EU-Kommissionen lægger i nyt forslag til revideret finansiel lovgivning op til, at bæredygtige risici adskilles fra finansielle risici og eksplicit oplyses til investorkunder. EU vil sikre, at ESG-pligterne under reglerne om ’fiduciary duties’ for investeringsselskaber er gennemsigtige og sammenlignelige på tværs af produkter og udbydere. Men EU’s Finanslobby og Finans Danmark siger nej tak. De vil ikke på forhånd eksplicit udpege specifikke ESG-risici, men selv bestemme hvilke bæredygtige perspektiver, der er relevante for en investering.
Flere europæiske interesseorganisationer forsøger at udvande EU-Kommissionens forslag til nye regler om skærpede krav for investeringsselskabernes bæredygtige oplysningsforpligtelser overfor kunder. Kommissionen vil forpligte udbydere af finansielle produkter til at adskille ESG risici fra finansielle risici og eksplicit oplyse om dem på en ensartet måde.
Men det ønsker hverken European Fund and Asset Management Association (EFAMA), som Finans Danmark er medlem af, eller International Capital Market Association (ICMA), som bl.a. har Danmarks Nationalbank, Danske Bank, Jyske Bank, Nykredit Bank og Sydbank på medlemslisten.
De afviser kategorisk i deres respektive høringssvar (EFAMA – ICMA) at udpege specifikke risici på forhånd ligesom relevansvurderingen egenrådigt skal bestemmes af investeringsudbyderen.
EFAMA skriver i sit svar: “We believe that from a risk management perspective there is no reason to single out sustainability risks (…).” Hos ICMA hedder anken: “Singling out sustainability risks in such general articles could have implications regarding the weighing of other risks and potential unintended consequences.”
Det er ikke første gang, at den europæiske finanslobby forsøger at begrænse bæredygtige forpligelse i ny lovgivning. Som Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar i december 2019 kunne afsløre, forsøgte finanssektorens interesseorganisationer lignende i forhold til grænseværdier for CO2-udledninger og differentierede kapitalkrav til bæredygtige finansielle produkter.
Denne gang lægger EU-Kommissionen i sit forslag op til, at de nuværende regler (Direktiv 2010/43/EU af 1. juli 2010) ændres så bæredygtige hensyn eksplicit fremgår og oplyses efter en række kvantitative (objektive) kriterier.
Kommissionen ønsker dermed at sikre, at bæredygtige risici opgøres og præsenteres for investorerne uafhængigt af, hvad udbyderen selv vurderer som væsentligt. Kommissionens idé er – i forlængelse af vedtagelsen af taksonomien – at sikre ensartede kriterier for, hvad der kan præsenteres som en bæredygtig investering.
Finans Danmark understreger, at EFAMA’s synspunkt udtrykker et kompromis blandt forskellige medlemmer. Men Finans Danmark bakker op om EFAMA’s afvisning af Kommissionens forslag. ”Såvel EFAMA som Finans Danmark imødeser meget gerne, at man rapporterer kvantitativt om bæredygtighedsrisiko, men først at man bindes til en kvantitativ tilgang, når det er muligt datamæssigt”, siger investeringschef i Finans Danmark, Kåre Valgreen.
Han mener ikke, at de nuværende bæredygtighedsdata fra selskaberne er robuste og ensartede nok til, at det er muligt at udpege bestemte ESG-risici i forbindelse med en investering. Finansbranchen sender altså ”aben” videre til erhvervslivet, og argumenterer for at nedtone krav om oplysninger af ESG-risici for investeringsselskaber med at andre har udfordringer.
”Vores bekymring er en regulatorisk forpligtelse til at rapportere kvantitativt uden en tilsvarende regulatorisk ramme, der sikrer standardiserede bæredygtighedsdata fra selskaberne. Det vil komme med det reviderede NFRD (Non Financial Reporting Directive) og sandsynligvis først i 2023-24. Indtil da bør man regulatorisk give mulighed for at lave en kvalitativ vurdering af bæredygtighedsrisiko. Uden denne mulighed er bekymringen, at selskaberne tvinges ud i at skulle rapportere på baggrund af ukorrekte, usammenhængende eller manglende bæredygtighedsdata”, siger Kåre Valgreen.
EU’s program for bæredygtig finansiering (sustainable finance) træder med Kommissionens forslag nu ind i næste og meget vigtige fase om, hvordan investeringsselskaber bør indarbejde bæredygtighed i “fiduciary duties” – altså hvilke forpligtelser investeringsudbydere har overfor sine kunder om at oplyse om bæredygtige risici og potentialer.
Joachim Kattrup
Læs her alle artikler fra Økonomisk Ugebrev Samfundsansvar om EU’s program om Sustainable Finance.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.