfundsansvar

Ørsted første i verden til efterleve ny standard for skattegennemsigtighed

Ørsted cementerer sin position som førende inden for Tax Governance. Som et af de første selskaber i verden rapporterer Ørsted sine skatteoplysninger efter Global Reporting Initiatives (GRI) nye standard…

Aktuel artikelserie

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?

Chefredaktør Morten W. Langer har i en artikelserie påpeget en stribe huller i NasdaqOMX’s arbejde med at skabe en dansk vækstbørs, investorerne kan have tillid til. Selskaber som Conferize og NPinvestor har fra start været

Andre artikelserier

Trænger First North vækstbørsen til en opstramning?
Ny3
KlimaBarometer for Dansk Økonomi
ESG analyser
Sustainable Finance
Finans
Danish institutional investors are living up to the new law with loopholes on active ownership
Ledelse
In 2020, Danish Large caps laid building blocks for new strategies
Finans
IPO Rating: Valuer ekstrem højrisiko med stribevis af uklarheder
Finans
Nationalbanken har aldrig kontrolleret den danske guldbeholdning: Er alle 66 tons der?
Samfundsansvar
ATP har flest klimafokuserede selskaber i porteføljen
Samfundsansvar
Novo og Mærsk åbner op for land-for-land skatteoplysninger
Samfundsansvar
Klimahensyn bliver varmt emne på de kommende generalforsamlinger
Finans
Skjulte milliardværdier: TDC er nu mere pensionskasse end televirksomhed
Formue
Vi åbner for nytegning: Investeringsfonden AktieUgebrevet Invest gav et afkast på 32% i 2020
Life Science
Corona Nyt: Masker, medicin og patientudgifter
Finans
Norwegian svigter gode kunder: Løber fra tilgodehavender fra tidligere aflyste flyrejser
Formue
Expres2ion/ Bavarian: COVID vaccineudvikling ses starte forsøg i mennesker i februar
Ledelse
Transportgiganter viruskrisens overraskende Large Cap-vindere
Formue
Lys for enden af tunnelen for fremtidig Novozymes-vækst?

Seneste nyt

Formue
Q4-regnskab: Pandora-ledelse overforsigtig i 2021-udmelding
Samfundsansvar
Globalt ratingbureau opjusterer ESG risiko for Danske Bank

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

ESG & Impact: Investment Process and Portfolio Management
COVID-19: Solnedgangs­klausul udskudt i forhold til sager med baggrund i corona­epidemien
Nye regler om stigning i grundskylden på jorder med vindmøller og solcelleanlæg lempes under de afsluttende forhandlinger
Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Sundkaj 125, 3. sal
Nordhavn 2150

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]
X