I en stor international rapport kritiserer den britiske ngo ShareAction Danske Banks klimaplan for at mangle konkrete målsætninger for finansiering af grønne aktiviteter. Danske Bank skiller sig negativt ud fra den europæiske norm: Kun to ud af tyve europæiske storbanker har ikke mål for bæredygtig finansiering. Danske Bank erkender, at banken ikke har opsat mål for bæredygtig finansiering, skriver redaktør Claus Strue Frederiksen i denne artikel, der er udarbejdet i samarbejde med Danwatch.
I en omfattende rapport om den europæiske banksektors grønne ambitioner fremhæver den britiske ngo ShareAction, at Danske Bank ikke har opsat mål for bæredygtig finansiering, der omhandler finansiering af grønne aktiviteter eller omstilling.
Danske Bank skiller sig derved negativt ud fra sine europæiske kollegaer. Ifølge rapporten har 18 ud de 20 største europæiske banker sat mål for bæredygtig finansiering, der sigter mod at øge deres positive bidrag til klima og grøn omstilling ved at kanalisere flere penge mod grønne aktiviteter og omstilling.
Alle 20 europæiske storbanker har ambition om at være netto-nul udleder i 2050. For at nå målet er det ifølge ShareAction vigtigt, at bankernes klimaplaner går på to ben: De skal både have CO2-reduktionsmål, der reducerer deres negative påvirkning af klimaet, men også grønne finansieringsmål, der øger deres positive påvirkning.
Søren Larsen, senior partner i rådgivningsvirksomheden QESG og tidligere chef for bæredygtige investeringer i Nykredit, er enig i den vurdering: “For bankerne handler den grønne omstilling ikke kun om at skære ned på den fossile energi, men i lige så høj grad at finansiere den nye grønne.”
Ligesom alle de andre europæiske storbanker har Danske Bank CO2-reduktionsmål, der sigter mod at reducere bankens negative påvirkning. Men modsat langt hovedparten af de europæiske kollegaer har Danske Bank altså ingen overordnede mål for at øge bankens positive bidrag via bæredygtig finansiering.
Thorbjørn Lundholm Dahl, Deputy Head of Group Sustainability i Danske Bank, erkender, at Danske Bank ikke har opsat mål for bæredygtig finansiering. Han påpeger dog, at bæredygtig finansiering allerede spiller en central rolle i bankens reduktionsmål – som ikke vil kunne opnås uden en kontinuerlig finansiel support af lavemissions teknologier.
”Noget af denne finansiering vil kunne kaldes bæredygtig finansiering, mens andet er transitions finansiering. Vi oplever ikke, at der er et problem med mangel på finansieringsappetit på bæredygtige projekter. Som finansielle institutioner kan vi ikke egenhændigt drive udvikling af eksempelvis grøn energi. Der er behov for understøttende rammebetingelser i samfundet, som skaber attraktive forretningsmuligheder inden for eksempelvis havvind,” oplyser Thorbjørn Lundholm Dahl.
På trods af at 18 ud af 20 europæiske storbanker har opsat mål for både CO2-reduktion og bæredygtig finansiering, så retter ShareAction-rapporten en skarp kritik af banksektorens klimaplaner.
Kritikken går blandt andet på, at bankernes mål for CO2-reduktion og bæredygtig finansiering ikke komplementerer hinanden samt at bankernes mål for bæredygtig finansiering sjældent – nærmere bestemt i kun 13 procent af tilfældene – bygger på en klar og anerkendt metodologi.
Desuden anbefaler ShareAction, at banker opstiller separate klimamål for produkter og eksempelvis adskiller klimamål for udlån og investeringer. Det gør det nemmere at gennemskue og rapportere på klimamålene.
Mange europæiske storbanker inkluderer imidlertid en lang række forskellige produkter i deres klimamål – eksempelvis omfatter den britiske storbank HSBCs mål for bæredygtig finansiering blandt andet: Udlån, investeringer, kapitalmarkedsprodukter, asset management og investeringer. Ifølge ShareAction giver det et temmelig mudret billede af bankens klimaambitioner.
På dette punkt er Danske Bank faktisk på linje med ShareActions anbefalinger, fordi banken har separate reduktionsmål for udlån og investeringer – ifølge Thorbjørn Lundholm Dahl har banken separate reduktionsmål for alle koncernens væsentlige produkter, herunder udlån, asset management og pensionsinvesteringer.
I forlængelse af rapporten har ShareAction udsendt et brev til flere europæiske banker med krav om forbedringer. I brevet til Danske Bank påtaler ShareAction blandt andet, at banken ikke har sat overordnet bæredygtighedsmål:
“The bank (Danske Bank, red.) is currently in a minority of European banks not to have set such a target, and it should develop one for the sake of transparency to give stakeholders a clearer view of the bank’s overall direction and fairly benchmark its commitments against its peers.”
Hvis bankerne ikke forbedrer deres klimaplaner, vil det ifølge ShareAction medføre konkrete aktionærforslag til afstemning på generalforsamlingerne, der for Danske Bank vedkommende afholdes den 20. marts i år.
“Medmindre bankerne handler nu for at øge ambitionerne, vil den nødvendige finansiering til at opskalere vedvarende energi og udrulning af grøn infrastruktur simpelthen ikke være mulig,” siger Kelly Shields, Senior Campaign Manager hos ShareAction.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.